Editura Evenimentul si Capital

Gaza: Consiliul de Securitate al ONU solicită o încetare a focului imediată şi necondiţionată

14-07/gaza-6-465x390
Autor: | | 7 Comentarii | 183 Vizualizari

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, în noaptea de duminică spre luni, o declaraţie în care solicită ”o încetare a focului imediată şi necondiţionată”, din motive umanitare, în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Cele 15 ţări din Consiliul de Securitate, reunite de urgenţă la New York, le-au solicitat Israelului şi grupării Hamas să ”aplice deplin” încetarea focului pe întreaga durată a sărbătorii musulmane Aid el-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului, şi ”după aceea”.

Ele au mai solicitat 'respectarea deplină a dreptului internaţional, în special a celui privind protecţia civililor', precum şi eforturi 'pentru punerea în aplicare a unui armistiţiu durabil şi respectat integral, pe baza iniţiativei egiptene' de mediere.

Declaraţia mai 'subliniază necesitatea furnizării imediate de asistenţă umanitară populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza', inclusiv prin creşterea contribuţiilor la UNRWA (Biroul ONU pentru refugiaţii palestinieni).

La trei zile după bombardarea sângeroasă a unei şcoli ONU în Gaza, Consiliul de Securitate 'subliniază că obiectivele civile şi umanitare, între care cele ale ONU, trebuie să fie respectate şi protejate, invitând toate părţile să acţioneze în conformitate cu acest principiu'.

Armata israeliană a dat asigurări că nu este responsabilă pentru incidentul de la şcoala Beit Hanoun (nord), înregistrat joi, când potrivit surselor palestiniene cincisprezece refugiaţi au fost ucişi în urma unui tir israelian.

În fine, 'declaraţia prezidenţială' a Consiliului de Securitate, citită public de către preşedintele său pentru luna iulie, ambasadorul ruandez Eugene-Richard Gasana, 'îndeamnă părţile şi comunitatea internaţională să realizeze o pace globală' în Orientul Mijlociu, bazată pe coexistenţa paşnică a două state, unul israelian şi unul palestinian.

Iordania, singura ţară arabă în Consiliul de Securitate al ONU, a insistat, potrivit diplomaţilor, ca declaraţia să fie adoptată fără întârziere.

Preşedintele american Barack Obama a intervenit personal duminică pentru a cere aliatului său israelian să accepte o încetare a focului 'imediată şi necondiţionată' cu Hamas în Fâşia Gaza, unde ostilităţile au scăzut în intensitate odată cu apropierea sfârşitului Ramadanului.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a reiterat la rândul său 'în termenii cei mai fermi', necesitatea de a prelungi armistiţiul respectat timp de 12 ore sâmbătă.

De la începutul conflictului, circa 1.030 de palestinieni au fost ucişi, conform surselor palestiniene. De partea cealaltă, armata israeliană, care a lansat la 17 iulie o ofensivă terestră de amploare în Fâşia Gaza, a pierdut 43 de soldaţi, iar trei civili israelieni şi-au pierdut viaţa în atacurile palestiniene cu rachete.

Loading...
Pagina 1 din 1



Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate