Editura Evenimentul si Capital

CONFUZIE de nume în lista celor decorați de Klaus Iohannis. Două nume IDENTICE au provocat un VUIET în presa din România. Controversatul GENERAL Dumitru Iliescu NU a fost decorat de președinte

Klaus Iohannis
Autor: | | 27 Comentarii | 4376 Vizualizari

În cursul dimineții de 27 iulie, presa din România a transmis lista cu persoanele care urmau să fie decorate de către Klaus Iohannis pentru evenimentele din decembrie 1989. Dar pe această listă, apărea și un anumit Dumitru Iliescu. Toată lumea a crezut că este vorba de controversatul general și fost șef SPP, Dumitru Venicius Iliescu. Doar că era vorba doar de o confuzie, secretarul de stat Adrian Sanda făcând precizarea că cel din lista respectivă este un medic cu același nume.

UPDATE

Confuzie de nume în lista celor decorați de către Iohannis.

În urma numeroaselor articole apărute în presă potrivit oferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” lui Dumitru Iliescu, a apărut o reacție din partea secretarului de stat, Adrian Sanda.

Se pare că a apărut o confuzie de nume între cel al fostului șef SPP, generalul Dumitru Venicius Iliescu, și numele unui medic născut în 1938.

Această încurcătură a fost explicată de secretarul de stat, care a transmis că fostul șef al SPP are încă un nume, care nu apare în lista respectivă.

"Noi am întocmit lista. Nici vorbă să fie generalul Dumitru Iliescu. O prostie. De fapt, se poate observa că fostul şef SPP are încă un prenume. Persoana propusă de noi este un medic născut în 1938", a declarat secretarul de stat Adrian Sanda.


Potrivit informațiilor publicate pe siteul Asociației 21 Decembrie, dar și cel al fostelor cadre MApN și din serviciile de informații - www.semperfidelis.ro, la Revolutie, Dumitru Iliescu era căpitan într-o unitate mecanizată, ale cărei TAB-uri (transportoare blindate) au fost acuzate de presă că in noaptea de 21 decembrie 1989 a executat ordinul de reprimare sângeroasă a revoluționarilor, trecând cu blindatele peste revoluționari, la baricada din fața Hotelului Intercontinental.

De fapt, Dumitru Iliescu îndeplinea o funcție de mare responsabilitate în regimul comunist: secretar al Uniunii Tineretului Comunist la Comitetul Politic Superior al Armatei. Născut pe 18 august 1956, în Greci-Mehedinţi, Dumitru Iliescu, după absolvirea şcolii militare de ofiţeri, a devenit secretar UTC la liceul militar Dimitrie Cantemir (1978-1980), iar apoi secretar de partid (1980-1982). Ulterior îl regăsim, instructor UTC la Consiliul Politic Superior al Armatei, controlat de Ilie Ceauşescu. Absolvă, în 1989 Academia Militară, fiind repartizat într-o unitate mecanizată. Acolo l-a găsit Revoluția din 1989.

Dumitru Iliescu a negat că ar fi spart baricada.

“Am văzut evenimentele până a fost spartă baricada demonstranților, dar acest lucru s-a facut de către alte TAB-uri, venite de la altă unitate, nu de către TAB-ul cu care am venit eu acolo”, a declarat el la audierea in Dosarul Revoluției în anul 2005.

Dupa constituirea Frontului Salvării Naționale, Dumitru Iliescu a făcut parte, din 26 decembrie 1989, dintr-o grupare militară de patru ofițeri M.Ap.N., care a fost insărcinată cu protecția fizică a lui Ion Iliescu, în care i-a cooptat pe diverși ofițeri, printre care si locotenentul major Gabriel Naghi, viitor director al SPP (2000-2005), căpitanul Cătălin Voicu, viitor senator PSD și condamnat pentru fapte de corupție.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate