Goana dupĂ AUR s-a TRANSFORMAT în DISPERARE. Femeile îşi VINDEAU CORPUL pentru câteva grame de metal preţios. Condiţiile de muncă erau INUMANE | GALERIE FOTO

Goana dupĂ AUR s-a TRANSFORMAT în DISPERARE. Femeile îşi VINDEAU CORPUL pentru câteva grame de metal preţios. Condiţiile de muncă erau INUMANE | GALERIE FOTO

La începutul anilor '80, fotograful brazilan Sebastião Salgado, a făcut o scurtă călătorie la minele din Serra Pelada, undeva la 430 de kilometri la sud de râul Amazon, unde se ducea o binecunoscută bătălie în goana după aur.

Cu câţiva ani mai devreme, un copil găsise 6 grame de aur pe maulul răului, fapt ce a declanşat una dintre cele mai mari săpături pentru aur din istoria modernă. Împinşi de visul de a se îmbogăţi peste noapte, zeci de mii de mineri au pornit în cursa după preţiosul metal, ce le-ar fi făcut concurenţă chiar şi strămoşilor noştri de demult. Fotograful Salgado a reuşit să surprindă în imagini setea şi haosul întregii nebunii de la malul Amazonului, realizând o serie de fotografii de colecţie ale oamenilor ce săpau în neştire în goana după aur.

La apogeul haosului creat, pentru săpăturile duse la mina Serra Pelada au fost anagajaţi 100,000 de muncitori în condiţii terifiante, unde violenţa, prostituţia şi moartea deveniseră zilnică rutină. Săpăturile au fost începute din partea de jos a minei, zăcămintele extrase în saci cântăreau de la 30 la 60 de kilograme, transportaţi apoi către maşinăriile special concepute pentru a cerne aurul. În medie, minerii erau plătiţi cu 20 de cenţi pentru încărcarea şi transportul fiecărui sac, mai mult, erau răsplătiţi cu bonusuri atunci când aurul era găsit.

Mii de fete minore în acea perioadă şi-au vândul trupul pentru câtuşi de puţin aur, în timp ce 60-80 de cazuri de crimă în fiecare lună, în zonele în care locuiau muncitorii au rămas nerezolvate. Trei luni după descoperirea aurului din mine, armata braziliană a iniţiat operaţiuni ce aveau ca scop prevenirea exploatării şi a conflictelor între muncitorii angajaţi şi superiorii acestora iar Guvernul a fost de acord să cumpere tot aurul exploatat în acea perioadă cu 75% din preţul oferit de serviciile de amanet londoneze.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod oficial, au fost descoperite aproximativ 45 de tone de aur, în condiţiile în care se estimează că în jur de 90% din aurul extras din Serra Pelada "s-a făcut" pierdut. În urma unei puternice inundaţii, operaţiunea de exploatare a aurului a trebuit să ia sfârşit însă specialiştii sunt de părere că şi astăzi ar putea fi încă îngropate între 20 şi 50 de tone de metal preţios. În 2012, la aproape 20 de ani de când nimeni nu a preluat o altă iniţiativă, o asociaţie din Brazilia a reuşit să obţină licenţa ce atestă dreptul de a explora zona bogată în aur ce a creat cândva isterie.