Furtul de proprietăţi în Crimeea în faţa Curţii de Arbitraj a ONU | PULSUL PLANETEI

Furtul de proprietăţi în Crimeea în faţa Curţii de Arbitraj a ONU | PULSUL PLANETEI

Anexarea Crimeii a venit cu numeroase probleme de drept internaţional şi nu numai în sfera politică şi publică.

Astfel, a devenit clară încălcarea de către Federaţia Rusă a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a independenţei Ucrainei la raptul teritorial al Crimeii prin intermediul acţiunilor militare hibride ale “omuleţilor verzi”, în fapt trupe militare ale forţelor special ruse, aşa cum a recunoscut Vladimir Putin într- un interviu la un an după anexarea Crimeii. Nici pseudo-referendumul în bătaia puştii nu a fost un exerciţiu care să poată fi prezentat ca legitim din cauza încălcării regulilor de organizare în Crimeea ocupată, cu clădirile autorităţii luate cu asalt de aventurieri susţinuţi de trupele ruse şi în contextul în care rezultatele reale ale referendumului publicate din greşeală în format electronic pe internet au demonstrat că referendumul nu a trecut în regiune.

Dar poate lucrurile mai puţin cunoscute sunt cele din sfera dreptului de proprietate, a proprietăţii de stat ucrainene şi a proprietăţii private, a companiilor spoliate prin această naţionalizare forţată de bunurile deţinute în peninsulă. Pentru că preluarea teritoriului dacă este o dispută interstatală, transferul ilegal, furtul, naţionalizarea forţată a bunurilor companiilor cu capital de stat, mixt sau cu capital privat ridică alte categorii de probleme.

Iată că la 2 mai, Curtea Permanentă de Arbiteraj a ONU de la Haga a dat publicităţii faptul că a fost sesizată din iunie 2015 de către două copanii energetice Ukrnafta şi Stabil, companii înregistrate în Ucraina şi având capital divers, despre faptul că au pierdut controlul proprietăţilor pe care le deţineau în peninsula Crimeea după anexarea lor de către Federaţia Rusă. Exproprierea, naţionalizarea, furturile de bunuri şi produse petroliere şi infrastructură a determinat referirea cazului către Comisia ONU de arbitraj. Practic, companiile energetice au lansat procese de arbitraj internaţional împotriva confiscării proprietăţilor din Crimeea de către Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două companii energetice susţin faptul că Rusia a încălcat flagrant obligaţiile aferente Tratatului bilateral ruso-ucrainean privind protecţia reciprocă a investiţiilor prin naţionalizarea bunurilor şi înstrăinarea lor către terţi, mai mult, au cerut arbitajului internaţional al ONU să constate faptul şi să dispună compensaţii materiale pentru aceste pierderi. Cele două companii nu intenţionează să-şi recupereze aceste bunuri şi să opereze în continuare în teritoriul ocupat, dar doresc ca, pentru acţionarii lor, să recupereze contravaloarea acestor bunuri imobile, depozite şi mai ales contravaloarea cantităţii de carburanţi, ba chiar a drepturilor de explorare şi exploatare pe care le aveau în Marea Neagră.

Trebuie menţionat faptul că Rusia a respins participarea la acest proces susţinând despre Curtea internaţională de Arbitraj a ONU cu sediul la Haga că nu ar avea jurisdicţie asupra cauzei. Fără să se apere în instanţă nici măcar în faza prealabilă, Rusia a refuzat pur şi simplu să răspundă la invitaţiile Curţii şi să participe la proceduri. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât proprietari ai numeroaselor companii internaţionale cu filiale şi sucursale în peninsulă au suferit acelaşi tip de pierdere şişi doresc recuperarea prejudiciilor.

Însă trebuie spus că partea rusă susţină că, în perioada de stabilire a ocupaţiei şi preluare a responsabilităţii asupra peninsulei, nici autoritatea rusă nu a revendicat sau exercitat administrarea astfel încât singurele de blamat sunt pretinsele autorităţi separatiste care au funcţionat după răsturnarea autorităţilor ucrainene din autonomia Crimeea, ale căror responsabilitate este astăzi greu de stabilit, aşa cum e greu de sancţionat eventualii responsabili pentru aceste pierderi. Un tertip ieftin pentru a evita conflictul jurudic în faţa Curţii în care să fie antrenată Federaţia Rusă, în posesia şi sub autoritatea căreia se afla aceste bunuri. Procesul ce se anunţă unul deosebit de important în ceea ce priveşte distribuitorii internaţionali, companiile din zona turismului, companiile energetice care funcţionau în Crimeea.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.