Editura Evenimentul si Capital

Greșeala FLAGRANTĂ a serviciilor secrete față de ISIS

ISIS are un mod de organizare și de acțiune cu totul diferit de Al-Qaida
Autor: | | 2 Comentarii | 2938 Vizualizari

Serviciile secrete ale Washingtonului greșesc grav în modul în care apără America de posibile atacuri ale ISIS, a avertizat un fost ofițer de informații.

Derek Harvey, care a lucrat ca agent și consilier pentru zona Irak, Afganistan și Pakistan, a declarat că CIA și alte agenții de informații au prezentat concluzii în mod periculos alterate despre gruparea jihadistă.

Vorbind în mod expres despre directorul CIA, Harvey a declarat:

„John Brennan și alții continuă să subestimeze ISIS și nu îi înțeleg intențiile. Nici măcar nu știu dacă citesc Dabiq (revista de propagandă a teroriștilor – n.r.) sau discursurile liderilor cu atenție.”

Până la atacurile de la Paris, agențiile de informații americane considerau că ISIS se concentrează aproape exclusiv pe războaiele sale din Irak și Siria, lăsând atentatele din Occident la „inspirația” voluntarilor.

Însă, într-un interviu acordat ziarului britanic The Telegraph, Harvey a acuzat această atitudine, arătând că, departe de a fi vorba de „lupi singuratici”, autorii atacurilor din 13 noiembrie erau legați de o întreagă structură de comandă.

„Intenția lor este să lovească în cadrul unor operațiuni descentralizate, concentrate pe ținte occidentale. Nu este vorba doar de lupi singuratici inspirați de propagandă. Totul este coordonat.”

Derek Harvey, care a lucrat pentru Defense Intelligence Agency, serviciul de informații al Armatei, în Irak, și apoi ca director al zonei Afganistan-Pakistan din cadrul Comandamentului Central al Pentagonului, a declarat că a părăsit agenția cu un sentiment de frustrare din cauza „lipsei de creativitate” față de modul în care aceasta tratează modul de gândire al jihadiștilor.

Pentru că gruparea teroristă are un mod de manifestare diferit de Al-Qaida, care se concentrează pe atacuri „mai mari, de amploare”, agențiile americane au subestimat amenințarea ISIS.

El a afirmat că la fostul său loc de muncă se acorda prea puțină atenție experienței, cu poziții-cheie legate Orientul Mijlociu ocupate de „tineri” care nu au fost niciodată în țările pe care trebuie să le analizeze. De asemenea, prea puțină atenție se acordă ideologiei și literaturii jihadiste.

Harvey susține că mulți dintre cei care au plănuit atacurile din Occident erau „aceiași oameni” pe care el îi monitoriza pe când era agent în Irak. Era deci familiarizat cu operațiunile lor,

Intenția acestora este mai puțin de a ucide în masă, cu o singură lovitură, cât să lanseze mai multe atacuri mai mici, care să răspândească teroarea și paranoia în societățile din Occident.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate