Guvernul cu 16 ministere scindează PSD

Guvernul cu 16 ministere scindează PSD

Demisia ministrului Apelor a deschis în PSD o discuție contradictorie despre redesenarea Guvernului

Conducerea lărgită a PSD va stabili, săptămâna viitoare, în prezența premierului Mihai Tudose, dacă se impune desființarea unor ministere și apariția unor noi portofolii. Părerile în partid sunt împărțite.

Pro și contra

„Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere”, a declarat, ieri, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. „Guvernul funcționează foarte bine în structura actuală. Nu cred că trebuie să se comaseze ministere”, a reacționat ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus înainte de Revelion că partidul trebuie să decidă în luna ianuarie, în urma unei analize, dacă „forma Guvernului” este bună și dacă este nevoie de „o restructurare” a acestuia, în timp ce premierul Mihai Tudose a declarat în aceeași perioadă că „în mod cert”, urmează să fie luate „măsuri de eficientizare” în Guvern, fără să vorbească însă despre o restructurare.

Scenarii

Surse guvernamentale au relatat EVZ că premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea, au viziuni diferite asupra remanierii Guvernului.

Printre variantele luate în calcul în PSD sunt desființarea unor ministere precum ministerul Apelor, IMM-urilor, Cercetării, Românilor de Pretutindeni și transformarea acestora în departamente în cadrul altor ministere, precum și înființarea unor noi ministere, precum ministerul Fondurilor Europene.

Pe de altă parte, surse guvernamentale au spus ieri EVZ că o altă variantă este o mini-remaniere fără schimbarea structurii Guvernului.

Aliații

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a spus ieri că deși întoarcerea ministerului Apelor la ministerul Mediului este „o întoarcere la normalitate”, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu nu acceptă să piardă miniștri în urma negocierilor din interiorul PSD. „ALDE nu are de ce să renunţe la unul din ministere, pentru că această proporţie între partide a fost stabilită în momentul în care am creat coaliţia de susţinere a Guvernului”, a spus acesta, citat de Mediafax.

Întârzieri

Premierul Mihai Tudose a declarat la finalul anului trecut că mediul şi transporturile sunt domeniile în care România înregistrează cele mai mari întârzieri, enumerând în acest sens colectarea selectivă a deșeurilor sau autostrăzile insuficiente.

Congres pentru „sănătate”

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a mai declarat ieri că un Congres Extraordinar „ar face bine sănătăţii partidului”. „Să relansăm ideile noastre politice, să relansăm viaţa politică, mai ales că 2018 este an preelectoral, ştim că în 2019 vom avea două rânduri de alegeri”, a spus acesta. „Nu este cazul pentru că nu sunt motive”, l-a contrazis ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu.

Prezidențiabil apărat cu dinții Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, ieri, că dorința lui și a „altor colegi” este ca partidul să își anunțe în această primăvară candidatul la alegerile prezidențiale din 2019. „Trebuie să îl aruncăm pe piață (…) să îl apărăm cu dinții pentru că va fi atacat de statul paralel. Colegii din țară vor să-l vadă pe cel care se va lupta cu Iohannis peste 1 an și 9 luni”, a zis Ștefănescu. În partid se vehiculează, ca potențiali candidați la prezidențiale, Liviu Dragnea, Mihai Tudose și primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Dragnea, greu de răsturnat

Chiar dacă PSD va organiza un Congres Extraordinar înainte de termen, forul suprem al partidului nu îl poate schimba din funcție pe președintele formațiunii. Potrivit Statutului PSD, președintele partidului poate fi revocat din funcție doar așa cum a fost ales, adică exclusiv „de către toți membrii de partid în cadrul alegerilor interne”.

Pentru prima oară în istoria PSD, în data de 11 octombrie 2015, a avut loc un scrutin intern la nivel național în care toți membrii partidului au votat dacă sunt de acord ca Liviu Dragnea, unicul social- democrat care s-a înscris în cursa pentru șefia partidului, să fie ales în fruntea formațiunii. Astfel, șeful PSD a fost ales prin vot direct, de membrii partidului, și nu prin votul delegaților, așa cum se întâmplase până atunci.

Risc

„De ce ar trebui să plece Liviu Dragnea, numai pentru că opoziția i-o cere? Haideți să nu punem situația aceasta înainte, pentru că noi am mai avut situații când partidul și-a abandonat liderul și a dus la pierderea alegerilor sau a guvernării. Eu nu cred că este cazul să se întâmple așa ceva. Nu cred că trebuie să ne punem problema că ar trebui să ne schimbăm liderul pentru că cere opoziția sau pentru că vrea DNAul”, a declarat la finalul anului trecut ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.