Editura Evenimentul si Capital

Furtună în relațiile ruso-kazahe: Nursultan Nazarbaiev l-a arestat din timp pe oligarhul berii din Kazahstan, care-i amenința poziția | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 8 Comentarii | 4959 Vizualizari

Lecția oligarhului multimiliardar pro-rus care preia puterea în țară pare să fi fost învățată de către Kazahstan, așa cum anul trecut Armenia a evitat, de asemenea, o preluare ostilă de aceeași factură.

 Statele apropiate Federației Ruse au simțit presiunea încercată și asupra lui Ilham Aliev, care a îndepărtat amenințarea din fașă, dar s-a îndepărtat, prudent, de Occident. Cazul care rămâne emblematic și reușit pe deplin este cel al lui Bizdina Ivanishvili în Georgia, succesorul rebelului Mihail Saakashvili. Și aici, reușita a venit după două încercări ratate, miliardarul mediatic al opoziției, Badri Patarkatsishvili, a eșuat, ca și Irakli Okruashvili, oligarhul din interiorul sistemului.

În cazul Kazahstanului, legendarul fondator al statului post-sovietic, Nursultav Nazarbaiev, a decis arestarea de către poliție a oligarhului prorus multimiliardar Tokhtar Tuleshov, directorul celor mai mari fabrici de bere din Kazahstan, alături de alți trei inculpați, în orașul Shymkent, situat în sudul republicii Central-Asiatice. Relatările din media vorbeau despre găsirea de către poliție a unor arme de foc, și substanțe narcotice atunci când au fost percheziționate casele celor vizați. Însă Ministerul kazah de Interne nu a comunicat care sunt acuzele aduse oligarhului kazah pro-rus.

Tuleshov a condus în Kazahstan Centrul de Analiză a Amenințărilor Teroriste, un ONG rus de acoperire pentru activitățile de propaganda, dezinformare și subversive ale Rusiei destinate subminării diferitelor state, inclusive din spațiul post-sovietic. Pe de altă parte, miliardarul Tuleshov este un consultant vechi al Dumei de Stat ruse și a Parlamentului rus, în întregul său, pentru temele legate de cooperare economică și religie. Arestarea sa urmează unor rețineri în lanț la Astana și Alma Ata ale activiștilor pro-ruși și naționaliști kazahi deopotrivă.

Această acțiune este, pe de o parte, o sfidare fundamentală a planurilor alternative ruse în legătură cu Kazahstanul și pe de alta, o protejarea evidentă a succesiunii liderului kazah la președinția statului. Astfel, perspectiva schimbării de președinte datorate vârstei înaintate a conducătorului actual nu va fi tulburată nici de opțiunile pro-ruse, nici de cele naționaliste kazahe, ci vor rămâne în sfera aranjamentelor și reașezărilor între clanurile locale rivale. Eliminarea lui Tuleshov scoate din joc definitiv Moscova și opțiunea pro-rusă din Kazahstan, acolo unde trăiesc etnici ruși, un sfert din populație, dând și un avertisment serios Moscovei să nu se mai bage. O mișcare de frondă, care însă repune lucrurile în liniile firești și respinge ingerința insidioasă externă rusă, așa cum Serj Sarksian a procedat acum un an, la rândul său, cu prințul cognac-ului, Gagik Tsarukian.

Între timp, Kazahstanul traversează o perioadă economică dificilă din cauza prăbușirii prețului barilului de petrol, dar și a efectelor negative dezastruoase ale Uniunii Vamale și Uniunii Euroasiatice, care au scos statul kazah de pe piețe în favoarea Rusiei. Moneda națională, tenge, nu a mai putut fi susținută, și singura contrabalansare a fost investiția chineză alternativă și cea occidentală transcaspică, în infrastructură și resurse. Diversificarea devine un imperativ ce trebuie rezolvat concomitent cu combaterea naționalismului și influențelor islamiste, dar și cu gestionarea succesiunii la conducerea statului kazah. Iar privatizarea Kazmunaigaz în China, ca și alte gesturi similare, par să marcheze încheierea epocii dominației economice ruse în Asia Centrală.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate