Editura Evenimentul si Capital

RUȘINEA NAȚIONALĂ din Sudul țării. De la Giurgiu pân’ la Ruse, tot românul plânsu-mi-se!

Drumul bucșelor sparte și pivoților rupți. Cam așa arată Drumul European prin care se intră și se iese din țară, de la Giurgiu FOTOGRAFII: MARIUS VLAD
Autor: | | 4 Comentarii | 3075 Vizualizari

Câțiva kilometri fac diferența. După ce treci la bulgari, drumurile sunt în regulă și reparațiile sau modernizările se fac în termeni rezonabili. La noi, rușinea a devenit o matricolă obligatorie

Proprietarii de service-uri auto şi vânzătorii de piese pentru autoturisme ar trebui să fie adânc recunoscători autorităţilor din Giurgiu şi foştilor miniştri ai Transporturilor. Milioane de bucșe, planetare, bielete și pivoți au fost înlocuite, în ultimii 25 de ani, de pe urma stării dezastruoase a drumului către Podul Prieteniei, ce leagă Giurgiu de Ruse. Principala poartă rutieră din Sudul României e o ruşine naţională. Cuvântul groapă este un eufemism când te referi la craterele şi tranşeele din asfaltul celor câţiva kilometri din DN 5 şi DJ 507.

Șoferii, fie ei români sau străini, suduie cu cadență rapidă la fiecare metru parcurs. Judeţul Giurgiu a avut, ani la rând, un secretar de stat la Ministerul Transporturilor (MT), pe nume Lucian Iliescu. Şi ministrul de azi, Răzvan Cuc, e tot giurgiuvean, dar e abia de şase luni în post. Primarul orașului de pe Dunăre dă din umeri, președintele Consiliului Județean dă din sprâncenele atent pensate și prefectul zice că nu se bagă, că nu-i treaba sa. Proiecte sunt, bani există, dar birocraţia loveşte fix în şasiurile maşinilor noastre şi ale străinilor care trec frontiera pe la Giurgiu.

„Greaua moștenire” și neputința autorităților

Marian Mina, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu, se face mic în fotoliul său când e întrebat, direct, cum de 25 de ani, şi cu atâţia giurgiuveni în posturi guvernamentale, drumul spre Podul Prieteniei e un dezastru. „Bucata cea mai zob este în administrarea Primăriei Giurgiu. Dar asta nu e o scuză pentru mine sau o acuză pentru domnul primar Barbu! Eu, prin CJ, aştept o finanţare pentru modernizarea DJ 507, pe o lungime de 19,5 kilometri. E vorba de o reabilitare completă. De lăţire nu poate fi vorba, că nu aven bani şi pentru exproprieri”, spune preşedintele CJ. Ce nu spune e că doar o parte din drumul în cauză, ce duce la Gostinu, este prioritară. Mai exact vreo trei kilometri pe care trec zilnic mii de maşini grele şi autoturisme. Imediat, urmează şi pasajul cu „greaua moştenire”: „Toată lumea spune despre asta, dar uită că opt ani au fost alţii aici, care n-au făcut nimic. De fapt, cred că sunt vreo cinşpe ani de când nu s-a făcut nimic!”. Minimalizează. De mai bine de un sfert de veac doar s-a cârpit.

Un pod prea îndepărtat

Marian Mina intră în detalii tehnice: „Dacă iau ordinul de la MDRAP, iese finanţarea şi urmează procedurile de achiziţie publică. Părerea mea e că abia în primăvara lui 2018 vom emite ordinul de începere”. La întrebarea cât va dura execuția n-are niciun răspuns: „Nu știu! Dar e un drum care trebuie neapărat făcut. E o prioritate și pentru mine”.


Pagina 1 din 2
Tag-uri: giurgiu, ruse, pod, dn5, Cuc, MDRAPStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate