Editura Evenimentul si Capital

PNL i-a propus lui Dacian Cioloș să se sinucidă de trei ori. Dacian Cioloș a declinat politicos propunerea! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 11 Comentarii | 10517 Vizualizari

Premierul Dacian Cioloș a respins solicitarea PNL de a modifica Legea Alegerilor locale, în vigoare de aproape un an, prin Ordonanță de urgență. A făcut-o însă într-un chip subtil, invocînd înțelegerea politică imposibil de desființat de un Guvern în afara politicului, cînd putea s-o facă dîndu- le nătărăilor din PNL una peste bot cu bocancul de schi:

„S-a decis, printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern independent, care nu este implicat politic, şi nu cred că este democratic să modifice un guvern o ordonanţă de urgenţă o lege politică.” Luni spre marți, după lansarea de către PNL a năzbîtiei cu modificarea Legii electorale, postam pe cristoiublog. ro un text semnificativ intitulat: PNL îi cere lui Dacian Cioloș să se sinucidă de trei ori!

Îl reproduc în Evenimentul zilei propunînd acum, un alt titlu:

PNL i-a propus lui Dacian Cioloș să se sinucidă de trei ori. Dacian Cioloș a declinat politicos propunerea!

Conducerea PNL, reunită luni, 18 ianuarie 2016, după viscolul în timpul căruia Guvernul lui Dacian Cioloş a fost plecat din ţară, nu înainte de a o închide cu cheia, a decis să înainteze Guvernului tehnocrat propunerea de a modifica, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Legea alegerilor locale, astfel încît primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin şi nu în unul. Reamintim pentru cei pe cale de a fi traşi din nou pe sfoară de Partidul Meu al lui Klaus Iohannis.

Legea a fost votată la Senat şi la Camera Deputaţilor de o majoritate din care a făcut parte şi PNL. Pe 20 iulie 2015, Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Graba în votare şi promulgare şi-a avut temeiul în decizia CCR ca orice lege electorală să fie promulgată cu un an înainte de scrutin.

Alegerile locale din 2016 n-aveau cum fi împinse pînă-n toamnă.

Prin urmare, potrivit Constituției, dar și Comisiei de la Veneția, finele lui iulie 2015 era ultimul termen pînă la care Legea alegerilor locale putea fi promulgată.

La vremea respectivă, am fost un critic al negustoriei dintre PSD şi PNL prin care Parlamentul a votat alegerea primarilor într-un singur tur. PNL a cerut ca preşedinţii Consiliilor judeţene să fie aleşi de Consiliu şi nu direct, ca pînă acum.

PSD a acceptat asta (cu greu, deoarece baronii PSD îşi bazau puterea pe votul popular) impunînd alegerea primarilor dintr-un singur tur.

Eu am considerat că alegerea în două tururi are patru mari avantaje:

Dă o şansă partidelor mici, care pot negocia voturile între cele două tururi și prin asta pot dovedi electoratului lor că și ele contează.

Prin implicarea în rezultatele turului doi a partidelor mici, o parte a electoratului realiza că votul său n-a fost zadarnic.

Pune capăt uneia dintre realitățile postdecembriste care au dus la osificarea vieții politice, la corupție și la apariția baronilor locale: Mandatele nesfîrşite ale unor primari.

Grație negocierilor dintre cele două tururi se crea posibilitatea ca în fruntea unor primării să vină oameni tineri.

PNL avea interesul unui singur tur de scrutin, luînd în calcul capitalul electoral al primarilor PDL în funcţie. PNL a votat Legea.

PNL n-a contestat-o la CCR.

PNL nu i-a cerut lui Klaus Iohannis s-o retrimită Parlamentului spre reexaminare.

Din 20 iulie 2015 nu numai partidele, dar şi instituţiile de forţă ale României au activat pe baza acestei legi.

Deoarece pentru PNL cel mai mare pericol îl constituiau primarii de forţă ai PSD, Binomul SRI-DNA, pus în slujba Partidului Meu al Jupînului de la Cotroceni a declanşat Operațiunea de Poliție politică: Scoaterea din joc a primarilor PSD cu mari șanse de a fi realeși din primul tur pentru a face cale liberă unor pițifelnici din PNL. A anunţat Sorin Oprescu că va candida pentru al treilea mandat? De îndată Binomul l-a înhăţat. Numai prin scoaterea din joc a lui Sorin Oprescu avea cît de cît șanse bila de popice Cristian Bușoi. Acum, cînd e sigur că Sorin Oprescu nu va mai candida, se constată pe neaşteptate că dosarul făcut de DNA are vicii de procedură. Măi să fie!

Exact slăbiciunile pentru care automat orice judecător din lume îţi respinge Dosarul.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate