Editura Evenimentul si Capital

GÂNDUL LUI CRISTOIU - Să nu uităm! Acum 75 de ani, pe 5 aprilie 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est

Ion Cristoiu
Autor: | | 4 Comentarii | 6533 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.

Acum, în aprilie 1942, pentru Armata română totul surîdea. Ajunsese hăt departe în Cuban, pe flancul drept, iar pe flancul stîng, se îndrepta spre Volga. Mult mai important, venise primăvara, anotimp socotit de Armatele Axei ca amic al lor și ca dușman pentru ruși. În aceste condiții, Paștele primește pe front o importanță deosebită.

Mareșalul merge în mijlocul soldaților pentru a ciocni cu aceștia ouă roșii. În teritoriile cucerite de peste Nistru, în cadrul a ceea ce se numea Recreștinarea Rusiei ca misiune sfîntă a Bisericii Ortodoxe Române, pentru localnicii pînă acum lipsiți de preoți și biserici preoții noștri militari țin slujbe. Slujbe au loc și în marile unități de pe front.

Sentinela, publicația săptămînală pentru ostașii români din Est, tipărește în numărul din 26 aprilie 1942 un reportaj despre Paștele dintr-un regiment ajuns în Crimeea. Îl reproducem nu numai ca document istoric, dar și ca omagiu adus celor pentru care Paștele anului 1942 nu era altceva decît un moment între două lupte. Pentru mulți dintre cei despre care se vorbește în reportaj, Paștele din 5 aprilie 1942 va fi ultimul din viața lor.

Sărbătorii Învierii, Sentinela îi va consacra numeroase pagini și în numerele anterioare, inclusiv cel – dublu – din 5 aprilie. Reproducem mai jos coperta numărului festiv din 5 aprilie 1942, precum și mai multe fotografii care surprind petrecerea Paștelui pe front.

Prăsnuirea Sf. Paşti de către Dorobanţii Vlăsceni

Dorobanţul vlăscean, înrolat cu tot sufletul în cruciada creştinismului împotriva bolşevismlui, păşeşte azi mîndru şi sigur pe drumurile fără de sfîrşit ale Rusiei, convins că victoria este a lui. Şi numai a lui. Şi astfel suntem mereu pe urmele idealului şi nu pregetăm nici o clipă de a parcurge în foarte scurt timp distanţe cît de mari, pe drumurile noroioase ale stepei, prin ploaie şi viscole. Şi aşa acum, după ce am trecut drumul ce leagă perla Mării Negre de speranţele dorobanţului vlăscean, iată-ne ajunşi în preajma marelui Praznic al Învierii Domnului într-o colonie germană unde şi cantonăm pentru 3 zile.

Ajunşi în cantonament, ne pregătim pentru Sfînta Înviere. În acest scop, Pionierii Regimentului amenajează grajdul unui colhoz în care se va oficia sfînta slujbă. E ora 23.45. Întreg Regimentul e adunat, precum şi multă populaţie civilă. În mijlocul careului, pe o masă, se află o sfîntă cruce a răstignirii Domnului Iisus, sfeşnice aprinse şi sfinte odăjdii. Soseşte şi comandantul Regimentului, d-l lt.-colonel Alexandrescu Dumitru. O linişte mormîntală de pretutindeni şi doar ici şi colo licăreşte cîte o palidă lumină.

E ora 24. S.S. Pr. Căpit. Axinte Dumitru, confesorul Regimentului, începe sfînta slujbă, rostind chemarea sfîntă: „Veniţi de luaţi lumină!”. Toţi ofiţerii, subofiţerii şi ostaşii, aprind lumină din lumină şi se cîntă maiestos de întreg regimentul „Hristos a înviat!”

Din moment în moment, sfînta slujbă devine şi mai impresionantă. La sfîrşitul ei, Părintele confesor rosteşte o frumoasă cuvîntare ocazională. După aceasta, d-l Comandant, cu multă căldură sufletească, face urări pentru M.S. Regele Mihai I şi Mareşalul Ion Antonescu, Conducătorul Statului, ca şi pentru victoria deplină a cruciadei noastre.

La ora 3, sfînta slujbă s-a sfîrşit. Ofiţerii, subofiţerii şi ostaşii primesc apoi sfînta împărtăşanie, care uneşte şi mai mult pe om cu divinitatea. Se face ziuă. Unităţile în ordine se îndreaptă spre cantonamente, aşteptînd sfînta zi a Paştelui, care le va provoca după datină multe bucurii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate