GER NĂPRASNIC: Temperaturi de -21 de grade în această dimineață. Unde a fost cel mai frig din România

GER NĂPRASNIC: Temperaturi de -21 de grade în această dimineață. Unde a fost cel mai frig din România

După viscol și ninsori abundente, românii se confruntă cu o repriză de ger. În această dimineață, s-au înregistrat temperaturi de -21 de grade în regiunile extracarpatice.

La ora 7.00, cea mai scazută temperatura era la Negrești, în județul Vaslui, unde se înregistrau -21 de grade, iar cel mai cald era la Dumbrăvița de Codru, unde termometrele arătau 5 grade.

Alte temperaturi înregistrate la aceeași oră: -19 grade la Botosani, Suceava și Iasi, -18 la Galați, -17 la Piatra Neamț, -16 la Brăila, Călărași și Giugiu și -15 grade la Sfântu Gheorghe.

La București, temperatura minimă înregistrată noaptea trecută a fost de -15 grade Celsius.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat aseară, în cadrul comandamentului de iarnă de la Guvern că până duminică seara, cantitatile de zapada vor fi nesemnificative, însă temperaturile vor scădea foarte mult.

Potrivit acestuia, sâmbătă şi duminică, intensitatea vântului va fi de 45-50 kilometri/oră, începând din sud-vestul ţării spre sud. Temperatura pe timpul nopţii va scădea până la minus 15-17 grade, după care va creşte până la minus 10 grade până pe 4 februarie.

După această dată, va scădea din nou spre minus 15-20 grade timp de 3-4 zile. Recordul negativ a fost înregistrat în 1942

Ianuarie este luna cu cele mai scăzute temperaturi din întregul an. Minima absolută din țara noastră, de -38,5 grade, s-a înregistrat în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 1942, în localitatea Bod din judeţul Braşov.

În aceeaşi noapte s-au mai înregistrat minimele absolute la: Alexandria, - 34,8 grade, Târgu Mureş, -32,8 grade şi la Bucureşti Băneasa, unde au fost-32,2 grade. Douăzeci şi unu de ani mai târziu, în ianuarie 1963 s-au produs minimele absolute la Craiova, -35 grade C, şi la Timişoara, în timp ce la Cluj Napoca au fost minus 34,2 grade.