ANALIZĂ - Grindeanu îşi joacă mandatul de premier în pariul cu economia

ANALIZĂ - Grindeanu îşi joacă mandatul de premier în pariul cu economia

Guvernul PSD-ALDE a provocat “îngrijorări” şi “semne de întrebare” în Europa după ce a făcut un pariu economic ambiţios: va reuşi să reducă taxele şi impozitele, să crească în acelaşi timp salariile şi pensiile, totul fără să depăşească deficitul legal de 3%?

O prognoză publicată recent de Comisia Europeană arată că România va depăşi limita maximă de 3% din PIB a deficitului bugetar, prevăzută în Tratatul de la Maastricht. “Deficitul guvernamental este preconizat să crească în urma reducerilor de taxe și a majorărilor de cheltuieli publice", a explicat Comisia Europeană, care s-a declarat “preocupată” de situaţie.

Ministerul Finanţelor asigură că deficitul României va fi mai mic de 3% şi diferenţa dintre calculele României şi calculele Comisiei Europene este “rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare”.

Comisarul european din partea României, Corina Creţu, a dezvăluit că la Bruxelles există un semn de întrebare cu privire la sursele de finanţare cu care Guvernul Grindeanu va implementa măsurile din programul "ambiţios" de guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Există aceste îngrijorări (ale Comisiei Europene, n.red.) legate de faptul că România nu va reuşi să îşi menţină ţinta de deficit", a afirmat Creţu. "Încă România nu este pusă sub observaţie. Există acest semn de întrebare - 'De unde vor veni resursele?' şi urmează ca Guvernul României să vină cu răspunsurile", a mai declarat ea.

FMI-u a recomandat României să mărească "semnificativ" încasările la bugetul de stat pe fondul adoptării măsurilor sociale precum măririle salariale. Într-o discuţie la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, delegaţia FMI a spus că România are nevoie să absoarbă mai multe fonduri europene și să îşi îmbunătăţească "semnificativ" colectarea veniturilor de către ANAF.

Oficialii FMI au mai recomandat parlamentarilor români, într-o discuţie cu deputaţii din comisia de buget-finanţe, ca în paralel cu mărirea salariilor, Guvernul să aloce fonduri şi pentru investiţii.