Editura Evenimentul si Capital

Gorghiu se bucură de pomană. CCR va respecta decizia Comisiei de la Veneția

Președintele CCR, Augustin Zegrean, fidel deciziilor precedente ale CCR FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 7 Comentarii | 3767 Vizualizari

Augustin Zegrean a afirmat clar că CCR „preia” recomandările Comisiei de la Veneția

Cu puțin înainte de a declara că pensiile pentru aleșii locali sunt neconstituționale, Zegrean a făcut o serie de declarații presei, inclusiv pe tema modificării legislației electorale și alegerea primarilor în două tururi.

„Voi citiți alte constituții”

„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor”, a spus Zegrean. Potrivit acestuia, Constituţia nu prevede că nu se poate modifica o lege a alegerilor cu un an înainte. „Nu spune nici asta Constituţia. Voi citiţi alte constituţii, am impresia. (...) Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni nu e democratic. Democraţia nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneţia a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau, mă rog, un termen mai scurt şi noi am preluat aceasta şi am scris şi noi în decizii.”, a explicat şeful CCR.

PNL crede că a fost încurajat

Imediat după această declarație, Alina Gorghiu a postat pe Facebook: „Un punct de vedere care confirmă ce spune PNL”. Totuși, potrivit unor surse din CCR, Zegrean a fost greșit interpretat și ceea ce a vrut să transmită a fost că România trebuie să respecte deciziile Comisiei de la Veneția. „Trebuie să ținem cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Suntem într-un club. Când nu ne convine o lăsăm deoparte”, a spus sursa citată, amintind că, în vara lui 2012, CCR a respins modificarea legii referndumului, operată de USL, invocând tocmai recomandările acestei comisii. În plus, articolul 115, alineatul șase, din Constituție arată că „ordonanţele de urgenţă (...) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”.

Recomandările Comisiei de la Veneția

În recomandările emise de Comisia de la Veneția se arată că trebuie evitată modificarea legislației electorale cu un an înainte de alegeri. „Elementele fundamentale ale dreptului electoral (...) nu ar trebui să poată fi amendate cu un an înainte de alegeri, sau ar trebui să fie tratate la nivel constituţional sau la un nivel superior legii ordinare”. În plus, comisia afirmă, în codul de bune practici electorale, că „ceea ce trebuie evitat este nu atât modificarea sistemelor de scrutin – ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite –, ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (mai puţin de un an) înainte de alegeri”.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate