Academia nășită de Gabriel Oprea, în pragul desființării

Academia nășită de Gabriel Oprea, în pragul desființării

Deputații vor stabili dacă 19 „academicieni” ai securității naționale mai primesc în fiecare lună 68.685 de lei de la bugetul de stat

Este 12 aprilie 2011. Emil Boc este primministru. PDL guvernează cu UDMR și cu UNPR-ul condus de Gabriel Oprea, ministru al Apărării Naționale. Împreună cu alți 8 parlamentari, Oprea înregistrează în Senat un proiect de lege privind înființarea Academiei de Ştiinţe Militare drept „instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, aflată în coordonarea MApN, MAI și SRI, „în scopul alinierii la cerinţele NATO şi ale Uniunii Europene”.

Potrivit legii, academia „reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională”, membrii acesteia primesc o „indemnizaţie lunară viageră”, iar finanţarea se asigură din venituri proprii.

Proiectul se dezbate și se votează în cele două camere ale Parlamentului, iar înființarea Academiei apare în Monitorul Oficial din 26 martie 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondatorii

O știre din „Observatorul militar” anunța în 2012, în numărul 27: „Joi, 5 iulie, în Aula Universităţii Naţionale de Apărare Carol I s-a desfăşurat adunarea generală de constituire a Academiei de Ştiinţe Militare (ASM). Cu această ocazie a fost adoptat statutul ASM şi au fost alese, prin vot secret, persoanele cu funcţii de conducere, astfel: preşedinte – general- locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, vicepreşedinte – chestor de poliţie prof. univ. dr. Gheorghe Popa şi secretar general – colonel (r) prof. univ. dr. Gheorghe Boaru”.

Printre membrii fondatori ai Academiei se numără directorul SRI, George Maior, președintele UNPR, Gabriel Oprea, sociologul Vasile Dîncu.

După ce USL câștigă alegerile parlamentare, Guvernul Victor Ponta adoptă Hotărârea 1.122 din 18 decembrie 2013, prin care stabilește că membrii titulari și membrii corespondenți ai Academiei „sunt aleși pe viață”. Pe 19 iunie 2014, directorul SRI George Maior este ales președinte de onoare al Academiei, iar noul președinte interimar devine Gheorghe Toma, prorectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din subordinea SRI.

 

Robinetul

Pe 18 noiembrie 2014, deputatul PSD Georgian Pop, președintele comisiei parlamentare de control a activității SRI, depune în Parlament un proiect de lege potrivit căruia indemnizațiile membrilor Academiei de Științe Militare vor fi plătite din bugetul de stat, și nu din fonduri proprii, așa cum s-a stabilit de la început. Proiectul mai prevede că președintele Academiei este ordonator principal de credite și instituția își schimbă numele în „Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale”. Proiectul a fost depus la doar două zile după finala prezidențială și în timp ce toată clasa politică se regrupa în contextul victoriei lui Klaus Iohannis (PNL) și a înfrângerii lui Victor Ponta (PSD).

Până să fie adoptat proiectul lui Georgian Pop, Guvernul Victor Ponta decide pe 12 decembrie 2014, prin Ordonanța de Urgență nr.83, că „membrii titulari ai ASM beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu indemnizaţia membrilor titulari ai Academiei Române”, că „membrii corespondenţi beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 50% din valoarea indemnizaţiei membrilor titulari ai Academiei Române” și că „indemnizaţiile se asigură din sume alocate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale”.

După OUG-ul Guvernului, proiectul lui Georgian Pop este adoptat în Parlament și intră în vigoare din 10 iunie 2015 când este publicat în Monitorul Oficial.

 

Pirueta PSD

Pe 18 septembrie 2017, fostul președinte Traian Băsescu înregistrează în Senat un proiect de lege privind desființarea ASSN. Guvernul interimar Mihai Fifor trimite Senatului pe 25 ianuarie 2018 un punct de vedere în care apreciază că Academia nu trebuie desființată pentru că „cercetarea având ca obiect domeniul științelor securității naționale nu trebuie să facă obiectul unor desconsiderări” și „activitatea de cercetare științifică din cadrul ASSN aduce un aport important”. În expunerea de motive, Băsescu spune că este nevoie de desființarea ASSN pentru că există „alte structuri cu tradiție” în cercetarea științifică din domeniul siguranței naționale, nu există niciun raport privind activitatea de cercetare a ASSN-ului și banii publici sunt cheltuiți „netransparent”. În discursul din plenul Senatului, Traian Băsescu a zis că ASSN este o „instituție clientelară”, „inutilă”, o „sinecură” care „compromite ideea de învățământ de securitate națională în România”.

 

Înainte de votul final, secretarul de stat din cadrul MApN, Nicolae Nasta, anunță că noul Guvern Viorica Dăncilă își schimbă punctul de vedere: „Guvernul a hotărât să lase la latitudinea Parlamentului, for suveran, adoptarea sau respingerea prezentului demers legislativ”.

Astfel că pe 12 martie, plenul Senatului adoptă legea de desființarea a ASSN cu 98 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere. La fel ca decizia de înființare a ASSN din 2012, propunerea de desființare a întrunit o majoritate transpartinică PSD-PNL-UDMR. Deputații urmează să dea verdictul final.

 

Binecuvântarea lui Iohannis

După ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale, George Maior și-a dat demisia din funcția de director SRI pe 27 ianuarie 2015. La două zile după ce a rămas șomer, Maior este ales președintele ASSN. Numit în vară ambasador al României în Statele Unite ale Americii, Maior a renunțat la șefia ASSN și academia și l-a ales interimar pe Remus Pricopie, fost ministru PSD al Educației. În august 2015, ASSN a organizat o conferință pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării, eveniment la care a participat președintele Klaus Iohannis. În discursul de atunci, șeful statului a spus că ASSN „reunește specialiști de prestigiu în domeniu” și că rolul ei este „esențial” într-o lume în care „provocările sunt tot mai complexe”.

 

Salariile vin de la Guvern

Potrivit unui răspuns oficial al MApN din 1 noiembrie 2017, fondurile asigurate ASSN-ului de la bugetul de stat prin Ministerul Educației Naționale s-au folosit „numai pentru plata indemnizațiilor lunare ale membrilor” academiei. „De la bugetul de stat sunt plătite un număr de 19 indemnizații, pentru un membru titular fiind alocată suma de 3.615 lei brut”, mai spune MApN. De asemenea, în ASSN erau 5 angajați ca personal administrativ, remunerați cu un total de 2.940 lei brut lunar „din donațiile membrilor titulari ASSN”. Potrivit site-ului ASSN, printre membrii titulari se află deputatul Sorin Cîmpeanu, fost prim-ministru interimar al României, Adrian Curaj - fost ministru al Educației în Guvernul Cioloș, Vasile Dîncu – fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloș, George Maior – ambasadorul României în SUA, Dan Mihalache – ambasadorul României în Marea Britanie, Remus Pricopie - fost ministru al Educației în Guvernul Ponta.