Garanții de aproape 500 milioane de lei pentru "Prima Casă" de la ANL

Garanții de aproape 500 milioane de lei pentru "Prima Casă" de la ANL

Beneficiarii Programului "Prima Casă" vor avea la dispoziţie în anul 2014 un plafon de garanţii de 1.200 milioane lei la care se adaugă suma neutilizată din plafonul pentru anul 2013 în valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), potrivit unui comunicat remis de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională, se mai arată în documentul citat.

În anul 2013 s-a acordat un număr de cca 25.500 garantii, înregistrându-se un ritm mediu al solicitărilor de garantare de circa 100 dosare/zi. Valoarea medie a unei finanţării acordate în anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 de euro.

Beneficiarii programului au preferat achiziţionarea locuinţelor de 2 camere în procent de peste 51%, în topul judeţelor la nivel naţional menţinându-se urmǎtoarele: Bucureşti, Cluj, Ilfov, Timiş şi Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă cele 16 bănci care au acordat credite în anul 2013, în 2014 se vor putea înscrie în program noi finanţatori, cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Naţională a României.

Cu o rată a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul “Prima Casa’’ continuă să rămână cea mai avantajoasă soluţie privind achiziţionarea unei locuinţe, FNGCIMM SA depunând eforturi pentru a răspunde prompt nevoilor şi aşteptărilor clienţilor săi.