Grecia ar fi cerut un plan de salvare pe trei ani

Grecia ar fi cerut un plan de salvare pe trei ani

Grecia ar fi cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro şi a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Potrivit Wall Street Journal, care scrie că a văzut o copie a documentului, Guvernul afirmă în această scrisoare - un lucru extrem de important din perspectiva creditorilor ţării, subliniază ziarul - că urmează să înceapă să implementeze anumite măsuri - inclusiv în domeniul fiscalităţii şi pensiilor - chiar dacă nu oferă detalii, scrie mediafax.ro

Tsipras a declarat, în plenul Parlamentului European, că Grecia îşi doreşte un acord cu partenerii săi europeni, care să arate o posibilitate de ieşire din criză, că există o luminiţă la capătul tunelului, şi să includă reformele necesare. "Povara va trebui să fie suportată de cei care pot s-o suporte şi care în ultimii cinci ani au fost protejaţi", a precizat el, adăugând că până acum povara a fost pe umerii celor care muncesc şi acum nu mai pot s-o suporte.

"Timp de ani de zile diferitele Guverne din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, un stat în care corupţia a fost permisă şi un stat în care au existat conflicte de interese între puterea economică şi puterea politică şi nu au fost luate măsurile necesare pentru a frâna evaziunea fiscală a celor mai bogaţi", a afirmat premierul grec în plenul PE de la Strasbourg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tsipras a notat că 10% din cetăţenii eleni dispun de 56% din bogăţia Greciei şi în această perioadă de criză şi austeritate aceşti oameni nu au contribuit deloc la ieşirea din criză şi nu au suportat în niciun fel o povară atât de dură cât a suportat poporul elen.

"Măsurile luate până în prezent nu şi-au atins obiectivul şi au reprezentat un eşec. Nu am reuşit să îmbunătăţim eficienţa modului de funcţionare a statului elen. S-a ţinut seama prea mult de interese private şi din păcate nu s-a ţinut seama îndeajuns de interesele poporului", a afirmat el.

"Îmi asum responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni şi jumătate", de când am preluat mandatul, dar responsabilitatea pentru situaţia Greciei şi dificultăţile din prezent nu îşi are originea în ultimele cinci luni şi jumătate, ci în ultimii cinci ani şi jumătate, a adăugat el, atrăgând atenţia că fondurile acordate Greciei nu au ajuns niciodată la poporul elen, ci au fost folosite pentru a salva bănci greceşti şi europene.

Tsipras a subliniat că poporul grec a făcut eforturi în ultimii cinci ani, când ţara sa "a devenit un teren de experimentare a austerităţii, care a eşuat, şomajul şi sărăcia au explodat, marginalizarea şi excluziunea socială s-au dezvoltat".

"Mă aflu în faţa dumneavoastră la numai câteva zile după ce poporul grec a ales cu putere (...) să-şi hotărască viitorul. Am primit mandatul să încercăm să găsim o soluţie durabilă şi corectă pentru problema Greciei, evitând dificultăţile din trecut şi măsurile care să condamne economia la un cerc vicios. (...) Trebuie să găsim o soluţie europeană, pentru că nu este doar o problemă a Greciei. Nu trebuie să permitem ca această Europă unită să devină o Europă dezbinată", a mai spus Tsipras