Garry Kasparov: Occidentul să lovească în oligarhii din jurul lui Putin iar aceștia îl vor abandona

Garry Kasparov: Occidentul să lovească în oligarhii din jurul lui Putin iar aceștia îl vor abandona

Într-un comentariu publicat de cotidianul american Wall Street Journal, Garry Kasparov, unul din principalii disidenţi din Rusia, subliniază că Vladimir Putin este susţinut în fruntea ţării de o reţea de interese personale în spatele căreia se află un grup compact de oligarhi şi care, odată loviți de sancțiuni financiare impuse de Occident, ar schimba imediat ecuaţia de putere la Moscova.

"Aşa cum am spus-o ani de zile, este o pierdere de timp să încercăm să discernem strategia profundă din spatele acţiunilor lui Vladimir Putin. Nu există interese naţionale complexe în spatele calculelor făcute de el. Sunt doar interese personale, interesele celor din anturajul său de a-l menţine la putere şi de a consolida respective putere" scrie Kasaparov, subliniind că manifestările de forţă ale Kremlinului sunt mijloace propagandistice a-şi valida puterea în relaţia cu cetăţenii.

Având acces nestingherit pe piaţa occidentală. Vladimir Putin şi "banda sa" au exploatat relaţia de deschidere arătată de Occident Rusiei într-un fel în care liderii sovietici nu au visat niciodată, adaugă disidentul rus.

"Dacă Vestul va pedepsi Rusia prin sancţiuni şi un război commercial, acestea poate vor da roade în final, dar îi vor afecta şi pe cei 140 de milioane de cetăţeni care trăiesc sub conducerea lui Putin. Sancţionaţi-i, în schimb, pe cei 140 de oligarhi care l-ar abandona pe Putin şi mâine, dacă acesta nu le va mai putea proteja averile din străinătate. Suspendaţi-le vizele, luaţi-le la ţintă vilele şi acţiunile de la Londra, iahturile şi conturile din băncile elveţiene. Folosiţi băncile, nu tancurile (use banks, not tanks, în limba engleză)" a pledat Kasparov.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a amintit că SUA au anunţat deja o serie de astfel de sancţiuni, dar acestea trebuie adoptate şi de UE pentru a produce efectul dorit. "În caz contrar, pierderile de pe Wall Street vor deveni câştiguri la Londra iar tactica domnului Putin de a diviza şi cuceri va funcţiona din nou" a adăugat fostul campion de şah.

Dacă Vladimir Putin va învinge în lipsa unui răspuns comun al ţărilor occidentale, atunci ordinea mondială postbelică bazată pe respectarea integrităţii teritoriale va lua sfârşit, avertizează Kasparov, iar acest lucru va avea un impact devastator.

"Pentru cei care se întreabă care vor fi consecinţele lipsei de acţiune a lumii libere în faţa situaţiei din Ucraina, vă spun că răspunsul se desfăşoară sub ochii voştri. Acesta este preţul pentru lipsa unui răspuns la criza din Georgia şi din Siria. Înseamnă că se vor repeta la nesfârşit până când nu vor mai putea fi ignorate. Preţul pasivităţii în faţa agresiunii unui dictator este că mereu va exista o altă situaţie similară. Şi în lumea din zilele noastre, cu cât aşteptţi mai mult cu cât preţul va fi mai mare" a conchis Kasparov.