Grindeanu a pupat papucul lui Dragnea: Cum s-a împăcat fostul premier PSD cu „partenerul de șpriț” al serviciilor secrete

Grindeanu a pupat papucul lui Dragnea: Cum s-a împăcat fostul premier PSD cu „partenerul de șpriț” al serviciilor secrete

Acțiunile fostului prim-ministru Sorin Grindeanu, bănățeanul de 43 ani care a provocat o premieră politică post-decembristă, trădează adevăratul caracter al unui politician care a pozat în eroul împins de conștiință să protejeze Guvernul României de personalitatea lui Liviu Dragnea după care s-a întors în brațele liderului PSD pe care îl acuzase că „a mângâiat ghipsul Sistemului” să scape de dosarele penale.

În seara geroasă în care PSD l-a propus primministru, 28 decembrie 2016, Sorin Grindeanu anunța că va avea „o relație de subordonare” față de președintele partidului, Liviu Dragnea. În partid s-a discutat, încă de la bun început, că Grindeanu va fi un premier de sacrificiu care îi va ține locul cald lui Dragnea, liderul PSD fiind la acea vreme în imposibilitatea de a ajunge premier din cauza condamnării sale penale. Lui Grindeanu i s-a dat chiar și un termen: șase luni de zile de mandat.

Prima față

Statutul lui Grindeanu, de simplu executant al ordinelor partidului, s-a accentuat ulterior. În conferințele de presă care au urmat în primele săptămâni de mandat, Grindeanu își lua notițe și stătea, de fiecare dată, la marginea mesei, în timp ce Liviu Dragnea conducea conferințele și anunța măsuri de guvernare. După ce Guvernul a adoptat OUG 13, o modificare a Codului Penal care a provocat cele mai mari proteste din România post-decembristă, Grindeanu a vrut să demisioneze dar „rugămințile” partidului l-au întors din drum. Premierul încă asculta de partid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sorin a făcut o boacănă mare (...) are nevoie de o perioadă pentru a metaboliza tot ce s-a întâmplat. Cred că este recuperabil.” , LIVIU DRAGNEA, președintele PSD

Începutul sfârșitului

Dar subordonarea lui Grindeanu era istorie în luna aprilie, când acesta refuza să execute ordinul partidului de schimbare a unor miniștri, iar liderul PSD sugera că Grindeanu a început să fie influențat de SRI. La începutul verii, PSDiștii i-au cerut lui Grindeanu să demisioneze din fruntea G uvernului , dar acesta a refuzat. „Emisarii” lui Liviu Dragnea i-au oferit apoi mai multe job-uri: șef la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Curtea de Conturi, spionajul extern (SIE) sau vicepremier în viitorul Guvern. Grindeanu a refuzat iar. Planurile sale erau mult mai mari. Dacă reușea să rămână premier suficient de mult timp, avea șanse să preia și conducerea PSD și devenea, automat, candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2020.

Transformarea

Pe 14 iunie, PSD a publicat o analiză internă potrivit căreia cabinetul Grindeanu a ratat 87% din măsurile din programul de guvernare și miniștrii și-au dat demisiile. Premierul l-a chemat în ajutor pe fostul prim-ministru Victor Ponta și a încercat să-și formeze un alt cabinet, spunând despre Dragnea că„încearcă să ne întoarcă înainte de 1989”. În cele din urmă, PSD și-a demis propriul Guvern, în Parlament, prin moțiune de cenzură.

În fața acestei transformări radicale, de la un subordonat al lui Dragnea la un critic acerb al acestuia, presa l-a întrebat pe fostul premier care este adevăratul Grindeanu. „Să știţi ceva, cel de ieri şi de astăzi, ăsta este adevăratul Sorin Grindeanu”, a răspuns el.

Înțeleptul

După ce a fost exclus din PSD în luna iunie și a rămas fără job, Grindeanu a avut recent o discuție „cât se poate de constructivă şi benefică’’ cu președintele PSD, Liviu Dragnea. Coincidență sau nu, în aceeași perioadă Guvernul Tudose a numit-o în funcția de prefect al județului Timiș, de unde provine fostul premier, pe Eva-Georgeta Andreaş, fost consilier al lui Grindeanu. În plus, surse social-democrate spun că Grindeanu va primi un post de consul la Chișinău.

„Mi-a vorbit despre tinerețe și despre tentații, despre loialitatea față de partid și despre datoria față de țară. Aș zice că mi-a vorbit părintește”, a relatat Grindeanu, pentru știripesurse.ro, cum a decurs discuția cu Dragnea.

Întrebat din nou care este adevăratul Sorin Grindeanu, după împăcarea cu liderul PSD, fostul premier a răspuns: „Același Sorin Grindeanu pe care l-ați cunoscut - deschis mereu pentru a aduce ceva în plus experienței sale, dispus a învăța ceva din această experiență dureroasă. Un Sorin Grindeanu mai înțelept”.

Teoria serviciilor

Fostul premier l-a acuzat la rândul său pe Dragnea că este apropiat de servicii, amintind de dezvăluirile din EVZ potrivit cărora liderul PSD mergea la tenis cu șefii SRI. „Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete”, spunea Grindeanu la Palatul Victoria. La moțiunea de cenzură din 21 iunie, fostul premier amintea de alte dezvăluiri EVZ potrivit cărora la una dintre zilele de naștere ale lui Florin Coldea, Dragnea stătea de vorbă pe o canapea cu Laura Codruța Kovesi și „din când în când el îi atingea ghipsul”. „Ce luptă a avut domnul Liviu Dragnea cu sistemul în aceste luni, în afară de celebra Ordonanţă 13? A jucat cineva de aici tenis, din sală, cu ei? A mângâiat cineva ghipsul sistemului, ca să-l scape de dosare?”, declara Grindeanu în Parlament.

Secretul care poate arunca PSD în aer

Sorin Grindeanu ascunde și astăzi adevărul despre evenimentele tulburi din ianuarie - februarie 2017, când a participat ca șef al Executivului la adoptarea OUG 13 și a legii grațierii. „Pentru mine toate lucrurile sunt clare”, a spus acesta. Dar întrebat de reporteri când va face public tot ce știe, Grindeanu a declarat: „Astăzi nu detaliem”. Și a promis că va face lumină „la vară”, lucru care nu s-a mai întâmplat. În conferințele de presă de la Palatul Victoria, el a spus că în parcursul OUG 13 există „etape interesante” necunoscute publicului larg, dar nici pe acesta nu a vrut să le relateze. Grindeanu a lăsat totuși să se înțeleagă că a fost o greșeală adoptarea OUG 13 și că protestatarii „au fă- cut bine” când au ieșit în fața sediului Guvernului.