Editura Evenimentul si Capital

ALARMĂ la Bruxelles. GAZPROM ATACĂ frontal coridorul sudic de gaze

Autor: | | 2 Comentarii | 1113 Vizualizari

Oferta Gazprom de a se alătura unui gazoduct destinat să reducă dependenţa Europei de gazul rusesc riscă să submineze un pilon al politicii energetice europene şi să încetinească planurile vizând dezvoltarea unor surse alternative de aprovizionare cu gaze, informează Reuters, într-o analiză preluată de Agerpres. Din acest proiect important, denumit Coridorul sudic de gaze, face parte şi România.

Gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) este partea finală a aşa-numitului coridor sudic de gaze care în 2020 ar urma să permită transportul gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa. În acest fel UE va avea primul gazoduct non-rusesc, ceea ce va deschide calea pentru diminuarea cotei de piaţă pe care o are Gazprom în Europa.

Planurile europenilor ar putea fi date, însă, peste cap, având în vedere că luna trecută directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a spus că grupul rus analizează posibilitatea de a pompa gaze naturale prin TAP în cadrul unor licitaţii care să ofere acces egal oricărui posibil furnizor. Medvedev a pus sub semnul întrebării capacitatea Azerbaidjanului de a umple cu gaze conducta TAP adăugând că Rusia ar putea interveni şi ar acoperi deficitul.

"Asta ar fi foarte rău. Ar fi cu totul împotriva a ceea ce am convenit cu partenerii", a declarat un oficial european.

UE este îngrijorată de posibilitatea ca Gazprom să îşi utilizeze poziţia dominantă de care se bucură pentru a încărca facturile statelor din Europa Centrală şi de Est, unele dintre acestea fiind aproape în întregime dependente de gazul rusesc. În acest context, Bruxelles-ul a dejucat planurile Rusiei vizând construcţia gazoductului South Stream care urma să transporte gaz rusesc în Europa de Sud-Est via Marea Neagră prin insistenţa de a fi respectate prevederile europene care interzic unui furnizor de gaze să deţină şi conductele de transport, fără a oferi altor vânzători acces la conductele sale.

Ţinând cont şi de celelalte planuri ale Moscovei vizând dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania via Marea baltică, statele UE "trebuie să se opună acestei îmbrăţişări de fier din Nord şi din Sud", a declarat un alt oficial european.

Cu toate acestea, unii dintre acţionarii TAP, printre care se numără grupul italian Snam şi cel belgian Fluxys, au declarat că ar fi de acord cu intrarea Gazprom în acest proiect, iar unele surse comunitare au recunoscut că UE nu poate bloca Gazprom să facă oferte de furnizare de gaze pentru TAP după anul 2020, când conducta ar urma să fie extinsă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate