Editura Evenimentul si Capital

George Maior, de la șeful spionilor la ambasador în țara jandarmului planetar

George Maior
Autor: | | 9 Comentarii | 2384 Vizualizari

„Evenimentul zilei” vă prezintă, luna aceasta, o serie de portrete ale personalităților politicesurpriză, care s-au făcut remarcate în cursul anului 2015

Cariera lui George Maior, începută ca diplomat și apoi politician social-democrat, a luat o cu totul altă turnură în momentul în care Traian Băsescu, proaspăt președinte al României l-a propus ca director al Serviciului Român de Informații. Aici va avea o carieră lungă, de peste 8 ani, marcată de numeroase încercări, finalizată printr-un post de ambasador în Statele Unite ale Americii, cel mai important aliat geostrategic al României.

George Cristian Maior s-a născut la data de 16 noiembrie 1967, ca fiu al istoricului Liviu Maior, ministru al învățământului în perioada 1992-1996, apoi ambasador în Canada. Este căsătorit cu Anamaria Buzura, fiica scriitorului Augustin Buzura.

A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș- Bolyai (1988-1991), apoi studii de masterat în drept internațional și comparat al Universității George Washington din Washington D.C. (1991-1992), unde a obținut titlul de Master of Arts în Drept Internațional și Comparat.

În anul 1998 a obținut titlul de doctor în drept internațional al Universității Babeș-Bolyai, cu teza de disertație cu denumirea „Național și european în jurisprudența Curții Europene de la Strasbourg”, nominalizată pentru Premiul Most acordat de UNESCO. În anul 2001 a absolvit Colegiul Național de Apărare din București.

După absolvirea masteratului, începând din anul 1992, George Maior lucrează ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 1997 - 1999 fiind Însărcinat cu afaceri la Ambasada României în Irlanda.

SRI, un jucător important în mandatul său

După câștigarea alegerilor de către Partidul Social Democrat (PSD), Maior a fost numit în decembrie 2000 în funcția de Secretar de Stat și Șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naționale. În această calitate, a condus negocierile de aderare la NATO, soldate cu o integrare reușită și activă a României în alianță și a semnat mai multe contracte de achiziție de tehnică militară (2 fregate și numeroase aparate de zbor). A primit la data de 24 august 2004 gradul diplomatic de ambasador. A scris peste 20 de cărți și studii, a promovat nenumărate altele, fiind considerat directorul-cărturar.


FOTO: La ceremonia de la Casa Albă, unde și-a prezentat scrisorile de acreditare, ambasadorul George Cristian Maior a fost însoțit de soția sa și cei doi copiiDespre modul în care a condus cel mai mare și mai puternic serviciu de informații al României s-au spus multe, dar trăgând linie se poate vedea cum, în timpul mandatului său, SRI a devenit un jucător important în relația cu partenerii occidentali, fiind o piesă importantă în mecanismul de integrare a României în structurile de securitate nord-atlantice.

Cooperarea cu SRI a fost în vremea mandatului lui George Maior, recunoscută la cel mai înalt nivel de FBI, CIA, MI 5, MI 6, Mossad, BND sau alte instituții cu multe inițiale de-a lungul și de-a latul globului.

În 2011, Evenimentul zilei publica un articol în care vorbea de o agendă secretă a directorului SRI: „Din 2006, de când a fost numit la conducerea SRI, Maior s-a întâlnit anual cu şefii CIA şi FBI, fie la Bucureşti, fie la Washington. O telegramă Wikileaks ne spunea de vizita secretă a lui Robert Mueller la Bucureşti în 2006, când voia să întărească prezenţa FBI în România. În toamna lui 2007, Michael Hayden, atunci director CIA, a fost la Bucureşti, invitat de Maior care abia ce avea un an la şefia SRI. În 2008 s-a dus Maior la Hayden, la Washington. În 2009, tot Maior s-a întâlnit cu şeful CIA la Washington. În 2010, a venit la Bucureşti Leon Panetta, nou şef la CIA, numit de Barack Obama, din nou la iniţiativa lui Maior.” Nu a fost decât începutul: vizitele și întâlnirile bilaterale au continuat în același ritm, până în 2015, când și-a prezentat demisia din fruntea SRI.

Niciun incident terorist

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate