Editura Evenimentul si Capital

„Furtuna Islamică” din Orient a fost STÂRNITĂ de cel mai mare banchet din istoria lumii. Nicolae și Elena Ceaușescu au mâncat PĂUN cu toți Împărații și Regii planetei

Șahul Reza Pahlavi și Împărăteasa Farah, la Persepolis
Autor: | | 13 Comentarii | 15618 Vizualizari

Abia trecuseră patru ani de la încoronarea lui Mohamed Reza Pahlavi ca Șahinșah (Rege al Regilor) și Iranul se pregătea de un nou eveniment fastuos: celebrarea a 2500 de ani de la înființarea Imperiului Persan de către Cirus cel Mare.

Monarhul de la Teheran a ambiționat să demonstreze lumii întregi că Marea Persie, care cucerise în momentele ei de maximă expansiune, trei sferturi din pământul cunoscut, nu a murit și că gloria unui Darius sau Xerxes nu a apus.

Așa că, în 1971, Șahul a plănuit un spectacol unic, care, vreme de trei zile (13-16 octombrie), să țină lumea întreagă cu sufletul la gură. La serbare trebuia să participe toți liderii planetei, președinți, regi și prinți.

Ideea aniversării a două milenii și jumătate de la înființarea Imperiului Persan i se prezentase lui Reza Pahlavi (pe atunci un „simplu” Șah) la începutul anilor 1960. Acesta a fost încântat și a acceptat ca uriașa petrecere să fie organizată pe locul vechilor ruine ale legendarului Persepolis, înființat de Împăratul Darius.

Însă abia la jumătatea anului 1970 au început pregătirile concrete. A fost proiectat un întreg oraș din corturi, dotate cu tot confortul, într-o oază artificială.

„Locul era plin de șerpi și scorpioni”, își amintește Abdulreza Ansari, unul dintre membrii proeminenți ai comitetului de organizare. Așa că o suprafață cu un diametru de 50 de kilometri a fost intens stropită cu substanțe chimice, pentru a stârpi orice formă de viață.

În loc, au fost aduși 15.000 de copaci de la Versailles și 50.000 de păsări cântâtoare, pentru a-i popula. Aproape toate s-au prăpădit, după câteva zile, lipsite de apă, în mijlocul deșertului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate