Editura Evenimentul si Capital

Mazăre, dat în urmărire internațională după mandatul de ARESTARE în lipsă pentru 30 de zile. Ce s-a întâmplat în sala de judecată

Autor: | | 10 Comentarii | 3984 Vizualizari

Fostul primar, Radu Mazăre, a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, după ce mandatul emis miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a ajuns la Inspectoratul General al Poliţiei Române, potrivit unor surse judiciare. Instanţa supremă a admis, miercuri, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre cu un mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile, având în vedere că fostul primar a plecat în Madagascar.

UPDATE 16.30

În jurul orei 16.00, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța s-a primit sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă, în lipsă, pe numele inculpatului Radu Ștefan Mazăre.

Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au fost dispus acele măsuri pentru punerea în executare a respectivul mandat. Imediat se fac verificări la locațiile unde domiciliază, deși se știe că nu este acasă dar acestea sunt procedurile. Apoi se vor face demersurile pentru urmărirea la nivel național, deși, la fel, se știe că a părăsit țara. Cele două verificări sunt, de fapt formale pentru că imediat, chiar astăzi, IPJ Constanța îl dă în urmările internațională, pe Radu Mazăre, prin rețeaua Interpol. În același timp se fac demersuri la ICCJ să emită mandatul de arestare europeană.

DNA susţine că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se astfel înlocuirea cu arestarea preventivă.

Procuror DNA: Cererea de înlocuire a controlului judiciar este întemeiată pe sesizarea organului de supraveghere, urmare a încălcării graficului de prezentare. Solicităm arestarea preventivă. inculpatul nu și-a îndeplinit obligația. Această atitudine dovedește cu prisosință reaua credința. El nu este într-o imposibilitate obiectivă de a se prezența la cercetarea judecătorească. Atitudinea echivalează cu o sfidare a instanței și o sfidare a justiției din România. Suntem martorii unui adevărat curent în rândul anumitor persoane care au anumite posibilități materiale care le permit să sfideze instanța. Inculpatul are calitatea de suspect sau inculpat în opt dosare penale. DNA Constanța îl are că suspect în patru dosare penale. Îmi aduc perfectă aminte că, în martie 2016, a spus că este în imposibilittaea asigurării existenței depunând un contract de muncă în Egipt. La momentul respectiv am susținut că demersul e neserios. Iată că acum a cerut azil politic. În mod evident, acesta se sustrage cercetării judecătorești. Sunt mai multe situații de acest gen. Admiteți cererea și înlocuiți măsură cu arestarea preventivă.

Avocatul Tiberiu Bărbăcioru: S-a invocat că se impune arestarea, că are alte șapte dosare, acesta fiind al optulea. Suntem în cazul instituției prevăzute de art 215. Parchetul, în ședința publică, insistă să demonstreze că ridicarea interdicției de a părăsi țara este eronată. La 9 martie, putea să fie alt context, iar în situația de față este vorba de o situație apărută doi ani mai târziu. Gestul inculpatului este ca urmare a unor demersul judiciare pe care el, evident, că le consideră injuste din 2017. Apărarea este pusă într-o situație delicată. Se pune întrebarea dacă neprezentarea asumată a domnului Radu Mazăre echivalează cu o sustragere de la judecată. Reprezentantul DNA a mers mai departe și a spus că e o sfidare.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate