Editura Evenimentul si Capital

Funcționarii de la ANAF au încurcat-o! Procurorii DNA le-au deschis DOSAR PENAL pentru că nu au EXECUTAT hotărârea definitivă a instanței dispusă în cazul Dan Voiculescu - ICA. Reacţia trustului Intact

Dan Voiculescu ar putea fi urmărit penal, alături de funcționari de la ANAF dar și din alte instituții, în noul dosar deschis de DNA
Autor: | | 56 Comentarii | 16662 Vizualizari

Surse judiciare au precizat pentru EVZ că procurorii DNA s-au sesizat din oficiu, declanșând o anchetă penală împotriva funcționarilor ANAF care nu au efectuat toate demersurile pentru a recupera prejudiciul de 60 de milioane de euro creat statului de inculpații din dosarul Dan Voiculescu - ICA. DNA a confirmat deschiderea anchetei care privește și funcționari din alte instituții, precum și persoane condamnate la închisoare. Care a fost reacţia trustului Intact Media Group.

UPDATE: Trustul Intact Media Group a făcut anumite precizări privind afirmaţiile apărute în presă pe site-ul antena3.ro

1. Urmare a Sentinţei Penale nr. 888/A/08.08.2014 şi a deciziilor ulterioare, mai multe clădiri, printre care şi sediul Antenei 3, au fost trecute în proprietatea statului şi intabulate în favoarea acestuia începând cu dată de 23.10.2014 (aşa cum reiese şi din documentul anexat).  2. Niciun membru al familiei Voiculescu şi nicio companie la care membrii familiei Voiculescu sunt proprietari nu primesc chirie de la Antena 3 şi de la nicio altă televizune sau entitate a grupului media.  În plus, Antena 3 şi celelalte societăţi care compun grupul media au întreprins demersuri către Guvern pentru încheierea documentelor de închiriere a imobilului din Bucureşti-Ploieşti nr.25-27 şi a celui din str. Gârlei nr. 1B.  3. Reamintim, deşi este cunoscut de oricine a citit cu bună credinţă documentele depuse la instanţa care a pronunţat decizia, că sediul Antena 3 situat în sos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27 nu are nicio legătură cu dosarul ICA. Acesta a fost în mod abuziv inclus în lista imobilelor confiscate. El nu a fost niciodată proprietatea Institutului de Cercetări Alimentare, a fost cumpărat de CCAI la 5 ani după momentul privatizării ICA. 4. Este absolut suprinzător cum autorii acestor denigrări nu iau în considerare nici măcar opiniile experţilor citaţi chiar de ei şi care afirmă că: ”Antena 3 are dreptul să primească despăgubirile solicitate”. Orice alte menţiuni şi comentarii are nu ţin cont de aceste evidente dovedesc reaua credinţă a autorilor acestora.

Procurorii DNA Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu privind neexecutarea de către ANAF a hotărârii judecătoreşti dată în cazul lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, ne-a confirmat Biroul de presă al DNA informația obținută pe surse.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, de către funcţionari publici din cadrul ANAF, al altor instituţii şi de către persoane condamnate la pedepse privative de libertate, se arată în răspunsul dat de DNA întrebărilor formulate de EVZ.

Șeful ANAF, Gelu Diaconu

S-a primit și o sesizare care va fi avută în vedere în noul dosar

"Acest nou dosar penal s-a constituit în condiţiile în care hotărâri judecătoreşti definitive nu au fost executate sub aspectul  recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat. În acest context, o adresă care conţine documente referitoare la o executare silită a fost primită şi înregistrată la DNA, urmând a fi luată în considerare în dosarul penal sus menţionat. Raportat la actele procedurale ce urmează a fi efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se arată în răspunsul de la DNA.

Reamintim că verdictul final de condamnare în procesul Dan Voiculescu - ICA a fost dat de completul de judecată din care făceau parte judecătoarea Camelia Bogdan și judecătorul Alexandru Mihalcea. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, a primit opt ani de închisoare, în timp ce Sorin Pantiş, fost ministru, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

Prin sentința definitivă, magistrații au dispus recuperarea prejudiciului creat statului român, de 60 de milioane de euro, dispunând confiscarea mai multor imobile aparţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco. De asemenea s-a pus sechestru pe mai multe conturi.

Ceartă mai veche pentru recuperarea prejudiciilor în dosarele DNA

Cu toate acestea doar aproape jumătate din valoarea prejudiciului a fost recuperată, după cum declara în noiembrie 2014 procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Prima TV, citat de hotnews.ro

Laura Codruta Kovesi, procuror-șef al DNA

În septembrie 2015, totuși, între DNA și ANAF a existat un schimb de replici pe tema recuperării prejudiciului din dosarul ICA. Astfel, într-un interviu acordat de procurorul șef al DNA pentru Digi 24, Laura Codruța Kovesi afirma că suma care ar trebui să fie confiscată de ANAF în urma hotărârilor definitive pronunțate în dosarele instrumentate de DNA se ridică la 310 milioane de euro, însă în primele opt luni ale anului 2015 nu s-a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani.

"Nu DNA este instituția care trebuie să confiște efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, le punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, Ministerului Finanțelor, atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă, iar ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare. Am semnalat la începutul anului că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată efectiv de stat este de 310 milioane de euro. (...) Această sumă ar putea duce la dublarea salariilor medicilor dacă ea ar fi recuperată efectiv. Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile și valorile, ei trebuie doar să le execute. Nu s-a întâmplat nimic în aceste opt luni și mă întreb dacă procedura care se aplică persoanelor fizice care nu-și plătesc taxele sau impozitele nu poate fi aplicată și acestor persoane condamnate definitiv", declara Laura Codruța Kovesi pentru Digi 24.

Replica de la președintele ANAF

La vremea respectivă, ANAF a replicat că valoarea totală a prejudiciilor constatate prin sentințe definitive în dosarele instrumentate de DNA în 2014 este de doar 150 de milioane de euro, nu de 300 de milioane de euro. Din totalul estimat de ANAF la 150 de milioane de euro, instituția afirma în septembrie 2015 că prejudiciul în dosarul ICA-Voiculescu, ”un caz extrem de complex, a cărui rezolvare depinde într-o manieră consistentă și de celeritatea cu care alte instituții ale statului își îndeplinesc obligațiile”, reprezintă jumătate, respectiv 75 de milioane de euro. ANAF preciza totodată că din prejudiciul din cazul ICA recuperase la acea vreme 300 de mii de euro care, potrivit calculelor ANAF, reprezenta  0,4 la sută din prejudiciul de recuperat în dosarul în care Dan Voiculescu.

Instanța a respins recent cererea ANAF prin care cerea instanței explicații

Pe rolul Curții de Apel București, Secția a II-a Penală, se află dosarul penal în care ANAF, prin Administrația Finanțelor Publice Sector 1 București a formulat contestație la executarea sentinței de condamnare în dosarul ICA, cerând explicații cu privire la dispozitivul sentinței. În acest dosar, instanța, în data de 25 ianuarie, magistrații Curții de Apel București, Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea (pe care Grupul Industrial Voiculescu CO (Grivco) SA, Antena Tv Group SA, Antena 3 SA i-au recuzat fără câștig de cauză - cererile lor fiind respinse în data de 11 ianuarie 2016) au respins contestația ANAF. Soluția pe scurt "respinge ca nefondată contestaţia la executare formulată de petenta ANAF – AFP SECTOR 1 BUCUREŞTI având ca obiect lămurirea dispozitivului deciziei penale nr. 888/A/08.08.2014 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II a Penală în dosarul cu nr. 25497/3/2012**. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă petenta la plata sumei de 300 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 25.01.2016", se menționează pe portalul instanței de judecată.

Recuperarea e "catastrofală"

Din raportul Curții de Conturi pe anul 2014 se poate observa situația catastrofală a recuperării prejudiciilor din dosarele penale. Astfel situația bunurilor confiscate în total în anul 2014 au fost notificată suma de 941.264.346 de lei, în realitate fiind încasați din această sumă doar 4.264.288 de lei, iar soldul la sfârșitul anului 2014 era de peste un miliard de lei.

În ceea ce privește situația hotărârilor judecătorești pronunțate în cauzele penale, în total, pe anul 2014, suma notificătă este de peste 1,6 miliarde de lei, iar în realitate, ANAF a încasat din această sumă doar puțin peste 18,4 milioane de lei, soldul sumelor de recuperat la finalul anului 2014 fiind de peste 1,8 miliarde de lei.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate