Editura Evenimentul si Capital

Gabriel Oprea, la Ziua Poliției de Frontieră:„România poate fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen”

Vicepremierul Gabriel Oprea, la Ziua Poliției de Frontieră Române
Autor: | | 0 Comentarii | 276 Vizualizari

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, vineri, în cadrul manifestării dedicată Zilei Poliției de Frontieră Române, că țara noastră securizează frontiera de est a Uniunii Europene (UE), respectiv peste 1.100 de kilometri, din cei peste 2.070 care reprezintă întreaga frontieră externă a UE. În acest context, oficialul român a subliniat că aportul SUA de a deschide, pe Aeroportul „Henri Coandă”, din Otopeni a unui sistem modern de detecție a materialelor radioactive reprezintă un argument în plus la faptul că în punctele de trecere a frontierei se lucrează după regulile Schengen, există acces la bazele de date Schengen și se cooperează în centre comune de contact, ceea ce face ca România să poată fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen.

Vicepremierul Gabriel Oprea a pus accent pe faptul că avem frontiere sigure și în cadrul evenimentului de la Aeroportul „Henri Coandă”, din urmă cu câteva zile, atunci când Duan Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București a avut numai cuvinte de laudă la adresa autorităților române, mai ales în privința securizării frontierelor.

Vineri, la sediul Poliției de Frontieră ministrul Afacerilor Interne a subliniat:

„În urmă cu câteva zile, împreună cu conducerea ministerului, cu partenerii noștri americani, am participat la inaugurarea unui sistem modern de detecție a materialelor radioactive la Aeroportul Otopeni. Am fost plăcut impresionat de aprecierile extrem de pozitive ale oficialilor și partenerilor noștri americani. La fel suntem apreciați de colegii și partenerii noștri pentru contribuțiile din FRONTEX, toate misiunile din Marea Mediterană, sau de către vecinii noștri europeni de la Marea Neagră, și avem foarte multe exemple pe care le putem continua.

Din punct de vedere geostrategic, Poliția de Frontieră securizează frontiera de est a Uniunii Europene, peste 1.100 de kilometri, din cei peste 2.070 care reprezintă întreaga frontieră externă gestionată de România, și face acest lucru cu seriozitate, cu devotament și cu foarte mult profesionalism, având tehnologia și tehnica cea mai modernă.

Pe lângă sistemul performant de detecție a materialelor radioactive, la nivelul Guvernului am adoptat recent înființarea unei Unități Naționale de Informații privind pasagerii care utilizează aeroporturile din România, țara noastră alăturându-se celorlalte state europene care vor implementa astfel de măsuri suplimentare de securitate pentru a spori siguranța cetățenilor români și, bineînțeles europeni.

În plus, nu trebuie să uităm că în punctele de trecere a frontierei se lucrează după regulile Schengen, există acces la bazele de date Schengen și se cooperează în centre comune de contact, ceea ce face ca România să poată fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen”.

Oprea a mai precizat că „aceste argumente, precum și actualul context destul de complicat de securitate din regiune, mă fac să cred că dacă va exista o decizie politică pentru aderarea României la Schengen” care, a sublinat oficialul român, „va fi nu doar în beneficiul românilor, ci și în beneficiul cetățenilor europeni și, cu siguranță, al tuturor partenerilor noștri din Uniunea Europeană.”.

„România este o țară sigură”

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate