Editura Evenimentul si Capital

Gala Bute, în prelungiri. Cel mai cunoscut expert criminalist: Este exclus ca Udrea să fi luat mită

Autor: | | 5 Comentarii | 1182 Vizualizari

Putem spune ca pe tot parcursul procesului "Gala Bute" nu s-a întâmplat nimic important. Am avut parte de un spectacol ieftin, cu actori care mai de care mai hazlii, nefiind în stare să fie coerenţi măcar pe declaraţiile proprii, schimbându-le de la un termen la altul. Telenovela judiciară "Gala Bute” se apropie de sfârşit. Completul de 3 al ÎCCJ avea astăzi programat ultimul termen din dosar, cel în care urmau să fie expuse concluziile procurorilor şi apărătorilor înaintea sentinţei.

În mod surprinzător, cele trei judecătoare au decis să amâne momentul acestui ultim termen. Motivul pare să fie dat de dorinţa completului de a studia în amănunţime raportul de expertiză psiho-legală extrajudiciară, realizat de reputatul profesor universitar doctor Tudorel Butoi.

În documentul elaborat de cel mai cunoscut şi apreciat psiholog criminalist, există două concluzii majore care le-au dat de gândit membrelor completului de judecată:

 • Rechizitoriul este un şir de raţionamente ipotetice şi extrapolări deductiv-implicative nesusţinute printr-un probatoriu riguros. De asemenea, sunt interpretări induse sugestiv anchetatorilor de către denunţători”.
 • Apreciem declaraţiile ca fiind fără echivoc, perspectivă din care Edrea Elena Gabriela este exclusă a fi săvârşit infracţiunea de luare de mită”.
 • Practic, raportul de expertiză psiho-legală întocmit de profesorul Butoi demontează rechizitoriul procurorului DNA, prezentându-i pe Adrian Gărdean şi Gheorghe Nastasia drept persoane lipsite de credibilitate, care au vrut să arunce vinovăţia proprie către Elena Udrea, folosită drept „ţap ispăşitor”.

  Prezentăm în continuare concluziile raportului, aşa cum au fost ele redactate de expertul criminalist:

  1. În opinia noastră (cu toată decenţa profesională şi înţelegând deplin dificultatea demersului unui probatoriu bazat pe fragilitatea, contradictorialitatea şi vulnerabilitatea subiectivităţii caracteristice mărturiei/denunţului în speţă) perspectiva psiho-legală (psiho clinica judiciară ne pune în faţa unui algoritm acuzatorial – rechizitoriul – ca fiind un şir de raţionamente ipotetice şi extrapolări deductiv-implicative nesusţinute printr-un probatoriu riguros, realist, argumentat pragmatic, dar care creează aparenţa logică şi credibilă) constând în înlănţuirea unor date ale realului, în contextul confuziv al falselor interpretări induse sugestiv anchetatorilor lor de către inculpaţii denunţători Nastasia Gheorghe, Gărdean Adrian, Lungu Ştefan şi ceilalţi inculpaţi;

  2. Episodul predării banilor, aşa zisa mită, de către Nastasia Gheorghe (inculpat/denunţător) inculpatei Udrea Elena Gabriela poate fi, în opinia noastră, un construct fals, neverosimil prin contradictorialitate, vulnerabil prin ilogicul dinamicii sale şi prin aspectele confuzive create, câtă vreme acuzarea nu poate demonstra credibil nici existenţa palpabilă a banilor “mită” în concreteţea lor (Nastasia Gheorghe susţinând ferm că domnia sa nu a văzut dacă în geantă erau sau nu bani);

  3. În opinia noastră, din perspectiva psihologică asupra laturii subiective a infracţiunii de luare de mită – acuzarea nu izbuteşte să demonstreze/argumenteze vinovăţia inculpatei Udrea Elena Gabriela, câtă vreme, din perspectiva substanţei penale, nu identificăm la aceasta comportamente sau atitudini în care să se materializeze (obiectiveze) voinţa expresă a mobilizării resurselor sale cognitive, afective şi volitive sub forma intenţiei acesteia de a determina sau pretinde prin îndemn, ordin, influenţă, promisiune, persuasiune/convingere sau alte acte şi acţiuni apte ca direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, să primească bani sau alte foloase care nu i se cuvin în legătura cu îndatoririle sale de seriviciu (în sensul art. 289 alin 1 – luarea de mită);

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Justiţie

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI

  Articole salvate

  X