Editura Evenimentul si Capital

HOȚII au fost MAI EFICIENȚI decât arheologii la Cetatea Buridava. FURT DE PATRIMONIU DACIC în capitala burilor

Cetatea Buridava - capitala burilor - este considerată cea mai veche așezare din județul Vâlcea, datând de circa 2.000 de ani
Autor: | | 2 Comentarii | 2493 Vizualizari

Doi localnici au scos din pământ o adevărată comoară, iar primarul din Ocnele Mari a expus-o într-un muzeu

Una dintre cele mai vechi cetăți dacice de pe teritoriul României, Buridava, a fost jefuită, sistematic, de câțiva ani încoace, cu știința primarului din localitatea Ocnele Mari, Petre Iordache, care a și făcut un muzeu cu piesele sustrase. Hoții sunt considerați doi localnici, prinși abia acum de polițiști, deși scormoneau de ani buni în site-ul arheologic vechi de peste 2.000 de ani. Ba, chiar, unul dintre ei, Florin Daniel Năstase, de 37 de ani, se lăuda pe Facebook cu descoperiirile făcute cu ajutorul unui detector de metale.Astfel, fără acordul Ministerului Culturii și Cultelor, inele, monede, fibule, paftale, medalii, verigi, monede și unelte din bronz și fier au fost scoase, rând pe rând, din Buridava și depuse la muzeul orașului. Asta, în timp ce o echipă de arheologi ai Universității de Stat din Pitești a anunțat că a descoperit, în această vară, vestigii antice, „de la ceramică până la obiecte de uz casnic”.

Detectoare folosite cu acordul Poliției

Polițiștii din Vâlcea au anunțat, ieri, că au reținut două persoane și au ridicat aproape 1.000 de bunuri susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural național, în urma a șase percheziții efectuate la locuințele a doi bărbați, de 37 și 40 de ani, ambii din orașul Ocnele Mari. Acasă la „arheologii” de ocazie, au mai fost găsite și două detectoare de metale.

Oficiali din IPJ Vâlcea au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că cei doi localnici, reținuți pentru 24 de ore, dețineau legal detectoarele de metale, chiar cu aprobare de la Poliției. Însă, susțin aceleași surse, ei nu aveau voie să „scormonească” în site-ul arheologic decât cu aprobarea Ministerului Culturii.

Oficiali din IGPR ne-au precizat că 8.350 de monede antice și medievale, precum și alte 2.914 obiecte de patrimoniu, sustrase de pe întreg teritoriul țării, au fost recuperate de la căutătorii de comori, în primele nouă luni ale acestui an. Valoarea bunurilor de patrimoniu recuperate în 2015 este estimată la circa 273.000 de euro. O situație și o analiză a acestui fenomen va fi dezvăluită de polițiștii de la Patrimoniu astăzi, cu ocazia lansării „Ghidului de informare privind bunurile culturale mobile recuperate de Poliția Romănă în perioada 2000- 2015”. Albumul va fi lansat de Poliția Română-Direcția Investigații Criminale în parteneriat cu Fundația COLLEGIUM – XXI la Hotel Hilton.

Comoara furată

Cei doi localnici din Ocnele Mari sunt acuzați de acces cu detectoate de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare și furt calificat. De la ei de acasă, polițiștii au ridicat 294 de bunuri clasate în patrimoniul cultural național: inele, monede, fibule, paftale, medalii, verigi, monede și unelte din bronz și fier. Totodată, de la muzeu s-a dispus ridicarea pentru cercetări a altor 678 de bunuri, respectiv inele, fibule, paftale, unelte, monede, brățări, cercei, amulete, clopoței, vârfuri de săgeți, pinteni, catarame de harnașament, arme, cuie, mărgele, verigi și fragmente de oglindă.Primarul Iordache: „Nu știu cum sunt treburile. Eu le-am făcut documente”

Cetatea Buridava este cea mai veche din judeţul Vâlcea, având peste 2.000 de ani de existenţă. Geograful grec Ptolemeu o descrie ca fiind capitala tribului geto-dac al burilor. Rolul Buridavei era și apărarea minelor de sare din zonă. Cea mai importantă descoperire a fost o mască dacică din bronz (foto), găsită în anul 1973.

Fostul preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu a avut această mască în colecţia personală. Situl arheologic nu este păzit, așa că oricine poate face săpături acolo. Primarul Petre Iordache a decis, anul trecut, să deschidă în oraș un muzeu, în care a investit 40 de mii de lei. A invitat numeroase personalități la deschidere, iar unul dintre cei mai lăudați de edil a fost Daniel Năstase, care a donat 90 la sută din obiectele expuse.„Le trebuia și autorizație. Probabil, nu știu eu cum sunt treburile. La mine au venit, le-am luat, am făcut documente”, a declarat Iodache la DigiTV


FOTO: Petre Iordache


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate