Gruparea Statul Islamic a ajuns la 2 kilometri de Bagdad. Luptătorii al Qaeda li s-au alăturat

Gruparea Statul Islamic a ajuns la 2 kilometri de Bagdad. Luptătorii al Qaeda li s-au alăturat

Militanții grupării Statul Islamic se apropie periculos de mult de capitala Irakului, Bagdad, întârindu-și concomitent forțele cu ajutorul luptătorilor rețelei al Qaeda, care li s-au alăturat, relatează The Independent, citând Fundația pentru Reconciliere și Ajutor din Orientul Mijlociu. Astfel, deși s-au aflat, timp de mai multe luni, pe poziți adversare, ISIS și gruparea Jabhat al-Nusra (desprinsă din temuta rețea teroristă al Qaeda) par să fi ajuns la o înțelegere și luptă cot la cot împotriva raidurilor din ce în ce mai susținute ale Statelor Unite și ale țărilor aliate.

"Statul Islamic a ajuns la mai puțin de 2 kilometri de Bagdad. Toată lumea a spus că nu se poate întâmpla așa ceva, dar mai e puțin și se întâmplă. Barack Obama a recunoscut că a supraestimat capacitatea armatei irakiene. Nu trebuia să petreci prea mult timp în Irak pentru a-și da seama că pot face foarte, foarte puține lucruri", a declarat un purtător de cuvânt al Fundației de Reconciliere și Ajutor din Orientul Mijlociu. 

Pe de altă parte, gruparea Al-Nusra a amenințat, weekendul acesta, că va riposta împotriva coaliției formate de SUA. "Aceste state au făcut o greșeală capitală, care le va pune în capul listei jihadiștilor din lumea întreagă. Acesta nu este un război împotriva Al-Nusra, ci împotriva Islamului", a explicat purtătorul de cuvânt al grupării, Abu Firas al-Suri.

Pe de altă parte, momentan nu există o confirmare oficială a alianței dintre cele două grupări jihadiste, dar, potrivit unor surse citate de cotidianul britanic The Guardian, liderii celor două formațiuni pun la cale împreună planul de acțiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din ce în ce mai multe voci din interiorul Nusra militează pentru reconcilierea cu Statul Islamic", a declarat o sursă din rândul Al-Nusra pentru agenția Reuters.

O alianță între cele două grupări ar întări și mai mult forțele islamiste din Siria, în contextul în care raidurile aeriene americane au lovit puternic sursele de finanțare ale grupării, încetinind avansarea islamiștilor.

De altfel, din ce în ce mai multe grupări islamiste de mici dimensiuni se raliază demersului formațiunii Statul Islamic, pe care o consideră mai bine dotată și mai organizată pentru a finaliza cu succes crearea unui stat islamic de sine stătător între Irak și Siria.