Editura Evenimentul si Capital

Cum s-a gudurat Klaus Iohannis pe lângă Sultanul Erdogan de dragul unei excursii la Constantinopol (evident, cu soția!)

Ion Cristoiu
Autor: | | 17 Comentarii | 2418 Vizualizari

Un tip din străinătate care mă știe printre puținii proprietari de condei din România interesați nu numai de zîmbetul Codruței Kovesi (da, am citit delirul unui fost temporar politician sub o poză ca la fotograf a Lulutzei – Iubesc zîmbetul acesta!), dar și de ce se mai întîmplă prin împrejurimile externe ale țării noastre, m-a sunat pentru a-și exprima uluirea față de declarațiile anti-rusești violente făcute de Klaus Iohannis la Ankara, în prezența Sultanului Erdogan.

Interlocutorul observa – și pe drept cuvînt, că una e să fii anti-Moscova de partea Americii și alta de partea Turciei, care se află într-un război deschis cu Kremlinul sub semnul halucinației lui Erdogan de a fi un nou Mahomed al II-lea.

Compar poziția lui Klaus Iohannis – a continuat interlocutorul, cu cea a Mareșalului Antonescu înainte de Dezastrul de la Stalingrad. Am simțit nevoia să-l contrazic. Da, declarațiile belicoase ale lui Klaus Iohannis făcute cu Erdogan alături sînt periculoase prin așezarea României, fără permisiunea Parlamentului, într-o alianță anti-Rusia cu Turcia.

Numai că eu nu le-aș compara cu cele ale lui Antonescu. Mareșalul Antonescu le-a făcut în cunoștință de cauză, animat și de iluzia unui rol major în lichidarea bolșevismului. Klaus Iohannis n-a avut această intenție. El n-a avut nici o intenție.

Dacă l-ai întreba de ce a făcut-o, nu ți-ar putea răspunde, pentru că nici el nu știe. De fapt, felul automat, ca măcănitul de Rață mecanică, al declarațiilor sale ne semnalează că el n-a făcut altceva decît să citească ce i-au dat alții să citească îngrijit, fără a se poticni, o dată ajuns lîngă Erdogan.

Nu e singura prostie comisă de Klaus Iohannis fără s-o știe, așa cum Monsieur Jourdain făcea proză. Aș adăuga gafei cu belicoșenia anti-rusească încă două:

 • Angajamentul de a construi o Moschee la București așa cum își dorește Erdogan, ce se vrea un fel de Lider al Islamismului triumfător asupra lumii creștine. Nimeni nu spune că președintele ar fi trebuit să se opună acestei construcții. Dar acum, cînd în toată Europa islamizarea continentului e făcută responsabilă de terorism, a te angaja în public la ceva față de care opinia publică e ostilă – cel puțin acum – mi se pare o mare prostie.
 • Declarațiile prea entuziaste în privința alianței cu dictatura lui Erdogan, una dintre cele mai sinistre din zonă. Tocmai cînd Klaus Iohannis se hlizea cu Erdogan, în Turcia avea loc procesul a doi jurnaliști a căror crimă era că-l criticaseră pe Sultan. Nimeni nu spune că șeful de stat al unei foste provincii turcești să-l critice pe Erdogan la el acasă pentru încălcarea democrației. Însă se putea face vizita și fără entuziasmele de liceană în criza pubertății manifestate public de Klaus Iohannis față de Noul Imperiu Otoman.
 • Cum se explică aceste gudurări incredibile ale președintelui României față de Sultanul Erdogan? Cumva printr-o schimbare de strategie politică a României, în sensul redevenirii la vasalitatea de pe vremuri? Nici vorbă. Klaus Iohannis a făcut această vizită nu de dragul țării, ci de dragul Răvășitoarei, zise și Carmen Iohannis.

  Pagina 1 din 2  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro

  Articole salvate