Editura Evenimentul si Capital

Grecia, lăsată singură în fața valului de imigranți

Mii de imigranți așteaptă zilnic să treacă din Grecia în Macedonia, pe la Idomeni, în nordul Eladei foto: agerpres
Autor: | | 9 Comentarii | 4331 Vizualizari

Se înmulțesc semnele destrămării și panicii în Uniunea Europeană: principiile liberei circulații și solidarității sunt abandonate. Merkel însăși a clacat.

Două până la trei mii de imigranți debarcă zilnic pe țărmurile Greciei, potrivit Frontex, Agenția de Supraveghere a Frontierelor Externe ale Europei. Numărul lor total a fost în ianuarie de 55.568, adică de 35 de ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Tot Frontex estimează că în 2016, un milion de imigranți vor intra în Grecia din Turcia, pentru a încerca apoi să ajungă în Vestul Europei.

În fața acestei invazii, pe care nici iarna nu poate să o încetinească, Grecia pare copleșită, sufocată, și se plânge că Uniunea Europeană o lasă singură și nu face mare lucru pentru a apăra niște granițe care sunt și ale ei. Ioannis Mouzalas, ministrul grec al Imigrației a acuzat Bruxellesul că nu trimite personal și nave suficiente și nici nu își respectă promisiunea de a-i transfera pe imigranți în alte țări. Mai mult, într-un interviu acordat BBC, oficialul grec susține că țara sa ar fi fost îndemnată de Belgia, cu ocazia unei întâlniri informale a miniștrilor de Interne și de Justiție, care a avut loc pe 25 ianuarie la Amsterdam, „să-i arunce pe imigranți în mare”.

Scapă cine poate

Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, principiul solidarității pare să-i facă loc celui de „Scapă cine poate”. Tot mai multe state reintroduc controlul la frontiere, călcând în picioare un alt principiu care stă /stătea la baza UE, acela al liberei circulații. Gardurile lui Orban, care, cu doar câteva luni în urmă indignau cancela-riile occidentale, au făcut pui în toată Europa. Inclusiv Austria, până de curând adept fervent al cotelor de refugiați, își ridică la graniță un gard de sârmă ghimpată.

„Mutti” cea vitregă

Țările care i-au primit cu frontierele deschise pe imigranți, nu știu cum să scape acum de ei. Suedia, primul stat după numărul imigranților, raportat la populație, a anunțat că vrea să trimită jumătate dintre ei (circa 80.000) acasă. Însăși Merkel, „Mama Refugiaților”, „Mutti”, ajunsă la o cotă record de impopularitate, a încercat să-și calmeze concetățenii, afirmând sâmbătă, că, după terminarea războiului din Siria și a înfrângerii ISIS, imigranții trebuie trimiși la ei acasă. În fine, în loc să discute măsuri pentru a apăra granițele UE, ca întreg, Bruxelles-ul caută soluții pentru apărarea granițelor interioare ale membrilor: miercurea trecută, Comisia Europeană a lansat procedura care va autoriza prelungirea pe o perioadă de doi ani a controalelor la frontierele naționale. Ceea ce echivalează cu închiderea lor. Grecia fost forțată vara trecută să adopte programul de austeritate, doar ca să sucombe acum sufocată de puhoiul de imigranți.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate