Editura Evenimentul si Capital

Binomul SRI-DNA a murit! Trăiască statul de drept! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 42 Comentarii | 10200 Vizualizari

Pe cristoiublog.ro de luni 7 martie 2016, în aşteptarea Motivării CCR la decizia privind interceptările mă întrebam chiar din titlu: Şi dacă alarma cu Decizia CCR anti-interceptări e o abilă Diversiune?

Chiar dacă folosind îndoiala, exprimată de semnul întrebării, ipoteza mea se întemeia pe un adevăr de tăria unei axiome:

1) Trei sferturi dintre probele din Dosarele de Corupţie de la DNA şi din cele de Crimă organizată de la DIICOT s-au bazat şi se bazează pe supravegherea tehnică făcută de SRI ca prestator de serviciu de 10 ani încoace.

2) Doar SRI are tehnica necesară şi specialişti formaţi pentru surpavegherea tehnică în cursul instrucţiei penale, care nu se rezumă – o repet, a mia oară – potrivit articolului 138 din noul CPP, la interceptări de telefoane. Ea presupune și acces la un sistem informatic, supravegherea video, audio sau prin fotografiere, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.

Traian Băsescu a explicat miercuri seara, după publicarea Deciziei, felul aparte în care s-a ajuns la implicarea SRI și în supravegherea tehnică. Potrivit Agerpres, care i-a luat o opinie fostului președinte: ”Decizia CSAT a fost să decidem că SRI este autoritate naţională pe interceptări legate de convorbirile telefonice. Acest lucru a fost generat de faptul că erau singurii care aveau dotarea completă, ca urmare a Summit-ului NATO din 2008.

Potrivit lui Băsescu, înainte de summit-ul din 2008 s-a făcut o dotare în ritm accelerat, pentru a putea garanta nivelul de securitate cerut de faptul că erau prezenţi liderii ţărilor membre NATO, plus şefii statelor partenere NATO. Erau 58 de şefi de stat şi de guvern la Bucureşti şi a trebuit o dotare corespunzătoare unui asemenea eveniment, care s-a făcut şi “foarte ieftin şi cu multe donaţii de la parteneri”, a adăugat Băsescu.” DNA şi DIICOT s-au grăbit să ceară bani, specialişti şi clădiri pentru a-şi crea propriile unităţi de supraveghere tehnică. Oricît de repede le-ar veni banii, se vede și din ce spune Traian Băsescu, crearea unităţii, inclusiv procurarea specialiştilor în supraveghere, cer timp. Ideea nu ştiu cui ca procurorii să folosească tehnica SRI mi se pare o năzbîtie.

Tehnica e folosită de SRI şi la contraspionaj. Cum adică, SRI le va da procurorilor, pe bon, microfoane de maximă performanţă ca aceştia să le instaleze (cum vor pătrunde în casa suspectului?!) cît timp e nevoie de supravegherea unui suspect?!

Avînd în vedere că dotarea separată a DNA și DIICOT costă al dracului, sunt sigur că se va merge pe o unitate comună, dependentă de Ministerul Justiției sau de Parlament.

3) SRI acordă sprijin tehnic DNA de 10 ani. Chiar dacă sentinţele definitive nu mai pot fi constestate juridic, totuşi ele pot fi contestate moral şi politic ca fiind bazate pe probe procurate anticonstituţional.

De ani întregi mi se spune zi de zi că Lupta împotriva corupţiei e obiectivul numărul unu al României, temelia curăţirii mizeriei din România, temelia ridicării nivelului de trai, în fine, o chestiune de maxim interes naţional. Eu nu cred asta. În dese rînduri am susținut că modernizarea României nu se poate reduce la anchetele DNA şi DIICOT.

Sînt însă om logic. Şi din această perspectivă Motivarea CCR m-a lăsat cu gura căscată. Nu numai că un timp de acum încolo, procurorii nu se pot baza pe supraveghere tehnică – dimensiune crucială în anchetele penale moderne – dar mult mai grav, potrivit Motivării, toate dosarele pe rol sau pe cale de a fi constituite nu mai pot folosi probele din supravegherea tehnică operată de SRI.

Ce înseamnă asta? Răspunsul e simplu. Toate marile dosare de corupţie ale politicienilor – de la cel al lui Viorel Hrebenciuc pînă la cel al lui Marian Vanghelie – se reduc la nişte biete foi. De ce? Pentru că procurorii DNA, convinși de legalitatea procedurii, dar și din comoditate, s-au bazat în chip copleşitor pe probele obţinute din supravegherea tehnică. Aceste probe sub formă de stenograme, erau folosite pentru terfelirea acuzatului prin publicarea în presă. Potrivit Motivării, ele nu mai sînt probe. Ce face procurorul dacă – fără să ştie că va veni Decizia CCR – s-a bazat pe supravegherea tehnică? Reface Dosarul? Cu ce alte probe? Poate obţine autorizaţie pentru noi interceptări? Da, dar nu în speţa pentru care a făcut deja Rechizoriul acuzatului!

Sînt – sigur – sute de anchete în desfășurare şi, deci, sute de mandate de interceptare pe baza cărora SRI a făcut supravegherea tehnică pentru dosare în care suspectul n-a fost convocat încă la DNA. Toate vor fi aruncate la gunoi. Lupta împotriva corupţiei s-a desfăşurat de 10 ani graţie Binomului SRI-DNA. Binomul SRI-DNA a luat sfîrşit. Da, dar şi Lupta împotriva corupţiei în varianta de pînă acum nu se simte prea bine.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate