Guvern: Noi reglementări pentru ACHIZIȚIILE PUBLICE

Guvern: Noi reglementări pentru ACHIZIȚIILE PUBLICE

Cabinetul Tudose are în plan schimbarea legislației cu privire la achizițiile publice. Astfel, pentru achizițiile cu valoarea sub 13.000 de lei nu va mai fi obligatorie folosirea SEAP, a anunțat vineri, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Marius Nica.

Reamintim că majoritatea instituțiilor publice folosesc în prezent Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Acum Executivul pregăteşte modificarea legii privind achiziţiile publice astfel încât cheltuielile de întreţinere curentă a instituţiilor publice să poată fi realizate fără licitaţie prin SEAP. 

„La nivelul Guvernului se intenţionează modificarea legislaţiei achiziţiilor publice cu respectarea prevederilor din regulament şi din directivă. Până la sfârşitul anului aceste modificări intenţionăm să le realizăm, actele normative sunt deja pe circuit. Am obligat toţi primarii ca atunci când vor să schimbe un bec, să repare un calorifer într-o şcoală, investiţii minime, să meargă în SEAP. Procedura este dificilă şi de multe ori intervenţia este necesară imediat şi aici va exista un prag până la care nu îi vom mai obliga să facă acest lucru, nu îi vom mai chinui cu această procedură”, a declarat Nica la Botoșani, citat de Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul a mai precizat că Executivul vrea să simplifice procedurilor pentru obţinerea avizelor din partea Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP). 

„Vrem să simplificăm procedura privind activitatea UCVAP, acolo unde, datorită personalului insuficient, mulţi dintre primarii prezenţi aici, la o procedură de achiziţie publică aşteptau săptămâni întregi sau poate chiar luni prezenţa acestor observator. Nu înseamnă că nu vom mai exista aceste verificări, dar nu vor mai fi prezenţi la orice etapă a procesului”, a explicat Marius Nica. 

Ministerul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, a semnat, vineri, la Botoşani, contractele de finanţare pentru modernizarea a şase tronsoane de drumuri judeţene şi reabilitarea unui pod, în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).