Greșeala FLAGRANTĂ a serviciilor secrete față de ISIS

Greșeala FLAGRANTĂ a serviciilor secrete față de ISIS

Serviciile secrete ale Washingtonului greșesc grav în modul în care apără America de posibile atacuri ale ISIS, a avertizat un fost ofițer de informații.

Derek Harvey, care a lucrat ca agent și consilier pentru zona Irak, Afganistan și Pakistan, a declarat că CIA și alte agenții de informații au prezentat concluzii în mod periculos alterate despre gruparea jihadistă.

Vorbind în mod expres despre directorul CIA, Harvey a declarat:

„John Brennan și alții continuă să subestimeze ISIS și nu îi înțeleg intențiile. Nici măcar nu știu dacă citesc Dabiq (revista de propagandă a teroriștilor – n.r.) sau discursurile liderilor cu atenție.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la atacurile de la Paris, agențiile de informații americane considerau că ISIS se concentrează aproape exclusiv pe războaiele sale din Irak și Siria, lăsând atentatele din Occident la „inspirația” voluntarilor.

Însă, într-un interviu acordat ziarului britanic The Telegraph, Harvey a acuzat această atitudine, arătând că, departe de a fi vorba de „lupi singuratici”, autorii atacurilor din 13 noiembrie erau legați de o întreagă structură de comandă.

„Intenția lor este să lovească în cadrul unor operațiuni descentralizate, concentrate pe ținte occidentale. Nu este vorba doar de lupi singuratici inspirați de propagandă. Totul este coordonat.”

Derek Harvey, care a lucrat pentru Defense Intelligence Agency, serviciul de informații al Armatei, în Irak, și apoi ca director al zonei Afganistan-Pakistan din cadrul Comandamentului Central al Pentagonului, a declarat că a părăsit agenția cu un sentiment de frustrare din cauza „lipsei de creativitate” față de modul în care aceasta tratează modul de gândire al jihadiștilor.

Pentru că gruparea teroristă are un mod de manifestare diferit de Al-Qaida, care se concentrează pe atacuri „mai mari, de amploare”, agențiile americane au subestimat amenințarea ISIS.

El a afirmat că la fostul său loc de muncă se acorda prea puțină atenție experienței, cu poziții-cheie legate Orientul Mijlociu ocupate de „tineri” care nu au fost niciodată în țările pe care trebuie să le analizeze. De asemenea, prea puțină atenție se acordă ideologiei și literaturii jihadiste.

Harvey susține că mulți dintre cei care au plănuit atacurile din Occident erau „aceiași oameni” pe care el îi monitoriza pe când era agent în Irak. Era deci familiarizat cu operațiunile lor,

Intenția acestora este mai puțin de a ucide în masă, cu o singură lovitură, cât să lanseze mai multe atacuri mai mici, care să răspândească teroarea și paranoia în societățile din Occident.

„ISIS înțelege că nu este nevoie de operațiuni complicate și complexe, precum cea de la 11 septembrie. ISIS va pune o bombă într-un taxi și apoi îl va trimite într-un anumit loc, iar șoferul nu va ști că poartă în mașină exploziv.”

Ca și la Paris, ISIS va căuta să lovească în „zonele gri” ale societății, încercând să sporească tensiunile între musulmani și alte grupuri religioase, sau între comunitățile de imigranți și cele autohtone.

Pentru acest scop au fost racolați voluntari locali. Deși ISIS impune măsuri foarte stricte când realizează parteneriate cu alte grupări teroriste – de pildă a fost nevoie de mai multe luni de negocieri până când s-a aliat cu Boko Haram – realizează în schimb foarte ușor parteneriate cu voluntarii individuali.

Directorul FBI James Comey declara recent că agenția sa are peste 900 de investigații în curs, în 50 de state, care ar putea avea legătură cu ISIS.

În ciuda acestora, nu au fost înregistrate „amenințări concrete sau credibile” despre vreun atac plănuit pe teritoriul Statelor Unite, de talia atacurilor de la Paris, declara luna aceasta Jeh Johnson, secretarul pentru securitate internă.

O sursă din serviciile de informații care monitorizează activitatea jihadistă în Statele Unite a avertizat și ea în legătură cu pericolul de a pune prea mult bază pe „propaganda exagerată” a ISIS, descriind filmulețele sofisticate care anunță atacuri asupra Occidentului drept instrumente menite să semene panică în rândul opiniei publice, fără să reprezinte întotdeauna o amenințare reală.

Cu toate acestea, sursa citată a declarat că se înregistrează o creștere a numărului persoanelor care manifestă simpatie deschisă și sprijin pentru ISIS în Statele Unite:

„De anul trecut și până acum, munca mea s-a îngreunat, în ceea ce privește numărul persoanelor pe care trebuie să le monitorizez, și care a devenit mai mult decât dublu. Pe măsură ce ISIS a dobândit notorietate, este privit ca având mai multă legitimitate, și deci primește mai mult sprijin.”

Aceeași sursă a precizat că gruparea teroristă nu folosește căile de comunicare tradiționale. Odată ce o persoană se oferă să participe la un atac, primește sprijin „coordonat” de la ISIS, inclusiv fonduri.