Editura Evenimentul si Capital

George Maior: Marea Unire - evenimentul principal al istoriei României

Autor: | | 0 Comentarii | 139 Vizualizari

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a transmis un mesaj de Ziua Naţională în care subliniază că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României.

"Este ziua în care rememorăm şi cinstim jertfa strămoşilor noştri, o zi cu semnificaţii majore pentru istoria şi identitatea noastră naţională, care ne aminteşte că forţa poporului nostru stă în solidaritatea şi în hotărârea sa. [...] Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la intrarea în Marele Război la finalul căruia, după sacrificii enorme ale românilor de dincolo şi dincoace de Carpaţi, de dincolo şi dincoace de Prut, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul s-au unit cu ţara-mamă. Astăzi, înainte de orice, se cuvine să cinstim memoria celor aproape un milion de români, militari şi populaţie civilă deopotrivă, care şi-au dat viaţa pentru ţară, pentru libertate, pentru unitate", afirmă George Maior, într-un comunicat de presă transmis de Ambasada României în SUA, potrivit TVR.

Ambasadorul le mulţumeşte românilor din SUA pentru contribuţia adusă la dezvoltarea României şi la păstrarea identităţii naţionale, prin promovarea valorilor, a tradiţiilor şi a culturii româneşti în spaţiul american.

"În urmă cu 100 de ani, cei peste 100.000 de românii care trăiau atunci în Statele Unite ale Americii se organizau şi contribuiau la construirea proiectului nostru naţional prin organizaţii active, precum Societatea 'Deşteaptă-te române', înfiinţată în 1909, Societatea 'Hora Unirii', înfiinţată în 1913, sau Societatea 'România Unită', înfiinţată în 1924. Exemplul lor merită amintit şi onorat, tocmai pentru că ne arată calea de urmat: implicare, promovarea activă a intereselor de astăzi ale României şi ale românilor şi mai ales unitate", aminteşte ambasadorul român.

George Maior evidenţiază faptul că, datorită contactelor diplomatice şi politice, dar şi unei eficiente interacţiuni umane, relaţia dintre România şi SUA nu a fost niciodată mai puternică decât acum.

"În sprijinul acestei aprecieri stă organizarea în premieră, anul acesta, la Washington DC, a celei de-a cincea reuniuni politice pentru implementarea 'Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între SUA şi România'. România este astăzi un pilon ferm al relaţiei transatlantice, prin seriozitatea politicilor noastre, prin sacrificiul soldaţilor noştri care au luptat şi luptă umăr la umăr cu soldaţii americani, prin percepţia favorabilă a Americii în ochii românilor de acasă, dar şi prin angajamentul SUA de a apăra România în faţa oricăror ameninţări", adaugă ambasadorul României în Statele Unite.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: maiorStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate