Editura Evenimentul si Capital

GÂNDUL lui Cristoiu: Avem un TRAIAN BĂSESCU. Ce facem cu el?

Ion Cristoiu este fondatorul ziarului Evenimentul zilei.
Autor: | | 190 Comentarii | 10217 Vizualizari

E întrebarea pe care nu şi-o pune electoratul. Acesta i-a dat, la plecarea din cea mai înaltă funcție în stat, un procentaj de simpatie suficient de mare pentru un restart ca lider de partid. După cîteva luni de tăcere, absolut necesare, atît pentru a se ivi nevoia de Traian Băsescu, cît pentru a aștepta limpezirea scenei politice, fostul preşedinte va prelua conducerea PMP.

Întrebarea: Ce facem cu el? şi-o pun Forțele care au dus pe umeri, pînă la Cotroceni, tabloul Natură moartă cu politician, tablou care e, în realitate, Klaus Iohannis: şefii Serviciilor secrete, interesați să rămînă şefi şi după cei zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu, Gașca lui Vasile Blaga, costelivă după doi ani flămînzire în Opoziție, liderii PNL pe stil vechi, care nu și-au revenit încă din cutremurul dării jos din funcțiile USL-iste.

De ce-și pun această întrebare Forțele care și-au tras un președinte al lor, unul care să nu le poată călări niciodată, așa cum a făcut-o Traian Băsescu? Pentru că situația lui Traian Băsescu e unică în postdecembrism.

După plecarea de la Cotroceni, președinții anteriori au trecut în Opoziție naturală față de președintele nou ales. În 1996, Ion Iliescu a devenit liderul Opoziției PSD la președintele Emil Constantinescu. În 2000, noul președinte – Ion Iliescu – aparținea altei familii politice decît președintele care pleca de la Cotroceni – Emil Constantinescu. În 2004, Ion Iliescu a trecut în Opoziție față de Traian Băsescu, lider al unei Alianțe din altă familie politică decît Ion Iliescu. Dar nu numai atît. Emil Constantinescu în 2000 a plecat de la Cotroceni slăbit, lăsînd impresia unui fost care nu va mai face politică. Ion Iliescu în 2004, deși ulterior lucrat de mai tinerii colegi PSD-iștil, nu era, totuși, un lider politic viguros.

Traian Băsescu e o excepție în postdecembrism, pentru că:

 • Președintele ales, Klaus Iohannis reprezintă, cel puțin teoretic, partidele de Dreapta. Altfel spus, cel care i-a succedat lui Traian Băsescu la Cotroceni e din aceeași familie politică cu Traian Băsescu.
 • Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni cu un important capital politic, dar mai ales cu o substanțială voință de a face politică în continuare.
 • În aceste condiții, pentru Forțele care l-au adus pe Klaus Iohannis la Cotroceni, cel mai mare dușman nu e Victor Ponta, ci Traian Băsescu.

  E greu de crezut că după perioada de tăcere, Traian Băsescu va purcede la lăudarea lui Klaus Iohannis. Nu numai pentru că Traian Băsescu are o experiență bogată ca președinte, experiență care nu-i va permite să nu-l mustre pe novicele de la Cotroceni, dar și pentru că Klaus Iohannis va duce o politică de tip Ion Iliescu, devenind în postdecembrism al doilea Președinte pentru liniștea noastră. Din mai multe motive, între care se numără spaima de Suspendare de către majoritatea PSD-istă, nevoia de a trece drept un președinte diferit de Traian Băsescu, Klaus Iohannis va impinge coabitarea cu Victor Ponta pînă la o armonie de tip USL.

  Pagina 1 din 2  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro

  Articole salvate