Grupuri operative militare ruse infiltrate în inima Europei, pentru operaţiuni speciale împotriva Vestului | PULSUL PLANETEI

Grupuri operative militare ruse infiltrate în inima Europei, pentru operaţiuni speciale împotriva Vestului | PULSUL PLANETEI

Cotidianul german Bild a publicat o veste şoc: la ordinul Preşedintelui Vladimir Putin, s-a declanşat operaţiunea de acumulare de efective militare secrete ale direcţiei de operaţiuni a intelligence- ului militar rus(GRU) în statele Uniunii Europene, inclusiv Germania, forţele de elită urmând să fie activate în spatele frontului în cazul unei confruntări a Occidentului cu Federaţia Rusă.

 Sursele prestigiosului ziar german sunt serviciile secrete germane şi cartea biografului lui Putin, Boris Reitshuster, „Războiul secret al lui Putin”.

Potrivit sursei preluate de toată presa mondială, Rusia ar avea deja asemenea grupuri secrete implantate sub formă de „conserve” în întreaga lume occidentală, complet integrate şi ducând o viaţă normală, dar gata să se activeze la ordin, şi să acţioneze în operaţiuni de comando, sabotaj, destabilizare la nivelul fiecărui stat în parte. Aprovizionarea cu arme şi muniţie ar urma să fie făcută de trupe de elită ale forţelor aeriene. Ţările unde asemenea grupări s-ar afla sunt Germania, Elveţia şi Cehia, scrie în articolul din Bild. Militarii ruşi acoperiţi sunt infiltraţi inclusiv în serviciile secrete ale statelor respective. Mai mult, aceste trupe secrete ar efectua constant exerciţii în Alpii elveţieni pentru a menţine capacitatea de luptă a tuturor componenţilor grupului. Serviciile secrete occidentale ar fi identificat peste 300 asemenea suspecţi, membri ai GRU.

O asemenea operaţiune, dezvăluită în mass media din Germania, ar fi în acord cu câteva evoluţii care s-au petrecut la nivelul decidenţilor germani. Mai întâi, a existat o schimbare substanţială de abordare a Germaniei în a considera Rusia drept un partener şi se asumă deja că vorbim nu despre un partener dificil, ci despre o ameninţare directă asupra statelor UE. Apoi, Germania ar fi realizat că nu este vorba doar despre ameninţări la adresa statelor din spaţiul post-sovietic - celebra pretinsă sferă de influenţă a Rusiei, unde se impune tot mai mult de către Moscova o formulă de suveranitate limitată - nu este vorba doar despre presiunea asupra statelor de la frontiera estică a UE şi NATO, ci este vorba despre ameninţări directe la adresa statelor fondatoare ale UE, din Vestul Europei, şi că războiul informaţional din aceste state este dublat de capabilităţi reale care pot destabiliza ţintele vizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, preocuparea majoră a venit tocmai de la capacitatea redusă a statelor europene de a reacţiona în situaţii de criză teroristă şi mai ales de la vulnerabilităţile arătate de către statele occidentale prin existenţa pungilor de infracţionalitate şi radicalism de unde se dezvoltă traficul de arme, explozibile, oameni către teatrele de operaţiuni teroriste şi recrutări pentru atacurile din sânul UE, lipsa de control a tranzitului de arme de asalt, explozibili şi precursori ai dispozitivelor explozibile improvizate, dar mai ales de al uşurinţa de a comunica şi coordona atacuri teroriste de către persoane civile, chiar dacă unele pregătite în teatre de operaţiuni.

Acest fapt ridică semne de întrebare asupra a ceea ce ar putea face într-un mediu deschis, precum statele UE, şi cu capacităţi mult mai elaborate, o grupare de operaţiuni secrete a unui stat care este infiltrat deja în inima Europei. Vulnerabilităţile sunt multiple iar o asemenea operaţiune, multiplicată ca impact la nivelul convenabil de către războiul informaţional şi presiunea mediei din Federaţia Rusă şi a legăturilor acesteia în miezul mediei occidentale, ar face ravagii de imagine şi simbolice, cu costuri majore pentru Occident.

Cu aceeaşi ocazie a fost redeschisă discuţia privind lipsa unei dezbateri finale şi a încheierii Războiului Rece, atunci când numeroase „conserve” ale fostei URSS au fost lăsate în mijlocul Europei, aşa cum alte capacităţi au fost infiltrate ulterior, prin migraţia la muncă. Dacă în SUA au fost dezvăluite asemenea reţele de „tineri americani” care erau de fapt „conserve” ruse la a doua şi a treia generaţie, reactivate, în spaţiul Europei Occidentale acest tip de capabilităţi moştenite de Rusia din perioada sovietică sau implantate recent nu au fost nici cartografiate, nici urmărite sau identificate.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor