Editura Evenimentul si Capital

GEORGE IVĂNESCU a fost REŢINUT de DNA. Acţionarul de la Murfatlar este ACUZAT DE EVAZIUNE FISCALĂ. Prejudiciul este URIAŞ şi este COMPARAT de procurori cu RATELE pe care România le plătea LA FMI. PRIMELE ARESTĂRI | UPDATE

George Ivănescu
Autor: | | 8 Comentarii | 6030 Vizualizari

George Ivănescu, acţionar la Murfatlar, a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore, alături de alte nouă persoane, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 600 milioane de lei. Șase dintre cei anchetați au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceștia sunt: George Ivănescu, Cătălin Bucura, Zlotea Ghorghe, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Popescu, Sorin Săvoiu şi Constantin Cârciumaru.

O anchetă de proporții, în care sunt implicați afaceriști și funcționari ai statului, a scos la iveală un prejudiciu uriaș. După mai multe ore de audieri, George Ivănescu, acţionar la mai multe companii viticole, printre care și Murfatlar, şi alte nouă persoane au fost reţinute de procurorii DNA în acest dosar în care se fac cercetări cu privire la evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 600 milioane lei. Toți inculpații au fost duși la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Dintre aceștia, au primit mandat de arestare pentru 30 de zile, următorii: George Ivănescu, Cătălin Bucura, Zlotea Ghorghe, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Popescu, Sorin Săvoiu şi Constantin Cârciumaru.

Cine sunt ceilalți inculpați

Alături de Ivănescu au mai fost reținuți Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, care şi-au împărţit funcţiile de management, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori şi/sau complici. De asemenea, au mai fost reținuți Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată, Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.

”Dosarul Murfatlar” Procurorii DNA i-au reținut pentru 24 de ore și pe funcţionarii publici Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Irina Tănase, la data faptelor şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi Ioan Toma, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ce spun anchetatorii în ordonanța de reținere

Procurorii DNA arată că, în perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Ei ar fi fost ajutați de funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale. Capetele de acuzare sunt:

  • autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
  • sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;
  • îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

”Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale. După autorizarea societăților ca antrepozite fiscale, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați în virtutea acestora și astfel, timp de doi ani, autorizațiile nu au fost suspendate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA”, se arată în ordonanța de reținere. Operațiuni fictive

Societățile comerciale vizate, mai arată procurorii DNA, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă. ”În temeiul deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare, societățile menționate au susținut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligațiile fiscale restante. Trei dintre societățile comerciale vizate de anchetă au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice”, au descoperit procurorii DNA, după o lungă anchetă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate