Editura Evenimentul si Capital

Guvern: Măsuri pentru creșterea TRANSPARENȚEI privind întânirile între miniștrii și oamenii de afaceri

Ședință de Guvern
Autor: | | 0 Comentarii | 108 Vizualizari

Un Memorandum a fost adoptat, miercuri, de Guvern prin care miniştrii, secretarii de stat şi conducătorii cu rang de demnitar vor trebui să noteze în Registrul Unic al Transparenţei Intereselor (RUTI) întâlnirile avute cu reprezentanţi ai mediului de afaceri sau ONG-uri, care au scop discutarea unor proiecte de legi, strategii, finanţări sau alte politici publice, a anunțat Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

"Este vorba despre Registrul Unic al Transparenţei Intereselor, a acelor grupuri specializate, (...) adică grupuri active din societatea civilă, care fie caută să schimbe decizia unui factor responsabil - ministru, secretar de stat, consilier de stat şi alte funcţii asimilate de la conducerea agenţiilor -, (...) fie încearcă să îl convingă pe respectivul decident să preia o decizie de politică publică din spaţiul public", a afirmat Violeta Alexandru. 

RUTI, care a fost instituit printr-un memorandum adoptat miercuri de Guvern, va intra în vigoare până pe 15 octombrie. 

"Veţi putea găsi (în RUTI - n.r.) o serie de informaţii despre grupurile interesate să influenţeze o decizie aflată în elaborarea Guvernului, respectiv să convingă decidenţii de preluarea unei decizii publice, cu date similare celor pe care le găsiţi în sisteme de acest tip din Europa şi din Statele Unite, acolo unde registrul intereselor proiectează o serie de informaţii despre cei care interacţionează cu decidenţii. Găsim o serie de date despre conducerea acestor companii, pe de o parte, respectiv organizaţii neguvernamentale, pe de altă parte, regăsim o serie de informaţii despre modul în care ele sunt organizate financiar, despre bugetul lor, despre sumele alocate pentru aceste activităţi specifice, orientate explicit către schimbarea unei politici publici, respectiv câteva informaţii despre domeniile, ariile de care aceştia sunt interesaţi cu precădere", a precizat Violeta Alexandru. 

Ea a precizat că RUTI nu va afecta măsurile instituţiilor de control din România care au rezultate concrete în depistarea traficului de influenţă. 

"În ceea ce ne priveşte, fără să afectăm cu nimic măsurile absolut eficiente (...) şi activităţile foarte bune, cu rezultate concrete, pe care instituţiile de control din România le au în acest moment cu privire la ceea ce se numeşte în spaţiul public 'trafic de influenţă', respectiv 'cumpărare de influenţă', fără să afectăm cu nimic articolele 291 şi 292 din Codul penal, care vorbesc despre aceste practici, RUTI se adresează şi răspunde organizat şi asumat unor activităţi care se practică în acest moment în România şi care nu se încadrează în sfera reglementată de Codul penal şi care se referă la traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă. Este vorba despre o activitate larg răspândită în România, până în acest moment fără o abordare organizată, sistematizată, şi foarte larg la Bruxelles şi în toate capitalele europene, respectiv la Washington, cu privire la interacţiunea dintre grupurile interesate să schimbe o politică publică şi decidenţi", a explicat Violeta Alexandru. 

Întrebată cum se va asigura că acest proiect va fi continuat şi de următorul Guvern, Violeta Alexandru a spus că implementarea RUTI este prevăzută în Strategia Naţională Anticorupţie. 

"Ceea ce am putut să fac în limitele mandatului pe care acest Guvern le are şi eu, prin prisma portofoliului pe care îl gestionez, este să conving şi să lucrez cu Ministerul Justiţiei prin includerea (RUTI, n.r.) (...) în Strategia Naţională Anticorupţie, un document pe care niciun Guvern n-a îndrăznit să-l schimbe şi să-l modifice indiferent de culoarea lui sau de componenţa lui, să prevăd (...). El este menţionat ca atare, ca o obligaţie a statului român să o facă operaţională, ceea ce-mi conferă la minimum posibil sentimentul de confort cum că el va continua", a explicat Violeta Alexandru.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate