Editura Evenimentul si Capital

Geneva: flori, apă, moarte, fericire

20_panorama
Autor: | | 18 Comentarii | 1816 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Al doilea oraş ca mărime din Ţara Cantoanelor respiră bună dispoziţie, trăieşte în parcuri şi jalonează repere din istoria universală.

Fântâni cu gulere de hortensii, forsiţii urcate în balcoanele blocurilor, ronduri de lalele, rozariuri programate, ca efectele pirotehnice, să explodeze în căldura verii, peluze nesfârşite, interminabile, şi platani spanioli, omniprezenţii platani, noduroşi, tăiaţi sever şi misterios, ca nişte sfetnice din care au căzut toate lumânările.Şi ceasul cu cadran de flori, din Jardin Anglais, pe care toată lumea îl priveşte fără să se întrebe cât e ceasul şi fără să-şi amintească, fireşte, că are în faţă cel mai lung secundar de pe pământ. Şi jetul, Jetul de apă, aberant, vesel, o anecdotă inginerească, care împroaşcă stropi peste toate cartierele, hipnotizează bărcile care plutesc pe lacul Leman şi avioanele care levitează deasupra Alpilor. O coloană de apă plimbată de vânt ca o salcie, optimistă, neobosită, în jurul căreia pivotează toată suflarea Genevei. Un om de bine Plătiţi 10 franci şi intraţi la Muzeul Crucii Roşii, unde o să-l găsiţi pe Henry Dunant, negustor şi filantrop din Geneva, încă stând la masa de scris, descriind priveliştea zecilor de mii de soldaţi în agonie, rămaşi în urma bătăliei de la Solferino (1859). Povestirea lui a plecat către toate cancelariile europene, a dus la încheierea Convenţiei de la Geneva (pentru îngrijirea tuturor răniţilor, indiferent de naţionalitate) şi a stat la baza înfiinţării organizaţiei internaţionale de prim ajutor, care a adoptat, inversând culorile, steagul Elveţiei.Zidul Reformatorilor din Parc des Bastions Contra 4 franci, urcaţi-vă în turnurile Catedralei Saint-Pierre, panoramaţi oraşul de la înălţimile infatuate ale clopotarilor, apoi, pentru alţi 10 franci, coborâţi în Muzeul Reformei, lăsaţi hologramele lui Jean Calvin şi Martin Luther să vă vorbească din oglinzi înrămate, aflaţi cum s-a umflat populaţia Genevei din cauza persecuţiilor la care erau supuşi hughenoţii şi porniţi la vale spre Parc des Bastions, acolo unde un basorelief gigant, Zidul Reformatorilor, cu Calvin, Knox şi alţii, sculptaţi în piatră, îndură zilnic spectacolul tinerilor plini de pofte, tolăniţi în iarbă. Ştrumfii, inspiraţi de spaniolul Gaudi Intraţi în Muzeul de Artă şi Istorie, vedeţi corpul plat şi neverosimil al unei femei imaginate de Alberto Giacometti şi câteva tablouri pictate de tatăl lui, Giovanni. Ieşiţi în stradă şi căutaţi casa de sticlă cu pereţi mobili, „Lumina”, proiectată de Le Corbusier, apoi duceţi-vă în cartierul „Aux Grottes”, în spatele Gării Cornavin, şi uitaţi-vă după „Ştrumfii”, un ansamblu de blocuri conceput în anii 1980 de trei arhitecţi cărora le plăceau desenele animate şi Gaudí.„Dintre toate oraşele lumii, (...) Geneva mi se pare cel mai propice pentru fericire.” - JORGE LUIS BORGES, scriitor argentinian înmormântat în Geneva PLACE DU BOURG-DE-FOUR. Locul celor mai elegante terase

NECROPOLĂ

Morminte celebre şi goaleÎn cimitirul Plainpalais, găsiţi mormântul lui Jean Calvin. Nu vă prosternaţi în faţa lui: e simbolic. Dedesubtul micilor tufe de buxus e multă ţărână şi niciun os. Pastorul protestant a fost îngropat aici, dar nimeni nu ştie exact unde. Aşa a sunat dorinţa lui. Era împotriva venerării morţilor. În Plainpalais zace şi cenuşa lui Jorge Luis Borges, venit să-şi dea duhul în oraşul în care absolvise liceul, şi exoticul aranjament tumular al dezinhibatei Grisélidis Réal: scriitoare, pictoriţă şi prostituată, care a abandonat această din urmă meserie când avea 66 de ani. A murit de cancer zece ani mai târziu şi a fost catapultată de crescânda-i notorietate postumă, peste alţi patru ani, în acest panteon verde, animat doar de-un boschetar cu coafură reggae.

SFAT

Fără prejudecăţiNu capitulaţi în faţa renumitei perfecţiuni elveţiene! Nu vă jenaţi prea tare dacă vi se întâmplă să treceţi strada pe roşu, dacă scăpaţi pe jos ambalaje mototolite sau dacă, impacientaţi de preţurile insolente din acest oraş, îi cereţi chelnerului mai mult decât restul care vi se cuvine! Nu vă jenaţi, dar nici nu vă faceţi un titlu de glorie din spiritul vostru rebel! Mulţi alţii v-au luat-o, demult, înainte! În Geneva, destrăbălarea şi civilizaţia coexistă vesel şi sănătos. După căderea întunericului, plimbaţi-vă relaxaţi pe străzi! Femei cu slujbe de noapte şi pantaloni care imită pielea de leopard vă prind de braţ, „Chéri, chéri!”, şi vă invită la negocieri tandre, departe de lumina indiscretă a felinarelor.

GRATUIT

Transport în comunOraşul este pe de-a întregul o promenadă, iar promenadele rămân gratuite chiar şi când sunt ajutate de trenuri, tramvaie, trolee, bărci şi autobuze. Odată aterizaţi la Geneva, o centimă nu veţi mai risipi pe deplasări. De la aeroport, trenul vă duce gratis în oraş, iar în oraş, după ce v-aţi cazat la hotel, primiţi un card cu care vă puteţi fâţâi oricât pe pânza de păianjen a impresionantului sistem de transport în comun al Genevei.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: turism, genevaStirile zilei

Alte articole din categoria: Turism

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate