Editura Evenimentul si Capital

Fumătorii contraatacă! Cum ar putea fi fentată legea anti-fumat

Din 17 martie, dacă nu se schimbă nimic până atunci, în niciul local nu se va mai fuma
Autor: | | 26 Comentarii | 11775 Vizualizari

Noile prevederi, care vor intra în vigoare pe 17 martie, sunt drastice. Nu se va mai fuma în spații închise de niciun fel. Totuși, legea nu e perfectă, ci lasă loc de ... interpretări ingenioase

Nefumătorii se simt discriminați de fumători, dar cu aceștia din urmă ce facem? Vrem, nu vrem, fac parte din viața noastră de zi cu zi. Noile prevederi adoptate și publicate în Monitorul Oficial restricționează destul de clar zonele unde nu se mai poate fuma. Prin spațiu public închis se înțelege „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Deci, nici terasele acoperite nu prea mai sunt o soluție.

Apoi, nici la serviciu fumătorii nu vor mai putea ceda viciului, nici măcar pe balcoane, întrucât actul este interzis în „orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea muncii”.Soluții inedite

Bloggerul Mihai Ursu, jurnalist de profesie, a identificat, însă, patru modalități prin care s-ar putea fenta legea anti-fumat.

„Vreau să precizez de la bun început că și eu sunt contra fumatului în restaurante, în spitale, grădinițe, în școli, în sălile de concerte, la locul de muncă, în gări și peste tot pe acolo pe unde oamenii vin să mănânce, să rezolve o treabă sau să se caute de sănătate. Dar, pe același principiu invocat de agitatorii anti-fumat cu orice preț, și anume „pentru că putem ” , iată cum o să ne permitem în continuare să aprindem o țigară așezați la masă, omenește, în interior, nu pedepsiți în ploaie și în frig, așa cum le-ar plăcea ălora să ne vadă”, scrie el, pe pagina personală.

Cluburile private cu circuit închis

Prima soluție identificată de el ar fi transformarea localurilor în cluburi private. Membri acestora ar urma: să aibă cartele de acces, să semneze adeziuni în care iau la cunoștință faptul că este un loc unde se fumează și-și asumă consecințele, dar și să achite o cotizație lunară, din care o bucată se poate adăuga, foarte bine, la taxa pe viciu. De asemenea, cluburi - le private vor trebui strașnic păzite , pentru ca niciun minor să nu le treacă vreodată pragul. În plus, și staff-ul ar trebui recrutat dintre fumători care, la fel ca membrii, să semneze că-și asumă consecințele. Să precizăm că aceste localuri, ca toate, de altfel, ar trebui să aibă avizul de funcționare emis de pompieri, pentru avita o nouă tragedie.


După aproape un an de dezbateri, legea a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial, în 16 ianuarie


Localuri cu circuit închis după o anumită oră

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate