Editura Evenimentul si Capital

Evenimentul zilei i-a luat pe primari la întrebări. Gabriel Mutu: „Mă omoară birocrația, 3-4 ore pe zi stau și semnez acte. În curând, toţi o să avem probleme cu Justiţia”

Gabriel Mutu
Autor: | | 3 Comentarii | 949 Vizualizari

Îi place „șurubăreala”, este pasionat de ceasurile scumpe și recunoaște că nu-i un bucătar bun: știe să facă doar salată și ouă prăjite. Spune că, spre deosebire de predecesorul său Rareș Mănescu, căruia i se spunea „Fantoma”, el e toată ziua prin cartiere, chiar și în weekend, când mai bea și câte o bere cu cei care l-au ales. Îmbrăcat casual, blugi şi cămaşă, edilul Sectorului 6, Gabriel Mutu, ar vorbi ore în șir despre proiectele pe care le are. Semaforizarea inteligentă și parcările sunt prioritățile momentului, dar are și un cartof fierbinte în mâini: parcul Drumul Taberei. Povestește cum aleargă toată ziua pe teren ca să verifice lucrările, iar când ajunge seara acasă cade frânt.

EVZ: Predecesorul dvs. era poreclit „primarul care nu este“ sau „Fantoma“, pentru că lumea nu-l prea vedea. Nu obişnuia să iasă şi să se întâlnească cu cei care l-au votat. Dvs. tot aşa sunteţi?

Gabriel Mutu: Nu. Eu după ora 17.00 plec de la primărie şi mă duc pe teren.

-Unde anume mergeţi?

 -În tot sectorul. Sunt lucrări în derulare, mergem să vedem în ce stadiu sunt.

-Și audiențe când mai țineți?

 -În fiecare marţi.

-De la cât până la cât, ca să știe cetățeanul?

-De la ora 10.00 şi până pe la 16.30.

-Aţi avut succes cu sloganul „Ai o problemă? Vorbeşte cu Mutu“?

 -Da. A fost un slogan atipic. Lumea se săturase de sloganuri pur politce şi când am apărut noi, oamenii s-au mirat: < Wow, ce e asta >“?

-Dar a fost şi criticat.

 -Da, dar să vă spun şi de ce. După ce am câştigat alegerile...

-Cu 37%...

 -Nu contează cu cât. E ca la fotbal. Se joacă pe goluri. Cu cât dai mai multe goluri decât adversarii, câştigi. Revenind la slogan. După ce am câştigat alegerile, am pus în practică ceea ce am spus în campanie, iar oamenii şi-au dat seama că mă ţin de cuvânt. A fost mai degrabă un îndemn decât un slogan.

-Cum aţi găsit primăria după era Mănescu, moștenire grea?

-Ca un burete uscat. Iar când îl bagi în secunda următoare sub un jet de apă, devine utilizabil. Cam asta am găsit în primărie. Oameni dispuşi să muncească, dar care aveau nevoie de o mână de fier. Am deschis robinetul şi am început să funcţionăm.

-Locuiți în Sectorul 6?

-Nu, locuiesc în Sectorul 1, în zona de nord, la bloc.

Parcul Drumul Taberei a fost proiectat pentru 5.000 de persoane, dar în weekend avem 10.000-15.000”

-Parcul Drumul Taberei a înghițit foarte mulți bani, iar locuitorii din zonă, și nu numai, sunt foarte nemulțumiți de ceea ce s-a făcut acolo. Mai ales că nici nu e finalizat.

 - Oamenii sunt nemulțumiți pe bună dreptate. Viziunea care a stat la baza acestui proiect cred că a fost greșită de la bun început. Ar fi trebuit făcută înainte o consultare publică, pentru că urmau să se ridice construcții metalice într-o zonă considerată cea mai verde din Drumul Taberei. Să-i întrebe și pe oameni dacă asta își doresc cu adevărat.

-Și acum ce mai puteți face acolo?

 -Sunt probleme cu infrastructura, în condițiile în care parcul a fost gândit pentru un trafic de 5.000 de persoane, în realitate, în weekend, avem 10.000-15.000 de persoane. Parcul nu are sistem de canalizare, iar sistemul de drenaj nu face față. Aleile pietonale au fost gândite cu un strat suport de beton, peste care s-a turnat un strat de pietriș mărgăritar. Pur și simplu nu ține. La două trei săptămâni trebuie să faci intervenții. Se crapă, sare pietrișul ăla. Din păcate, soluția a fost aprobată, adoptată în cadrul proiectului, și este complicat s-o schimb. Am avut discuții și cu Ministerul Dezvoltării, și cu reprezentanții instituțiilor implicate ca să găsim o soluție tehnică, astfel încât aceste probleme să fie rezolvate, dar fără ca Primăria să fie obligată să dea vreun ban înapoi.

-Răspunde cineva pentru problemele astea? Totuși, s-au plătit 17 milioane de euro.

 -Eu am încercat să fac o analiză, atât cât mă pricep și eu, să văd dacă acolo a fost vreo eroare de execuție sau de proiectare. Cred că nu s-a luat în calcul numărul foarte mare de oameni care veneau în parc. Pentru că vin din tot Bucureștiul, nu numai din sector.

-V-ați gândit să chemați Corpul de Control? Pentru că dvs. continuați o lucrare cu foarte multe probleme.

 -Dacă va fi nevoie, pentru că noi tot încercăm să găsim soluții pentru tot ce se întâmplă acolo și dacă nu le vom găsi, vom solicita sprijin din alte instituții. Nu am venit în primărie să arăt cu degetul...

-Este vorba de siguranța dvs., nu despre a arăta cu degetul.

 -Dacă soluțiile noastre pe care le solicităm sunt legale și sunt pertinente, nu am de ce să nu fac lucrul acesta. Este un proiect complicat pe care vreau să-l termin la jumătatea anului viitor. Să fie funcțional.

-Vedem la cine vine DNA, la dumneavoastră sau la domnul Rareș Mănescu.

 -Nu știu. Vom vedea.

-Vă este frică de DNA?

 -Atâta timp cât ești corect nu are de ce să îți fie frică. Mie îmi place să duc un lucru până la capăt. Dacă vreau să fac o aleie, mă țin de capul constructorului până o face cum trebuie. Dacă asta e ceva legal, îmi asum răspunderea. Nu mai vreau alei strâmbe, borduri puse aiurea sau spații verzi care chipurile sunt întreținute, dar nu sunt. Nu mai vreau școli insalubre.

„Să știți că vorba aceea, semnezi ca primarul, se confi rmă”

-Vă gândiți de două ori înainte să semnați un act?

-Analizez fiecare document care intră în birou la semnat. Însă, un dosar de autorizare de construire conține până la 400 sau 500 de file. Încercăm să implementăm un sistem de management al documentelor.

-Care ce să facă?

-La o autorizație de construire am un opis în care știu ce mă obligă legea să cer. Acel opis este completat, iar lucrătorii din Direcția de urbanism trebuie să se asigure că există toate acele documente. Când ajung actele la mine, mă uit pe acel opis să văd că acele documente există. Din păcate, procedurile sunt atât de complexe încât vă spun că petrec 3-4 ore pe zi semnând acte, mă omoară birocraţia. Trebuie regândită cumva legislaţia. Să știți că vorba aceea, semnezi ca primarul, se confirmă.

-Pe dumneavoastră vă omoară birocraţia, pe locuitori îi omoară traficul. Ce soluţii aveţi?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate