Editura Evenimentul si Capital

Gabriel Oprea: „Am spus că nu numesc mafia la Ministerul de Interne. Și am plecat!”

Gabriel Oprea, la emisiunea Lumini si Umbre, realizata de Dan Andronic
Autor: | | 12 Comentarii | 2559 Vizualizari

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a dezvăluit, în emisiunea „Lumini și Umbre” de la B1TV, cum era presat, în 2009, să facă numiri pe diverse funcții și ce l-a determinat, atunci, să-și dea demisia.

Gabriel Oprea este viceprim-ministru și ministru de Interne al României, unul dintre stâlpii Guvernului Ponta. Spun unul din stâlpii Guvernului Ponta pentru că UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea este, la ora actuală, al treilea partid parlamentar din România, depășind tradiționalul UDMR, într-o perioadă pe care o vedem cu toții extrem de tulbure, cu demnitari arestați pe bandă rulantă și scandaluri politice în fiecare dimineață.

Dan Andronic: Și pentru că suntem într-o perioadă extrem de agitată, domnule ministru, aș vrea să vă întreb cum comentați cel mai fierbinte eveniment care s-a întâmplat miercuri. Și mă refer la votul dat în cazul senatorului PSD Dan Șova.

Gabriel Oprea: Când spuneați de „Lumini și Umbre”, mi-am amintit că eram puști, aveam 14-15 ani, și era un serial „Lumini și umbre”. Serial românesc, foarte frumos, cu istoria României. Văd că întrebările nu prea sună așa, sunt mai complicate. În primul rând, mesajul meu ca președinte de partid, ca parlamentar, a fost întotdeauna că nu obstrucționăm Justiția. Până la urmă, votul din Parlament a fost favorabil Justiției. În cazul lui Șova, mă uitam și la doamna senator Jipa, colega mea. Ştiți cum e în Parlament, oamenii politici se fac remarcați și prin modul în care sunt buni sau nu oratori. Dacă produci sau nu emoție. Dumneavoastră sunteți, în primul rând, un jurnalist foarte bun. Dan Șova, cred, a avut un discurs care a provocat puțină emoție, a cerut sprijinul colegilor din Senat. Cred că la doamna senator Jipa a generat instincul matern. Are un copil cam de vârsta domnului Șova, chiar e o femeie credincioasă. A fost la Athos și înțeleg că l-a miruit, așa, puțin. Până la urmă, și votul în cazul domnului Șova nu-l salvează de Justiție, procesul va continua.

-Până la urmă vorbim de cereri de arestare, nu mai suntem în situația de acum câțiva ani...

-Exact. Nu blochează nimic, dosarul continuă în Justiție fără nicio problemă.

-De ce ieșiți atât de rar în presă, domnule Oprea? Vă e frică de presă?

-Nu mi-e frică. Mă cunoaşteţi de atâta timp.

-Presei îi e frică de dumneavoastră?

-Nu cred. Cred altceva. Știți bine că sunt militar, am depus de șapte ori jurământul ca ministru, cred că e un mic record, nu?

-Stați puțin, ca militar l-ați depus o dată, iar ca politician de șapte ori. Dumneavoastră sunteți mai mult politician decât militar.

-Exact. Și întotdeauna, în domeniul securității naționale am fost de câteva ori la Ministerul Apărării, de trei ori la Ministerul de Interne, vicepremier de două ori și o dată ministru al Administrației. Cred că acesta este domeniul care se potrivește profilului meu de om. Cred că mă exprim mai bine fie în videoconferințe, fie pe teren, la catastrofe, din păcate, sau calamități, tragedii.

-Bine, dar acolo exprimarea contează mai puțin, acolo contează ce se întâmplă și ce se face...

-Da, contează măsurile pe care le iei ca să salvezi vieți și să sprijini. Cred că în actualul context de securitate, context complicat și complex, românii se uită mai atent la anumiți conducători, la anumiți oameni, pe diferite funcții. Ştiţi bine că tot timpul am militat pentru sprijinul oamenilor din domeniul de apărare, ordine publică, siguranță națională. Acum, România este un stat care generează securitate și stabilitate.

-Vi se pare?

-Da, şi este foarte apreciat de partenerii noștri internaționali. Vă spun cu toată convingerea. Cred că, în momentul de față, românii se uită cu mai multă atenție la oamenii care își fac datoria. Îmi plac lucrurile serioase și, atenție, caut să mă bat pentru drepturile celor din domeniul de apărare, care reprezintă coloana vertebrală a statului român.

„La început toți râdeau de mine”

Dan Andronic: Din momentul în care ați părăsit cariera militară, ați mers pe cea de politician. Ce s-a întâmplat, când s-a produs declicul?

Gabriel Oprea: Declicul, cam greu. Mă cunoașteți de multă vreme și știți că înainte eram mai militar. Știți bine că înainte se loveau de mine ca de un zid, nu discutam nici cu mama, în sensul bun al cuvântului spun eu. Mă țineam tot timpul de cuvânt, adică nu căutam să fiu diplomat.

-Deci simțiți că ați devenit mai politician.

-Da, mai diplomat. Dar, atenție, în continuare mă țin de cuvânt.

-Diplomații nu sunt neapărat politicieni.

-Așa este, între timp am devenit mai politician. -Când s-a produs declicul, când ați devenit din militar, politician? Există un moment? -În fiecare etapă din viața mea, din experiența de politician sau de ministru, ușor, ușor s-a produs o mică transformare. Eu consider în continuare că jumătate sunt militar, jumătate sunt om politic. Și vă mai spun un lucru. Dacă la început toți râdeau de mine, și am mai spus-o, în sensul că mă luau așa, hai să spunem mai plastic, de fraier, în sensul că spun exact ce gândesc sau mă țin de cuvânt - asta, pe termen scurt și chiar mediu - pe termen lung s-a schimbat. După cincisprezece ani de politică, a devenit un brand faptul că Gabriel Oprea se ține de cuvânt. Și e o carte de vizită și pentru mine, și pentru partidul pe care îl conduc.

„Îl sprijin pe Victor Ponta”

Dan Andronic: Haideți să vorbim un pic despre partidul pe care îl conduceți, pentru că ne-ați spus că dumneavoastră susțineți Guvernul Victor Ponta. De fapt, pe Victor Ponta și pe președintele Klaus Iohannis. Pare că sunteți cu un picior într-o parte și cu unul în cealaltă, ceea ce e o atitudine de politician, dacă vreți așa. Cu un picior în Guvern, cu unul la Președinție.

Gabriel Oprea: Da, frumos spus. În primul rând am spus altceva.

-Eu asta am înțeles.

-Am spus altceva, am spus că, de la înființare, UNPR a militat - în cei cinci ani de existență pe care îi facem la 1 mai - pentru stabilitate politică și economică în România. Am spus întotdeauna că sprijinim Guvernul din care facem parte, ceea ce mi se pare corect. Și pe președintele României, indiferent cum îl cheamă, pentru că, de fapt, sprijinim România. Acum avem așa: avem un prim-ministru pe care îl cheamă Victor Ponta și, într-adevăr, îl sprijin pe Victor Ponta, un băiat tânăr. Și pe președintele României îl cheamă Klaus Iohannis.

-Deci îl sprijiniți pe Victor Ponta sau pe premierul României ?

-Am spus că, până acum, am sprijinit guvernele din care am făcut parte. În cazul acesta, în mod special, îl sprijin pe Victor Ponta și doar pe Victor Ponta, primul ministru al României și președintele PSD.

-Și în cazul lui Klaus Iohannis?

-Îl sprijin, cu tot respectul, pe domnul președinte Klaus Iohannis.

-În proiectele de siguranţă națională...

-De securitate naţională. Şi vreau să vă spun că, pentru mine, a fost extraordinar în momentul în care primul proiect major cu care și-a început cariera prezidențială, de președinte al României, a fost înzestrarea Armatei cu cei 2% din PIB. Pentru mine a fost un lucru extraordinar și îl susțin total.

„Mircea Geoană l-a sprijinit total pe Cătălin Voicu”

Dan Andronic: Haideți să vă construiesc un scenariu. Dar dacă vine președintele României, Klaus Iohannis, pe care dumneavoastră spuneți că îl susțineți în probleme de securitate și siguranță națională, și vă spune că schimbarea Guvernului Ponta este o problemă de siguranță națională. Pentru că este un guvern corupt, pentru că face un rău României. Ce va conta în acel moment?

Gabriel Oprea: Domnule Andronic, sunteți un clarvăzător? Dacă știam că-mi puneți întrebările astea nu cred că mai stăteam la această masă și nu știu dacă mai stau mult timp. Nu cred că președintele Klaus Iohannis va putea să pună astfel problema. Guvernul din care fac parte este un guvern bun, care îşi face datoria, cu toate păcatele lui, dar consider că este un guvern care şi-a făcut datoria faţă de România, şi o spun cu toată răspunderea. Iar Victor Ponta, şi vă spun că am experienţă, este un prim-ministru bun, dincolo de ce spun politic ceilalţi colegi din Parlamentul României. Nu cred că poate fi o astfel de abordare.

- Mi se pare că este un guvern foarte de dreapta...

-La mine în partid am interzis să mai discutăm de stânga sau de dreapta. Am zis că trebuie să vorbim doar de România. Pentru că am creat un proiect naţional.

- Mă scuzați, dar nu prea este democratic...

-Probabil, aşa este. Acum cinci ani, când am vorbit pentru prima dată de interesul naţional al României, râdeau toţi de noi. Acum, vreau să vă spun că nu mai râde nimeni. Toată lumea vorbeşte de interesul naţional. În actualul context de securitate, doctrina Europei este interesul naţional. Al Franţei, al Germanei, şi aşa mai departe. Am fost foarte inspiraţi şi cred că aceasta este viitoarea doctrină şi în următorii zece ani.

„E greu să câștigi o competiție într-un partid, în fața șefului”

- Aveți un parteneriat politic cu PSD sau cu Victor Ponta?

-Politic nu putem vorbi decât despre faptul că avem un parteneriat cu PSD, o alianţă. Pe de altă parte, nu pot să nu spun, să nu fiu cinstit că pentru mine este important Victor Ponta.

- De ce? Adică ce se schimbă dacă Victor Ponta dispare?

-Multe pentru mine.

- V-aș ruga să elaborați!

-Știu că insistaţi, dar nu cred că elaborez mai mult decât spun acum. Am încredere în Victor Ponta ca prim-ministru al României şi ca preşedinte al Partidului Social Democrat.

- Și dacă ar veni altcineva n-ați mai avea încredere în PSD?

-Iertaţi-mă. Nu cred că Partidul Social Democrat, şi o spun cu tot respectul, are în momentul de faţă o altă variantă, mai bună decât Victor Ponta. Cunosc bine acest partid, am făcut şi eu parte din el. Cred că prezentul şi viitorul apropiat este legat de Victor Ponta, şeful PSD-ului.

- Pot elabora eu, și să spun că dacă Victor Ponta dispare nu mai aveți un parteneriat cu PSD?

-N-aş vrea să răspund la această întrebare. Mi-ar fi mult mai greu.

-Într-un fel sau altul s-a produs o buclă... În 2009, ați demisionat de la conducerea Ministerului de Interne după ce, la acel moment, Mircea Geoană, președinte al PSD, și-a exprimat nemulțumirea față de o serie de numiri făcute de dumneavoastră în interiorul Ministerului de Interne, inclusiv pe cea de la UM 0215 unde l-ați numit pe generalul Virgil Ardelean. Dacă îmi aduc bine aminte, ați concurat pentru această funcție cu domnul Cătălin Voicu, care este puțin condamnat și are alte lucruri la care să se gândească. Țin minte că a fost un vot foarte strâns și s-a câștigat la trei voturi. A fost atunci o bătălie de tip mafiot în interiorul PSD-ului?

-Au trecut vreo şase ani şi patru luni. Mi-am dat demisia atunci, după 21 -22 de zile, pe 13 ianuarie 2009. Haideţi să vă spun exact. Într-adevăr, aşa este. Una dintre cele mai importante funcţii din Guvernul României este cea de ministru de Interne.

- De ce?

-Este o instituţie de forţă a Statului Român, foarte importantă. Atunci (n.r. - revenind la candidatură) eram şeful Departamentului de Apărare, Ordine publică şi Siguranţă Naţională. Am câştigat competiţia politică în mod democratic, iar oamenii au avut încredere în mine. Acum, să vă spun dumneavoastră, care sunteţi un ziarist ce ştie multe. E greu să câştigi o competiţie într-un partid în faţa şefului de atunci, domnul Mircea Geoană, care l-a sprijinit total pe domnul Cătălin Voicu. Am câştigat, şi credeţi- mă că a fost foarte important. Am ajuns ministrul de Interne, dar dincolo de om politic sunt şi militar. Ca om politic, pentru mine era un mare succes, eram a doua sau a treia oară ministru.

- Cine v-a sprijinit atunci?

-Colegii din partid.

- Împotriva președintelui de partid?

-Da. Colegii au avut încredere în mine

- Se pare că nu au avut încredere în președintele de partid.

-Nu ştiu. Vă spun că am câştigat competiţia şi este un fapt dovedit.

- În fața lui Cătălin Voicu, care la acea vreme era susținut de Mircea Geoană și de Marian Vanghelie?!

-De mai mulţi oameni importanţi din partid, în afară de cei pe care i-aţi menţionat dumneavoastră.

- Viorel Hrebenciuc...

-Am fost numit ministru de Interne. V-am spus, sunt militar, cred în Statul Român. În momentul în care se fac nominalizări într-o instituţie de forţă, secretari de stat sau şeful DIPI, celelalte instituţii ale statului, în speţă SRI, alte servicii, dau un aviz. Au venit tot felul de propuneri.

-De unde?

-De obicei vin de la partid.

„Nu-i numești, vei fi dat afară din partid, fii atent pe unde mergi”

Dan Andronic: Pentru DIPI pe cine propuseseră?

Gabriel Oprea: Și pentru DIPI propuseseră diferite nume, dar n-aş vrea să dau. Unul din aceste nume, când a fost propus, avizele care au venit de la SRI şi de la alte servicii, au venit că sunt exponenţi ai crimei organizate. Vă daţi seama, România, un membru al UE, membru NATO. Vă daţi seama dumneavoastră, de abia intrasem în UE, în 2007. Făceam 100 de paşi înapoi. Oricum, vreau să ştiţi că a fost un moment critic pe linia securităţii naţionale şi un examen al nostru în faţa partenerilor internaţionali. Şi, în primul rând, în faţa parteneriatului strategic important cu SUA.

-Era cumva o propunere a grupării Vanghelie-Geoană?

-Era o propunere a celor care au pierdut, ca să spun aşa, competiţia în interiorul partidului.

„Pentru mine primează interesul național”

-Vi s-a propus la acel moment să faceți un târg: „Ai ajuns ministru, dar numește oamenii pe care-i propunem noi”?

-Sigur că se fac astfel de propuneri: „Fii şi tu mai generos, ai câştigat competiţia”. Important este altceva, că dincolo de liniştea mea personală, sau de interesul meu personal că ajunsesem ministru, pentru mine primează interesul naţional al României şi nu mă joc cu astfel de cuvinte. Şi am dovedit până la urmă acest lucru. În momentul în care am avut anumite propuneri, nu i-am numit. Cu tot riscul! Şi normal că mi s-a spus: „Fii atent, nu-i numeşti, vei fi dat afară din partid, vei pleca cu coada între picioare. Mai mult decât atât, fii foarte atent pe unde mergi”. Vorbesc foarte serios.

-Adică, spuneți de amenințări personale…

-Bineînţeles. Şi nu i-am numit. Şi ştiu bine despre ce vorbesc. Mai mult, am avut un sentiment că am fost lăsat puţin singur. Nu ştiu, nu pot să spun mai mult…

-De către cine? De către instituțiile statului, de către oameni din stat?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate