Editura Evenimentul si Capital

Funeralii naționale în Quebec pentru soțul artistei Celine Dion. Ce polemici a stârnit decizia Guvernului provincial | Corespondență din Canada de la Cristina Sofronie

Celine Dion și Rene Angelil
Autor: | | 10 Comentarii | 7532 Vizualizari

Posturile de televiziune TVA și LCN și-au schimbat grila de programe pentru a transmite în direct funeraliile organizate în memoria lui Rene Angelil, soțul celebrei Celine Dion.

Astfel, imediat după ce primul ministru al Quebecului, Philippe Couillard, a anunțat că familia lui Celine Dion a acceptat propunerea ca vineri, 22 ianuarie, să fie organizate funeralii naționale, cele două rețele tv și-au modificat grilele de programe și au inclus emisiuni speciale dedicate celebrului impresar și soț al lui Celine Dion. În cadrul acestor emisiuni, vor fi transmisiuni în direct de la catedrala Notre-Dame din centrul Montrealului, locul în care Celine Dion și Rene Angelil s-au căsătorit în anul 1994 într-o fastuoasă ceremonie.

Începând din 1996, omagiul funeraliilor naționale din Quebec nu a fost acordat decât de șase ori - iar Rene Angelil este primul om de afaceri pentru care Executivul provinciei francofone a Canadei a luat această decizie, ceea ce a stârnit și polemici.

După decesul impresarului Rene Angelil (73 de ani), produs la Las Vegas, premierul Canadei, Justin Trudeau, a transmis un mesaj public de condoleanțe: "Cele mai sincere condoleanțe familiei și celor apropiați de Rene Angelil, în special soției Celine Dion și copiilor". Un mesaj public a transmis și primarul metropolei Montreal, Denis Coderre: "Gândurile și rugăciunile mele pentru Celine, copii, familie și apropiați. Rene Angelil ne-a părăsit la 73 de ani, mult prea tânăr" (afirmație taxată de comentarii acide printre internauți).

Emisiunile speciale ale TVA și LCN au început din data de 21 ianuarie (când, în intervalul orar 14:00 - 21:00, bazilica Notre-Dame este deschisă tuturor celor care vor să-i aducă un ultim omagiu soțului îndrăgitei cântărețe canadiene, originară din Quebec) și vor continua, începând de la ora 15:00, a doua zi, 22 ianuarie, dată decisă de Guvernul provincial pentru funeraliile de rang național, când și drapelul din holul Parlamentului provinciei francofone a Canadei va fi coborât în bernă.

Și Caesars Palace Colosseum, faimosul teatru din Las Vegas unde Celine Dion susține concerte, a anunțat că în data de 3 februarie va organiza în memoria lui Rene Angelil seara omagială "A Celebration of Life", eveniment la care vor participa numeroase vedete americane.

Decizia funeraliilor naționale a stârnit și polemici in Quebec

La nivelul ceremoniilor oficiale organizate în cazul decesului unor personalități, în Quebec există trei distincții: funeralii de stat (rezervate primilor miniștri, foști sau în funcție, precum și unor foști miniștri), naționale (pentru contribuția excepțională a unei personalități asupra politicii, culturii, mediilor social sau sportiv) și funeraliile "civice" (de obicei pentru primari sau foști primari, al căror deces a survenit în timp ce erau în funcție sau ulterior, în cazul producerii unor tragedii).

Începind din 1996, funeralii naționale nu a fost acordate decât de 6 ori - iar decizia luată în acest sens de Guvernul Quebec pentru impresarul Rene Angelil a stârnit și reacții adverse, contestatarii invocând faptul că alți oameni de afaceri nu au avut parte de astfel de omagii de rang înalt.

Catedrala Notre-Dame din centrul orașului Montreal

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate