Editura Evenimentul si Capital

Binomul SRI-DNA mai are o singură posibilitate să-și corecteze greșeala: Să-l aresteze pe Gabriel Oprea!

Ion Cristoiu
Autor: | | 16 Comentarii | 6902 Vizualizari

Joi, 4 februarie 2016, s-a semnat la Palatul Parlamentului Protocolul de colaborare între PSD și UNPR privind relația dintre cele două partide în anul electoral 2016 și mai ales la alegerile locale și la alegerile parlamentare.

Protocolul a traversat pînă la semnare o junglă de gîndiri și răzgîndiri ale celor două părți.

Avîndu-și temeiul în grija fiecăruia dintre cele două partide de a scoate cît mai mult din această negustorie, aventura semnării Protocolului a stat sub artileria presei ținînd de forțele interesate ca Documentul să nu fie semnat. E vorba de Presa Binomului SRI-DNA și de Presa finanțată de PNL cu banii negri obținuți din jaful numit ANRP, bani care au rămas PDL ca urmare a protecției de care se bucură acest partid din partea Binomului.

Pînă joi, cînd a fost semnat Protocolul, campania de presă împotriva semnării a constat în:

Lansarea de intoxicări gen Gabriel Oprea vrea la schimb să nu i se ridice imunitatea. Publicarea de articole prin care PSD era condamnat în stilul presei staliniste din anii ’50, pentru că nu-l tratează pe Gabriel Oprea ca pe un dușman de clasă.

Citit cu atenție, Protocolul nu obligă cele două partide la cine știe ce grozăvii în alegerile parlamentare și cele locale. La Locale, după cum era de așteptat, fiecare dintre cele două partide lasă organizațiilor din teritoriu libertatea de a face orice Alianțe. La Parlamentare, prevederile sunt și mai vagi. După Locale, cele două partide vor aproba un acord privind participarea în comun la Parlamentare.

Punctul 2 al Protocolului sună astfel: „PSD si UNPR resping categoric in anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, precum si a Legii privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.  PSD si UNPR sustin initierea unor dezbateri cu privire la intregul sistem electoral din Romania, incepand cu noua legislatura a Parlamentului Romaniei 2016-2020”.

Presa, comentatori politici, alți politicieni s-au concentrat pe acest al doilea punct și, prin urmare, au văzu în Protocol mari concesii făcute de UNPR PSD. Desigur, la negocierile privind Protocolul, altfel ar fi stat lucrurile dacă Gabriel Oprea n-ar fi fost înhățat de DNA pentru ceea ce eu consider că n-are nici o legătură cu corupția – chestia cu coloana oficială. Tărăboiul cu ridicarea imunității a redus enorm marja de negociere a lui Gabriel Oprea. În același timp, anchetarea lui Gabriel Oprea de către DNA a exclus definitiv orice posibilitate pentru UNPR de a se alia cu PNL. Din acest punct de vedere, Binomul a făcut un serviciu PSD. Un serviciu important.

Dar chiar și dacă n-ar fi avut Dosar la DNA, Gabriel Oprea tot n-ar fi putut obține mai mult de la PSD. S-a vorbit, ca și în cazul ALDE, de un anume interes al UNPR pentru cele două tururi. Aparent, lucrurile stau așa. În realitate lucrurile stau net diferit. Și UNPR și ALDE au electorat asemănător cu cel al PSD. Dacă ar fi fost două tururi, e greu de crezut că la al doilea PNL ar fi cerut ajutorul UNPR. Ca și PDL-ul de pe vremea lui Traian Băsescu, PNL s-a izolat într-o poziție talibană față de scena politică, din credința că România reală de cea de Facebook. Ca urmare a acestei poziții, PNL a rămas izolat pe scena politică.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate