Editura Evenimentul si Capital

George Copos a plagiat. Istoricul Parfene: „Verdict corect”

George Copos
Autor: | | 1 Comentarii | 628 Vizualizari

Universitatea București a făcut, ieri, lumină în cazul uneia dintre cărțile scrise de George Copos, în perioada în care fostul patron al Rapidului s-a aflat după gratii.

 Este vorba despre cartea intitulată „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”.

Răspuns venit după nouă luni

Opera lui Copos este identică cu disertația istoricului Cătălin Parfene - „Domnii Țărilor Române și sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)” -, lucrare pe care acesta a susținut-o în 2005, la Facultatea de Istorie a Universității din București, sub coordonarea științifică a profesorului dr. Stelian Brezeanu (cel care semnat pentru cartea lui Copos).

După mai bine de 9 luni de la lansarea scandalului care îl viza direct pe Copos, Comisia de Etică a Universității din București a concluzionat, ieri, următoarele: „Plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/și repovestire”.

La conferința de presă în care Universitatea a dat verdictul în cazul sesizării lui Parfene au participat Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etică, și prorectorul Liviu Papadima.

Contactat de „Evenimentul zilei”, istoricul Cătălin Parfene a salutat decizia membrilor Comisiei de Etică: „Chiar și după nouă luni și jumătate, Universitatea din București a dat un răspuns corect în urma sesizării mele. Vreau să subliniez că vorbesc aici despre Universitatea din Burcurești și nu despre Facultatea de Istorie. De ce spun asta? Pentru că lucrarea mea de master trebuia casată în 2010, dar ea încă există în arhiva acestei facultăți. Universitatea din București s-a dovedit a fi cea mai curajoasă, de fapt, singura dintre toate instituțiile noastre, pentru că Universitatea nu are pârghiile legale pe care le are DNA-ul. În aprilie 2015 m-am dus la DNA nu pentru plagiat, ci pentru suspiciunea că disertația mea ar fi putut ajunge în mâinile lui Copos în pușcărie, iar cei de acolo mi-au spus că nu este de competența lor”, ne-a declarat Cătălin Parfene, doctorand la Universitatea din București și EHESS din Paris.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate