Grecia: pași mici spre dezamorsarea bombei cu ceas

Grecia: pași mici spre dezamorsarea bombei cu ceas

Propunerile făcute de Atena pe ultima sută de metri, înainte de summit-ul Zonei Euro de la Bruxelles, au deblocat negocierile cu creditorii. Însă până la un acord mai este

Guvernul de la Atena a lucrat până duminică noaptea târziu pentru a elabora un nou set de propuneri care să vină în întâmpinarea pretențiilor creditorilor Greciei, cu numai câteva ore înainte de cele două reuniuni cruciale de luni: cea a miniștrilor de Finanțe (așa-numitul Eurogrup), respectiv a șefilor de state și de guverne din Zona Euro.

Prima dintre ele s-a terminat după ceva mai puțin de două ore de discuții și este de așteptat o nouă reuniune joi, timp în care miniștrii de Finanțe vor avea timp să studieze noile propuneri ale Atenei.

Totuși, există semne bune. „Salutăm un pas pozitiv în procesul de negociere”, a declarat președintele Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem. La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, a calificat propunerile Atenei drept „o bază solidă și binevenită”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse europene apropiate negocierilor, citate de Le Monde, au declarat că propunerile grecilor sunt substanțiale și că părțile sunt „aproape de un acord”. „Grecii au trimis în sfârșit un document care se apropie de ceea ce instituțiile cer de săptămâni bune”, au precizat acestea.

Concesiile Atenei

Potrivit altei surse, citate de AFP, propunerile Atenei au ca subiect sistemul de pensii, cheltuielile cu apărarea și nivelurile Taxei pe Valoarea Adăugată (în Grecia există trei trepte de TVA). Astfel, Atena ar fi acceptat să urce TVA-ul din hotelărie de la 6,5% la 13%, însă ezită la mărirea TVA la alimentație publică de la 13% la 23%.

Pe de altă parte, Grecia nu a acceptat să mărească TVA la electricitate, care acum este 13%, însă a fost de acord să nu aplice TVA minim (6,5%) decât la medicamente, cărți și bilete de teatru. Atena se află pe buza falimentului: trebuie să achite 1,6 miliarde de euro către FMI, însă acest lucru este imposibil dacă nu primește ultima tranșă de 7,2 miliarde de euro din împrumutul de ajutor internațional de 240 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, o incapacitate de plată a Greciei ar putea duce la o ieșire a acesteia din Zona Euro sau chiar din UE, cu consecințe geopolitice imprevizibile pentru întreaga regiune.