Editura Evenimentul si Capital

George Becali „superstarul” care, din greșeală, închide Uniunea Scriitorilor din Pușcării

În Parlament, Gigi Becali avea oameni care îi țineau telefonul și îi aduceau cafeaua FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 6 Comentarii | 3055 Vizualizari

După ce a atras atenția procurorilor asupra corupției din fotbal, Becali a devenit și modelul perfect al deținuților care devin scriitori după gratii. Și exemplul lui a dus la intenția ministrului Justiției de a schimba legea în domeniu

Ascensiunea lui Gigi Becali, din 2003 - când a preluat Steaua, și până 2013 - când a fost întemnițat definitiv în dosarul „Valiza” a dus la „becalizarea” României din punct de vedere media, dar și la corectarea unor hibe ale societății.

Presa sportivă l-a transformat într-un mag al audienților, iar apoi întreaga presă, în special televiziunile, l-au impus ca un superstar media. Gigi Becali a fost primul star adevărat al României, dacă ne uităm la modelele americane, asta pentru că superstarurile americane sunt găunoase. Avea bani, avea succes cu Steaua, avea opinii despre subiectele zilei - deși nu le pricepea, făcea politică și era implicat în proiecte umanitare! A fost predecesorul lui Donald Trump înainte ca afaceristul american să candideze la Casa Albă.


FOTO: Notorietatea a obținut-o cu ajutorul Stelei FOTO: LIBERTATEAMUSTĂCIOSUL. În 2003, Gigi Becali, un individ îmbrăcat haios și cu mustață, prelua Steaua. Era adus la clubul din Ghencea de Victor Pițurcă și George Păunescu. Pe amândoi i-a trădat în următorul deceniu și i-a scos de la Steaua.

LATIFUNDIARUL. A devenit cunoscut cu ajutorul Stelei, dar a ajuns un model a unei societăți sărace datorită averii sale făcute din specula cu terenuri din jurul Capitalei. Știa mereu ce terenuri să cumpere și unde urma să se dezvolte Bucureștiul. În 2008, averea sa se apropia de un miliard de euro. Apoi, a venit criza și estimările îi mai dădeau doar 300 de milioane de euro.

SAMARITEANUL. Averea i-a permis lui Becali să facă și fapte bune. De la cerșetori și până la călugării de la Muntele Athos, toți s-au bucurat de donații.

Așa cum Becali s-a folosit de Steaua și de bani pentru a ajunge o vedetă media, așa și sinistrații din câteva sate au profitat de afacerist. În 2008, în comuna doljeană Rast, candidatul Partidului Noua Generație al lui Becali obținea 3%, în condițiile în care patronul Stelei reconstruise casele luate de viituri și îi ajutase cu bani pe mai toți din comună. Localnicii declarau, atunci, că au votat condidatul PSD pentru că acesta le-a dat o sticlă de ulei și faină, în timp ce Becali, care le reconstruise casele, nu le-a mai dat nimic acum.


FOTO: Afaceristul a fost condamnat defi nitiv în 2013, în timp ce era deputat. În imagine, patronul Stelei ține un discurs sub ochii lui Miron Mitrea, și el condamnat, în 2015POLITICIANUL. Deși s-a visat președintele românilor, Becali nu a avut priza lui Donald Trump, nu a trecut de 3-5% în preferințele românilor. Arestarea lui înainte de Paște i-a crescut popularitatea. Apoi, și cu ajutorul lui Corneliu Vadim Tudor, în 2009 ajunge europarlamentar. Peste trei ani este ales deputat din partea USD.

SCRIITORUL. Deși mereu spunea una și făcea alta, Becali s-a lăudat mereu că are onoare, că nu minte, că este urmașul tatălui său. În penitenciar a susținut că a scris cinci cărți pentru a scăpa de cinci luni de pușcărie.


FOTO: Becali a însemnat mereu media, biserică și mașini luxoaseA dat și tonul îndreptării

Acceptat sau hulit, Gigi Becali a oferit, cu ocazia ieșirilor sale publice, și șansa societății de a înțelege mai bine că trebuie să se vindece. După ce, plecând de la Becali s-a curățat o mare parte din corupția din fotbal, cele cinci cărți scrise de el în penitenciar au dus la închiderea Uniunii Scriitorilor din Penitenciare. Folosind o prevedere legislativă, deținuții susțin că scriu cărți în detenție pentru a ieși mai repede de după gratii. Cele cinci cărți ale Gigi Becali au fost prilejul cel mai puternic pentru a anula această prevedere de care condamnații abuzau. Becali declara, în urmă cu câțiva ani, că el nu poate nici măcar citi. În această săptămână, ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat că vrea să anuleze, printr-o ordonanță de guvern, acest privilegiu al condamnaților și să schimbe regulile în baza cărora o carte este recunoascută ca fiind academică.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate