Editura Evenimentul si Capital

Gala Bute, în prelungiri. Cel mai cunoscut expert criminalist: Este exclus ca Udrea să fi luat mită

Autor: | | 5 Comentarii | 1171 Vizualizari

Putem spune ca pe tot parcursul procesului "Gala Bute" nu s-a întâmplat nimic important. Am avut parte de un spectacol ieftin, cu actori care mai de care mai hazlii, nefiind în stare să fie coerenţi măcar pe declaraţiile proprii, schimbându-le de la un termen la altul. Telenovela judiciară "Gala Bute” se apropie de sfârşit. Completul de 3 al ÎCCJ avea astăzi programat ultimul termen din dosar, cel în care urmau să fie expuse concluziile procurorilor şi apărătorilor înaintea sentinţei.

În mod surprinzător, cele trei judecătoare au decis să amâne momentul acestui ultim termen. Motivul pare să fie dat de dorinţa completului de a studia în amănunţime raportul de expertiză psiho-legală extrajudiciară, realizat de reputatul profesor universitar doctor Tudorel Butoi.

În documentul elaborat de cel mai cunoscut şi apreciat psiholog criminalist, există două concluzii majore care le-au dat de gândit membrelor completului de judecată:

 • Rechizitoriul este un şir de raţionamente ipotetice şi extrapolări deductiv-implicative nesusţinute printr-un probatoriu riguros. De asemenea, sunt interpretări induse sugestiv anchetatorilor de către denunţători”.
 • Apreciem declaraţiile ca fiind fără echivoc, perspectivă din care Edrea Elena Gabriela este exclusă a fi săvârşit infracţiunea de luare de mită”.
 • Practic, raportul de expertiză psiho-legală întocmit de profesorul Butoi demontează rechizitoriul procurorului DNA, prezentându-i pe Adrian Gărdean şi Gheorghe Nastasia drept persoane lipsite de credibilitate, care au vrut să arunce vinovăţia proprie către Elena Udrea, folosită drept „ţap ispăşitor”.

  ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

  Prezentăm în continuare concluziile raportului, aşa cum au fost ele redactate de expertul criminalist:

  1. În opinia noastră (cu toată decenţa profesională şi înţelegând deplin dificultatea demersului unui probatoriu bazat pe fragilitatea, contradictorialitatea şi vulnerabilitatea subiectivităţii caracteristice mărturiei/denunţului în speţă) perspectiva psiho-legală (psiho clinica judiciară ne pune în faţa unui algoritm acuzatorial – rechizitoriul – ca fiind un şir de raţionamente ipotetice şi extrapolări deductiv-implicative nesusţinute printr-un probatoriu riguros, realist, argumentat pragmatic, dar care creează aparenţa logică şi credibilă) constând în înlănţuirea unor date ale realului, în contextul confuziv al falselor interpretări induse sugestiv anchetatorilor lor de către inculpaţii denunţători Nastasia Gheorghe, Gărdean Adrian, Lungu Ştefan şi ceilalţi inculpaţi;

  2. Episodul predării banilor, aşa zisa mită, de către Nastasia Gheorghe (inculpat/denunţător) inculpatei Udrea Elena Gabriela poate fi, în opinia noastră, un construct fals, neverosimil prin contradictorialitate, vulnerabil prin ilogicul dinamicii sale şi prin aspectele confuzive create, câtă vreme acuzarea nu poate demonstra credibil nici existenţa palpabilă a banilor “mită” în concreteţea lor (Nastasia Gheorghe susţinând ferm că domnia sa nu a văzut dacă în geantă erau sau nu bani);

  3. În opinia noastră, din perspectiva psihologică asupra laturii subiective a infracţiunii de luare de mită – acuzarea nu izbuteşte să demonstreze/argumenteze vinovăţia inculpatei Udrea Elena Gabriela, câtă vreme, din perspectiva substanţei penale, nu identificăm la aceasta comportamente sau atitudini în care să se materializeze (obiectiveze) voinţa expresă a mobilizării resurselor sale cognitive, afective şi volitive sub forma intenţiei acesteia de a determina sau pretinde prin îndemn, ordin, influenţă, promisiune, persuasiune/convingere sau alte acte şi acţiuni apte ca direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, să primească bani sau alte foloase care nu i se cuvin în legătura cu îndatoririle sale de seriviciu (în sensul art. 289 alin 1 – luarea de mită);

  Pagina 1 din 2  Loading...

  Alte articole din categoria: Justiţie

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  Tema zilei
  13:14 Ce AVERE a lăsat Regele Mihai urmașilor săi. LOCUL ocupat de FAMILIA REGALĂ în TOPUL celor mai bogați români 11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

  Articole salvate