Ghiță, cardul de sănătate și frica de DNA

Ghiță, cardul de sănătate și frica de DNA

Am rămas fără card de sănătate. Nu l-am pierdut, dar momentan e, să zicem, inexistent. Nu-mi folosește la nimic pentru că medicul meu nu are de ce să se mai „joace” cu el și cu cititorul de card deoarece la capătul „firului” nu mai răspunde CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate).

Sistemul informatic e prăbușit, nu funcționează de la începutul lunii. Sau funcționează cu hopuri. O oră-două, poc! 15-30 de minute, poc! Un pic și poc! Iar de Sebastian Ghiță n-am mai auzit nimic. Nici măcar nu a dat publicității filmulețul acela din cramă!

O întreagă nebunie se petrece, și pentru pacienți și pentru medicii de familie, și pentru medicii specialiști, ba chiar și pentru reprezentanții CNAS! Aceștia din urmă aproape că nu mai știu ce explicații să dea, iar când s-au trezit, joi, cu medicii protestând în fața instituției, s-au bâlbâit cumplit când au fost întrebați cu privire la cauzele dezactivării dese de la sistemul informatic a cardurilor de sănătate. De ce păreau debusolați? De frică.

Da, am câteva surse în sistem care mi-au vorbit despre această frică, stare a unor decidenți din CNAS care ne-a zăpăcit pe noi, bolnavi și medici. Explicația e logică, și o cred. Am să mă întorc la această frică, dar după ce o să reamintesc rolul firmei lui Sebastian Ghiță în Sistemul cardului național de sănătate. În urmă cu trei ani, CNAS a revoluționat domeniul Sănătății: a introdus cardul de sănătate pentru fiecare român care plătește contribuții lunare, pentru copiii lor și pentru pensionari. S-a vorbit atunci de peste 15 milioane de asigurați. S-au făcut licitații peste licitații pentru toate segmentele care cuprindeau buna funcționare a noului sistem informatic. A câștigat contractele CNAS pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului naţional de sănătate şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) compania SC Teamnet International SA a lui Sebastian Ghiță. Valoarea totală a contractelor câştigate de Teamnet, scria presa de specialitate, este de 22,3 milioane lei fără TVA şi sunt finanţate din banii Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, alimentat în proporţie semnificativă din contribuţiile asiguraţilor la sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au început scandalurile, acuzele privind favorizarea lui Ghiță. Rezultatul procedurii de atribuire a contractului privind suportul tehnic al PIAS a fost contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor care a respins contestaţiile. Pe 22 septembrie şi pe 29 septembrie 2016, Teamnet a câştigat şi la Curtea de Apel Bucureşti litigiile cu perdanţii licitaţiilor, potrivit deciziilor publicate de site-ul oficial al instanţelor de judecată.

Din când în când, sistemul informatic s-a blocat, creând probleme medicilor și pacienților. ”Depanarea” venea de la IT-iștii firmei Teamnet, conform contractului de mentenanță. Niciodată, însă, nu s-a întâmplat să dureze atât de multe zile ca acum.

Medicii de familie sunt fermi: ”Nu mai vrem să ne asumăm ricul de a lucra offline, așa cum ni s-a recomandat când sistemele nu funcționează, fiindcă riscăm să ni se impute mai târziu sume de bani importante”. Medicii cer responsabililor CNAS să rezolve cât mai repede situația, să rezilieze contractul cu firma lui Ghiță, să fie demiși cei responsabili de haos.

Ei, aici e problema! Contractul de mentenanță cu firma Teamnet a expirat de curând, un altul urmează. Zice CNAS în comunicatul emis vineri, 10 mai: Circumstanţele apariţiei problemelor în funcţionarea PIAS, imediat după încetarea unui contract de mentenanţă, vor fi clarificate cu aportul unor specialiști. Totodată, CNAS se preocupă de asigurarea mentenanţei acelor componente ale PIAS care în prezent nu mai sunt acoperite contractual, iar specialiştii IT din cadrul instituţiei depun toate eforturile în vederea soluţionării disfuncționalităților apărute”. Ce nu spune CNAS e faptul că decidenții de acolo au o spaimă viscerală să organizeze licitații sau să prelungească contractul cu firma lui Sebastian Ghiță ca să nu se trezească anchetați de DNA. Să sperăm că se va găsi cineva să le spulbere frica, iar noi, cei peste 15 milioane de asigurați și medicii aferenți, să ne intrăm în drepturi.