Gunther Krichbaum: Nu am solicitat întâlnire cu Ponta, pentru că domnia sa trebuie să stea de vorbă deocamdată cu alte persoane şi instituţii

Gunther Krichbaum: Nu am solicitat întâlnire cu Ponta, pentru că domnia sa trebuie să stea de vorbă deocamdată cu alte persoane şi instituţii

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul german, Gunther Krichbaum, a declarat, azi, că în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în România a avut întrevederi cu reprezentanţii mai multor instituţii din România, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis, dar nu a solicitat o întâlnire cu premierul Victor Ponta, întrucât este de părere că acesta ar trebui deocamdată să stea de vorbă cu "alte instituţii", având în vedere faptul că este urmărit penal.

Oficialul german a menţionat că în discuţiile avute în România s-a menţionat în mai multe rânduri şi situaţia Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), context în care parlamentarul german a precizat că nu există o intenţie a Comisiei Europene de a elimina acest instrument de monitorizare.

"Din discuţiile avute cu reprezentanţii ONG-urilor, dar şi cele avute la DNA a rezultat că MCV reprezintă un instrument foarte util. Este nevoie să se exercite în continuare presiune, iar succesele obţinute până acum justifică această opinie. S-a văzut în ultima perioadă că persoane considerate până nu demult intangibile au ajuns să răspundă în faţa justiţiei şi acest lucru reprezintă un succes de care cetăţenii României trebuie să se bucure pentru că cetăţenii României sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene şi nu avem voie să le luăm acest merit", a afirmat Krichbaum.

Acesta consideră că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue în România, fiind vorba de infracţiuni "foarte serioase" care justifică, în opinia sa, menţinerea MCV-ului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Toate cele relatate până acum explică şi faptul că nu am solicitat o întrevedere cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru că suntem de părere că domnia sa trebuie să stea de vorbă deocamdată cu alte persoane şi instituţii. Domnia sa a fost trimis în judecată şi vă reamintesc un fapt petrecut în Germania: fostul preşedinte federal Christian Wulff s-a retras din funcţie şi asta înainte de a fi trimis în judecată, în momentul în care abia fuseseră anunţate cercetările penale. Este un lucru ce ţine de cultura politică. Noi dorim să evităm distrugerea reputaţiei unei funcţii. E un principiu democratic, iar democraţia e singurul bun pe care îl avem. Ştiu că este un subiect sensibil, trebuie să afirm cu tărie că pentru mine prim-ministrul Ponta e nevinovat şi rămâne nevinovat până când instanţa va decide nevinovăţia sau vinovăţia sa, dar acest lucru trebuie să fie valabil nu mai devreme de această decizie", a subliniat Gunther Krichbaum.

El a amintit că, până la urmă, Christian Wulff a fost achitat, adăugând că şi în situaţia lui Victor Ponta justiţia trebuie să aibă spaţiul necesar de a examina cazul "fără niciun fel de rezerve". "În acest context menţionez şi situaţia ridicării imunităţii care în repetate rânduri a fost blocată în Parlamentul României. Imunitatea nu reprezintă privilegiul unui parlamentar sau al altuia, ci este de fapt o protecţie a libertăţii Parlamentului ca instituţie şi este o idee la care, poate, unii sau alţii ar trebui să se gândească mai bine", a mai spus Krichbaum, într-o conferinţă de presă, la Ambasada Germaniei în România.