Guvernarea 2015 vs 2015. Atac-ul PSD asupra guvernului Cioloș
- Romana Suciu
- 19 septembrie 2016, 21:48
Dacian Cioloş s-a prezentat astăzi în Parlament pentru a arăta cât de bine merge guvernul său şi cât de inspirată a fost guvernarea tehnocrată. PSD nu a acceptat informațiile furnizate de Premier și l-a atacat dur de la tribuna Parlamentului: „Ce a expus Cioloș astăzi nu reprezintă situația reală economică a României. Din ce a spus premierul înțeleg că România își continuă creșterea economică începută de guvernarea Ponta. Cioloș nu a vorbit limba română, ci a folosit limba tehnocraților care e o limbă ruptă de realitate.”
România are una dintre cele mai mari rate de creștere economice din Europa, fiind depășită de Irlanda care a adoptat măsuri fiscale de tip paradis fiscal.
Analizând însă anumiți indicatori, prin comparație 2015 vs. 2016, guvernarea nu mai artă așa pozitiv. Când vorbim despre guverne, economii şi politici publice, numerele sunt cele mai bune repere. Guvernului Cioloș i s-a reproșat, poate pe bună dreptate blocarea absorbției fondurlor europene prin lipsa deschiderii programelor. Comparativ cu anul 2015, actualul executiv a atras de cinci ori mai puţine fonduri europene. Dacă în anul 2015 au intrat în România 5,2 miliarde euro, în anul 2016 s-au introdus în economie 0,5 miliarde euro. Absorbția fondurilor structurale și de coeziune a fost de 63,3% în 2015, situându-se la cel mai scăzut nivel din UE, anul 2016 conturându-se ca un adevărat dezastru.
Un alt indicator care poate stârni îngrijorare este faptul că atât în anul 2015 cât și în 2016 nivelul investițiilor a fost unul scăzut, deși ar fi fost de așteptat ca actualul guvern să crească acest indicator. Blocarea investițiilor a fost făcută pentru a pute suporta creșterile veniturilor personalului bugetar. Dacă guvernul Ponta aloca în 2015 doar 41 mliliarde lei în investiții pubice, guvernul Cioloș a scăzut alocarea la 37 miliarde lei. Arieratele au crescut de la 86 miliarde lei în 2015 la 154 miliarde lei în 2016. Lipsa atargerii de fonduri europene a stopat alocarea banilor pentru dezvoltarea infrastructurii.
Deficitul de cont curent a crescut de la 0,37 miliarde euro la 2,5 miliarde euro, acest lucru in mai puțin de un an.