Editura Evenimentul si Capital

S-a DECIS. Guvernul va MAJORA sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilități

Ședință de Guvern
Autor: | | 2 Comentarii | 946 Vizualizari

Guvernul a adoptat, astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea valorii sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilităţi începând cu 1 ianuarie 2018.

Actul normativ modifică Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât integrarea în societate a acestei categorii de persoane să aibă loc în mod real, inclusiv prin creşterea ponderii în rândul salariaţilor, în acord cu prevederile Strategiei naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Una dintre cele mai importante modificări cuprinse în ordonanţa de urgenţă se referă la modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap, respectiv prin raportare la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), stabilit în baza Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi actualizat periodic de Guvern. Anterior, aceste drepturi erau raportate la Indicele Preţului de Consum (IPC). Majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima - începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua - de la 1 iulie 2018”,  mai precizează sursa citată.

Astfel, în comunicat se arată că de la 1 ianuarie 2018 vor creşte:

- indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta: 65% din ISR pentru adultul cu handicap grav; 50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat

- bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta: 25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav; 20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat; 10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;

- prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând: 50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav; 30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat; 10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.

De asemenea, începând cu 1 iulie 2018 vor creşte:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate