Editura Evenimentul si Capital

George Maior: „Veţi vedea nişte anunţuri interesante pe investiţii ale SUA în domeniul energiei”

George Maior, ambasadorul României în SUA
Autor: | | 0 Comentarii | 1055 Vizualizari

Adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, problema vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în această ţară şi o intensificare a dialogului cu comunitatea românească din SUA se numără printre priorităţile menţionate de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un interviu acordat Agerpres.

George Maior a vorbit despre cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic, pe nişte dimensiuni care prezintă mult mai mult potenţial: dimensiunea economică, dar şi de cea culturală, educaţională, cooperarea în domeniul inovaţiei şi ştiinţei.

„Ştim foarte bine că, din punct de vedere al securităţii şi al cooperării militare şi politice, lucrurile stau foarte bine, deşi şi aici, după părerea mea, mai ales având în vedere evoluţiile complexe din regiunea noastră, comunicarea trebuie să se intensifice cu decidenţii şi factorii americani pe aceste probleme de securitate regională”, a spus el.

Maior a explicat că este ambiția sa ca acest parteneriat să fie cel mai puternic parteneriat al Statelor Unite în regiunea noastră şi el să se reflecte în toate dimensiunile sale,  în special în cea economică.

„Aici chiar nivelul de investiţii americane în România poate să crească şi în curând veţi vedea, nu vreau să dau exemple, dar veţi vedea nişte anunţuri interesante pe investiţii în domeniul energiei, sau pe extinderea unor proiecte investiţionale americane deja existente în România, dar vom lucra în continuare pentru ca acest aspect să capete mult mai multă substanţă.

În ceea ce privește intrarea României în programul Visa Waiver, astfel încât românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a călători peste Ocean, ambasadorul român a explicat că România a înţeles să-şi asume responsabilităţile de aliat strategic al SUA în diverse zone complexe din punct de vedere al stabilităţii şi securităţii, mă refer la Afganistan, dar şi relaţia politică foarte bună pe care o avem cu Statele Unite, relaţiile de securitate.

„Pentru acest lucru am început un amplu program de discuţii în cadrul Congresului, pentru că aici este elementul fundamental decizional în privinţa problematicii Visa Waiver, încercând să prezint argumentaţia noastră şi să discut cu cât mai mulţi membri ai Congresului american, fie că-i vorba de Senat, fie că-i vorba de Camera Reprezentanţilor, de Congres. Şi până acum am avut multiple întâlniri în care am scos în evidenţă acest lucru”, spune Maior.

Ambasadorul român a relevat că există şi susţinători, dar și „anumite elemente care nu ţin neapărat de ţara noastră care trebuie, poate, tratate într-un alt mod, având în vedere contextul actual de securitate”.

„Problema aceasta stringentă a emigraţiei, pe care o vedeţi explodând în Europa, care afectează şi America, diverse tendinţe de a înăspri în anumite zone modul în care se pot efectua călătoriile pe bază de vize în Statele Unite. Deci suntem într-un timp foarte complicat şi interesant din acest punct de vedere, dar nu voi ezita să continui acest demers. Chiar săptămâna viitoare am reuşit să realizăm o întâlnire cu întreg Caucasul românesc din Congres, ceea ce este foarte rar şi foarte greu de realizat, la care vor participa şi alţi membri ai Congresului, în care voi expune din nou, bineînţeles, această chestiune”, a mai spus diplomatul.

Din punct de vedere tehnic, au fost realizate practic toate aspectele legale legate de condiţiile sau condiţionalităţile privind Visa Waiver, recent fiind semnat acest ultim acord cu Departamentul Justiţiei, cu procurorul general al SUA, privind combaterea crimei organizate, care era o condiţie tehnică importantă pentru includerea României în Visa Waiver.

„Sper ca şi un lobby românesc mai accentuat, dacă vreţi, să promoveze această chestiune la nivelul Congresului. Acest proces de includere a României în Visa Waiver poate fi accelerat printr-un efort suplimentar al modului în care descreşte rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români, lucru care ţine de executiv până la urmă, de executivul american. Să nu uităm că avem o rată de refuz: ultima cifră publică era de 9,8%, noi ar trebui să ajungem în jur de 3,5% rată de refuz. Ritmul este deci bun şi din acest punct de vedere. Dacă lucrurile vor merge în acest ritm pozitiv estimez că şi din punctul de vedere administrativ lucrurile pot accelera includerea României în Visa Waiver”, a explicat George Maior.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate